Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ
Το ελπιδοφόρο μήνυμα μπορεί και πρέπει να επαναληφθεί

Θυμίζουμε ότι πέρσι, οι φοιτητές έδωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά στην «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση των εκλογών, η ΠΚΣ συγκέντρωσε 19.660 ψήφους πανελλαδικά και ποσοστό 34,98%, το μεγαλύτερό της μέχρι τώρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και κάθε λογής «σωτήρων» που θεωρούν ότι έχουν «στο τσεπάκι» τη νεολαία.

Θυμίζουμε ότι η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είχε αναδειχθεί και το 2022 πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, «γκρεμίζοντας» τη ΔΑΠ που έβγαινε πρώτη για 35 χρόνια και γεμίζοντας αισιοδοξία όχι μόνο τους φοιτητές που έδωσαν αυτήν τη μεγάλη μάχη και είδαν στην πράξη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά και πολύ ακόμα κόσμο που είχε περάσει στο παρελθόν από τα φοιτητικά έδρανα και είδε μετά από χρόνια ξανά φως ελπίδας να αναδύεται από τα ΑΕΙ.

Το μεγάλο αυτό βήμα επαναλήφθηκε και πέρσι με νέα ποιοτικά στοιχεία, καθώς σημειώθηκε και σημαντική αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών, αφού ψήφισαν πάνω από 58.000 φοιτητές, ενώ η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατάφερε να αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης της συμμετοχής και να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις παρατάξεις και σε ψήφους και σε ποσοστά.


Η «Πανσπουδαστική» κατέγραψε παράλληλα εκατοντάδες πρωτιές και αυτοδυναμίες σε φοιτητικούς συλλόγους, ενώ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 15 Ιδρυμάτων: ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο, Γεωπονικό, ΠαΔΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΤ, ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτωτική τάση στα ποσοστά τους, με τη ΔΑΠ να πέφτει στο 25,69% και την ΠΑΣΠ να πέφτει κάτω από το 10%, μένοντας στην τέταρτη θέση. Ανοδο σημείωσαν πέρσι τα σχήματα των ΕΑΑΚ που στηρίχθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το Δίκτυο (μετονομασία του BLOCO) του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε σταθερότητα στα απειροελάχιστα ποσοστά του.

Στον πίνακα των τελικών περσινών αποτελεσμάτων καταγράφονται οι ψήφοι και τα ποσοστά των παρατάξεων συγκεντρωτικά, όπως προκύπτουν από τα πρακτικά των φοιτητικών συλλόγων της χώρας που υπογράφονται από τις εφορευτικές τους επιτροπές.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από ΜέΡΑ25 - ΛΑΕ, η ΕΑΑΚ συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΑΡΙΣ και άλλες οργανώσεις, ενώ, τέλος, στα «Λοιπά» καταγράφονται διάφορες παρατάξεις ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ