Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερχονται δάσκαλοι από την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αδιόριστοι, που το υπουργείο Παιδείας κρατάει ομήρους αναπληρωτές, έρχεται το «φιρμάνι» εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μπορούν να διδάσκουν στη χώρα μας. Ετσι σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τα αρμόδια υπουργεία.

Οπως προβλέπεται από το σχέδιο προεδρικού διατάγματος στην πρωτοβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση θα μπορούν να διδάσκουν Ευρωπαίοι πολίτες στους κλάδους δασκάλων, νηπιαγωγών, αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής, μουσικής και στα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Κάποιοι περιορισμοί στην πρόσληψη και το διορισμό Ευρωπαίων δασκάλων που ανάγονται στις θρησκευτικές δοξασίες μπαίνουν στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία, όπου θα μπορούν να διδάσκουν Ευρωπαίοι πολίτες, μόνο στην περίπτωση που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, απαγορεύεται να αναλαμβάνουν καθήκοντα σχολικών συμβούλων, προϊσταμένων περιφερειακών διευθύνσεων, διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων και διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των περιφερειακών διευθύνσεων.

Τέλος, οι δάσκαλοι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να είναι προϊστάμενοι στις εξής διευθύνσεις και τμήματα: Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής, Εφαρμογής Προγραμμάτων Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού, Ξένων και Μειονοτικών Σχολών, ενώ δεν μπορούν επίσης να αποσπώνται σε εκπαιδευτικές μονάδες και γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ