Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Δυο «κυρίες»... δυο κόσμοι

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Λεβερκούζεν διεκδικούν την Τετάρτη το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Η ώρα για το μεγάλο... ραντεβού πλησιάζει. Η Γλασκόβη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις δύο φιναλίστ για την κατάκτηση του τροπαίου στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, την πολύπειρη Ρεάλ Μαδρίτης και την «πρωτάρα» Μπάγερν Λεβερκούζεν. Το βράδυ της Τετάρτης στο «Χάμτεν Παρκ» οι δύο ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τα πολύτιμα εισιτήρια, θα κληθούν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η «βασίλισσα» της Ευρώπης, έχοντας στους κόλπους της ένα γαλαξία.. ακριβοπληρωμένων παικτών, είναι σίγουρο πώς «κουβαλάει» ένα επιπρόσθετο άγχος, συγκριτικά με την Μπάγερν. Η ανάγκη να υπερασπιστεί το «όνομά» της, αλλά και την ιστορία της και να μη χάσει το βαρύτιμο τρόπαιο από το θεωρητικά αουτσάιντερ του μεγάλου τελικού, σίγουρα έχει δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη στο στρατόπεδό της να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς με μεγάλη σοβαρότητα. Πάντως, ο... αέρας που έχει χαρίσει στους Μαδριλένους η «χρυσή» ευρωπαϊκή τους πορεία και όχι μόνο, δε φθάνει όμως για να της δώσει το τρόπαιο. Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ για πολλούς δεν αποτελεί ευκαταφρόνητο αντίπαλο. Το θάρρος, το... θράσος και η δίψα του γερμανικού συλλόγου, είναι τα μεγάλα όπλα του και στοιχεία που σίγουρα αντιμετωπίζονται με πολύ... κόπο.

Στην απόδοση του Ραούλ στηρίζει πολλά η Ρεάλ Μαδρίτης

Sportidea

Στην απόδοση του Ραούλ στηρίζει πολλά η Ρεάλ Μαδρίτης
Ας δούμε όμως αναλυτικά, το προφίλ των δύο αντιπάλων του μεγάλου τελικού που θα διεξαχθεί στη σκοτσέζικη πόλη, ξεκινώντας από το θεωρητικά φαβορί για την κατάκτηση της «κούπας» στο Φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Με όνομα βαρύ και... ιστορία

Με όνομα βαρύ η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να βρεθεί αντιμέτωπη για ακόμα μια φορά στα χρονικά με την ευρωπαϊκή πρόκληση. Μπορεί στα χρόνια που έχουν περάσει, ο ισπανικός σύλλογος να έχει πρωταγωνιστήσει πολλάκις στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και μετέπειτα στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως η όρεξη να επανέλθει στην κορυφή της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από δύο σεζόν παραμένει «άσβεστη». Εχοντας στη σύνθεσή της μεγάλα ονόματα παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως τους Ραούλ, Ιέρο, Φίγκο, Ζιντάν, Σαλγκάδο, Ντα Σίλβα, Μακελελέ, Κονσεϊσάο, Μακμάναμαν, Σολάρι και Μοριέντες, οι «Μαδριλένοι» θα επιδιώξουν να γράψουν έναν «χρυσό» επίλογο στη μέχρι τώρα επιτυχημένη φετινή ευρωπαϊκή τους πορεία. Στηριζόμενη κυρίως στο 4-4-2, αλλά εκτός τους επιθετικούς και αρκετά αποδοτική μεσαία γραμμή η Ρεάλ έδειξε από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό... Πέρασε άνετα από τα προκριματικά τερματίζοντας στην πρώτη θέση του 1ου ομίλου στον οποίο συμμετείχαν οι Ρόμα, Λοκομοτίβ Μόσχας και Αντερλεχτ και η πολύ καλή της πορεία συνεχίστηκε και στον επόμενο γύρο. Εκεί οι Ισπανοί δε δυσκολεύτηκαν να κατακτήσουν την πρωτιά στον Γ' όμιλο και την πρόκριση στην επόμενη φάση, μαζί με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τους «8» κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Στα προημιτελικά, τα πράγματα δυσκόλεψαν για τη Ρεάλ, καθώς η περσινή κάτοχος του τίτλου στο Τσάμπιονς Λιγκ Μπάγερν Μονάχου αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά «σκληρό καρύδι». Οι Γερμανοί στον πρώτο αγώνα στο Μόναχο, κατάφεραν να επικρατήσουν των Ισπανών με 2-1 και να κρατήσουν το μισό εισιτήριο της πρόκρισης στα ημιτελικά στα χέρια τους. Ομως, η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στον επαναληπτικό, η μεγάλη κλάση των επιθετικών της γηπεδούχου έδωσε βροντερό «παρών» και η Ρεάλ πέτυχε την καθοριστική ανατροπή. Το 2-0 έστειλε τον ισπανικό σύλλογο στα ημιτελικά, εκεί όπου η... τύχη έφερε μπροστά του, την «άσπονδη φίλη» Μπαρτσελόνα. Από τον «εμφύλιο» που επακολούθησε η Ρεάλ βγήκε νικήτρια, αφού από τον πρώτο αγώνα στο «Καμπ Νου» το... εισιτήριο είχε περάσει στα χέρια της. Μετά από 18 χρόνια οι Μαδριλένοι κατάφεραν να καταβάλλουν τους Καταλανούς στην έδρα τους με 2-0 και να τους «αναγκάσουν» να ελπίζουν σε ένα... θαύμα. Αυτό ωστόσο δεν ήρθε ποτέ, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με 1-1 στο «Μπερναμπέου» και οι Μαδριλένοι προκρίθηκαν για 10η φορά στην ιστορία τους στον τελικό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Χαμογελώντας θέλουν να φύγουν και από τη Γλασκόβη οι παίκτες της Λεβερκούζεν

Sportidea

Χαμογελώντας θέλουν να φύγουν και από τη Γλασκόβη οι παίκτες της Λεβερκούζεν
Στο «παλμαρέ» της Ρεάλ συμπεριλαμβάνονται 8 Κύπελλα Πρωταθλητριών (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000), 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (1985, 1986), 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα (1960, 1998), 28 Πρωταθλήματα Ισπανίας (1932, 1933, 1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1972, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1995, 1997, 2001), 17 Κύπελλα Ισπανίας (1905, 1906, 1907, 1908, 1917, 1934, 1936, 1946, 1947, 1962, 1970, 1974, 1975, 1980, 1982, 1989, 1993), 1 Σούπερ Καπ (2001).

ΜΠΑΓΕΡΝ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Σαν... παραμύθι

Η Μπάγερν Λεβερκούζεν αν και αμφισβητήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής της πορείας στο Τσάμπιονς Λιγκ, τελικά κατάφερε να φτάσει στη... βρύση. Το αν θα πιει «νερό», πάντως, θα φανεί σε περίπου δυόμισι εικοσιτετράωρα. Οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά πώς το έργο που θα κληθούν να βγάλουν εις πέρας στη Σκοτία, θα είναι το δυσκολότερο στην ιστορία τους, αλλά δεν πανικοβάλλονται, αφού αντιμετωπίζουν το γεγονός περισσότερο σαν πρόκληση. Αλλωστε, η μέχρι τώρα πορεία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι η πιο πετυχημένη στην ιστορία τους καθώς μόνο μία φορά (1997-1998) κατάφεραν να φτάσουν έως την 4η φάση της διοργάνωσης. Ο τεχνικός της ομάδας Κλάους Τοπμέλερ ζήτησε από τους παίχτες του να δώσουν το 100% το δυνατοτήτων τους και να μη χαλαρώσουν ούτε για ένα λεπτό, αφού τους τόνισε πώς η κατάκτηση του τροπαίου θα είναι η απόλυτη επιτυχία για το σύλλογό τους, ο οποίος αποτέλεσε την «έκπληξη» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από μια αποτυχημένη χρονιά στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (αποκλεισμός από την ΑΕΚ), η Μπάγερν άλλαξε προφίλ το καλοκαίρι. Ο τεχνικός Τοπμέλερ αποφάσισε να αλλάξει το επιθετικό 3-5-2 του προκατόχου του Φογκτς σε 4-4-2. Βασικό της όπλο αποτέλεσε η αριστερή της πλευρά, όπου οι Πλασέντε, Μπαστούρκ και Ζε Ρομπέρτο... έβγαζαν μάτια.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Ζινεντίν Ζιντάν στη φετινή πορεία της Ρεάλ

Sportidea

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Ζινεντίν Ζιντάν στη φετινή πορεία της Ρεάλ
Στην προκριματική φάση τερμάτισε στη 2η θέση του 6ου ομίλου, πίσω από την Μπαρτσελόνα και δε δυσκολεύτηκε να αφήσει εκτός τη Λιόν και τη Φενέρμπαχστέ δείχνοντας παράλληλα ένα καλό πρόσωπο. Η παρουσία της, ωστόσο, έγινε πιο... επιβλητική στην επόμενη φάση, όπου με δεξιοτεχνία «έκλεψε» την πρωτιά του 4ου ομίλου από τη δεύτερη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, την τρίτη Αρσεναλ και την τελευταία του ομίλου Γιουβέντους. Στα προημιτελικά, η απόδοση του γερμανικού συλλόγου, ανέβηκε στο... κατακόρυφο, με αποτέλεσμα η Λίβερπουλ να δεχτεί το μεγάλο «χαστούκι». Στον πρώτο αγώνα στην Αγγλία, οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν των Γερμανών με 1-0 και ένιωθαν ότι η πρόκριση ήταν στο χέρι τους, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον... ξενοδόχο. Η Μπάγερ παρουσιάστηκε στο «Μπάι Αρένα» σαν «σίφουνας» και σάρωσε τα όνειρα των Αγγλων νικώντας τους με 4-2. Από κει και πέρα, η... μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι και στο δρόμο της Μπάγερν Λεβερκούζεν στους «4» της διοργάνωσης βρέθηκε ακόμα ένας αγγλικός σύλλογος. Με δύο ισοπαλίες (2-2 στο «Ολντ Τράφορντ» και 1-1 στη Γερμανία), η Μπάγερν έγραψε ιστορία και ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού με όρεξη για διάκριση, αλλά χωρίς έναν από τους σημαντικότερους παίχτες της, τον αμυντικό Νοβότνι, που τραυματίστηκε και θα μείνει εκτός γηπέδων για περίπου 6 μήνες.

Ο «αναμορφωτής» της φετινής Λεβερκούζεν, Κλάους Τοπμέλερ
Ο «αναμορφωτής» της φετινής Λεβερκούζεν, Κλάους Τοπμέλερ
Το «φτωχό» παλμαρέ της Μπάγερν συμπεριλαμβάνει την κατάκτηση ενός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1988) και ενός Κυπέλλου Γερμανίας (1993).




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ