Τετάρτη 15 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Τα παιδιά στην Παλαιστίνη θα χαμογελάσουν ξανά!»

Μεγάλες ολονύχτιες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του ισραηλινού εγκλήματος έγιναν τη Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ με τη στήριξη ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ! Να σταματήσει η στήριξη και η εμπλοκή της χώρας στη σφαγή!

Αυτό φώναξαν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας, μαθητές και εργαζόμενοι, που με τη συγκλονιστική τους συμμετοχή έγιναν ακόμα ένας δυνατός κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», οι τρεις λέξεις που επαναλαμβάνονταν κάθε τόσο από τα στόματα ενός μεγάλου πλήθους που διαρκώς ανανεωνόταν και κατέκλυσε τα Προπύλαια. Ενα πλήθος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, το οποίο με τη σειρά του απλώθηκε σε σωματεία και μαζικούς φορείς.

Διατράνωσαν ότι «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», με τους λαούς που αγωνίζονται, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που σε όλο τον κόσμο υψώνουν φωνή και ανάστημα απέναντι στο γενοκτονία που συντελείται.

Μήνυμα που στάλθηκε πολύμορφα και δυνατά από τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις πολύμορφες δράσεις των φοιτητικών συλλόγων που αγκαλιάστηκαν πλατιά, με χιλιάδες λαού να δίνουν το «παρών» στα Προπύλαια και στον Λευκό Πύργο.

Ενωσαν τις φωνές τους με τις διαδηλώσεις που απλώνονται σε όλο τον κόσμο, στους δρόμους και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα δείχνοντας την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και καταδικάζοντας το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα. Στη διάρκεια της πολύωρης αυτής διαμαρτυρίας στα Προπύλαια ξεδιπλώνονταν πολύμορφες δράσεις. Από σκηνής, με τη μουσική και τον στίχο, με αξιόλογους καλλιτέχνες να δηλώνουν παρόντες, με έκφραση συλλογικής καταδίκης από εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, σωματείων, φορέων, καθώς και από την παλαιστινιακή κοινότητα στη χώρα μας. «Ησυχία κάνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται, ΟΧΙ όταν σκοτώνονται». «Το Ισραήλ διαπράττει σφαγή, γενοκτονία. Αυτό είναι που θα γράψει μια μέρα η Ιστορία». «Το δίκιο χαραγμένο στων λαών τη μνήμη. Νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη», από τα συνθήματα στον χώρο. Κοιτάζοντας κατάματα τις εικόνες που μαρτυρούν το μέγεθος της γενοκτονίας, απαντώντας ότι «Κανένας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός!».


Οι αγωνιστικοί χαιρετισμοί της εκπροσώπου της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων Ιερουσαλήμ, τα μηνύματα από φοιτητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης να στέλνουν την αλληλεγγύη τους, έδωσαν παγκόσμια διάσταση, μοίρασαν το μήνυμα «δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται», απέναντι στην καταστολή, με τους λαούς, για το δίκιο.

Δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον ουρανό, τιμή στους χιλιάδες νεκρούς, κουράγιο στον λαό που δοκιμάζεται.

Η κινητοποίηση της Δευτέρας αποτέλεσε συνέχεια και σταθμό της συλλογικής δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Από την πρώτη στιγμή εξάλλου οι φοιτητές και φοιτήτριες στα πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν την απαίτηση να σταματήσει το έγκλημα στην Παλαιστίνη, δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό. Με την παλαιστινιακή σημαία να έχει τη δική της θέση στις σχολές.

Μια πραγματικά ελπιδοφόρα εικόνα χιλιάδων νέων σε όλη τη χώρα, που συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις και με την υπόσχεση ότι «τα παιδιά στην Παλαιστίνη θα χαμογελάσουν ξανά!».




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ