Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι χώροι Πολιτισμού να χρηματοδοτούνται από το κράτος και όχι από δωρεές

Συζητήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή η κύρωση σύμβασης δωρεάς της εφοπλιστικής οικογένειας Λάτση στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Τείνει πλέον να γίνει παράδοση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας να υπάρχουν περίοπτες πινακίδες, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα δωρητών, συνήθως εφοπλιστών, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης και στην Εθνική Πινακοθήκη. Επίσης, απαντώντας σε ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ότι δεν θα υπάρχει κάποια επιγραφή με τα ονόματα των δωρητών της οικογένειας Λάτση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επισήμανε ότι, σύμφωνα με άρθρο της σύμβασης, κεντρική αίθουσα του Μουσείου θα έχει το όνομα του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

Τόνισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το διαχρονικό ενδιαφέρον των κεφαλαιοκρατών για την αξιοποίηση της Παιδείας και του Πολιτισμού, ενώ με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια προωθείται και η περιβόητη «κοινωνική εταιρική ευθύνη», καλλιεργώντας την επικίνδυνη αυταπάτη ότι το κεφάλαιο μπορεί να έχει και κοινωνικό πρόσωπο και να φτάσει στο σημείο να βάλει τον άνθρωπο μέχρι και πάνω από τα κέρδη... Πρόσθεσε ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς προσπαθούν μέσα από δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης να αποκαταστήσουν το όνομά τους, ακόμα και να εξασφαλίσουν τη διαφήμισή τους!

Σημείωσε ότι μπορεί μέσα από δυσθεώρητες δωρεές το κεφάλαιο να προσπαθεί να προβληθεί ως «η πραγματική πηγή της λαϊκής ευημερίας και της προόδου. Προβάλλονται ως αυτοί οι οποίοι οδηγούν μπροστά την κοινωνία και με υψηλές, μάλιστα, αξίες και ευαισθησίες ειδικά απέναντι στον Πολιτισμό αυτού του τόπου», ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι τα ποσά που προσφέρουν προς δωρεά είναι ψίχουλα γι' αυτούς, αν λάβει κανείς υπόψη την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν.

Εξήγησε, επίσης, ότι στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να δωρίζονται 40 εκατ. ευρώ, αλλά, με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μάλιστα, αγωνιά σήμερα για τη δωρεά, ο όμιλος έχει ήδη αποκτήσει σχεδόν δωρεάν μεγάλες εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως και τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

Ανέδειξε, ακόμα, την κραυγαλέα αντίφαση να ετοιμάζονται, από τη μία, ανακαινίσεις και επεκτάσεις και, από την άλλη, να υπάρχουν κλειστές αίθουσες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στάθηκε και στο γεγονός πως με το τέχνασμα των χορηγιών οι μεγάλοι επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιούν δημόσιους χώρους σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω». Συμπλήρωσε ότι για το ΚΚΕ, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, οι κρατικές δομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται εξολοκλήρου από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ