Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Φωτ.

Το όνομα «Φυτσιλής» μου είναι πολύ αγαπητό και βαθιά τυπωμένο στη μνήμη μου. Είναι το όνομα του αείμνηστου λοχαγού μου ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΤΣΙΛΗ, ο οποίος μου έσωσε τη ζωή, βαριά τραυματισμένο. Είναι το όνομα του επίσης αείμνηστου ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΦΥΤΣΙΛΗ του επιτρόπου του Τάγματος, ο οποίος αντικατέστησε τον ταγματάρχη Χρήστο Βαζούρα, αξιωματικό του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ανάπηρο το ένα χέρι, ακρωτηριασμένο από τραυματισμό του, στον ΕΛΑΣ. Ο Χρήστος Βαζούρας σκοτώθηκε από βλήμα Πυροβολικού στο πέρασμα από την Οθρυ προς τα Αγραφα. Και άλλα τέσσερα αδέρφια και εξαδέλφια Φυτσιλή από τη Σέκλιζα, συμπληρώνουν τον κατάλογο του Μνημείου αγωνιστών και θυμάτων Κατοχής και εμφύλιου 1940-1950. Είναι ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Προκόπη ΦΥΤΣΙΛΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ. Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ Κωνσταντίνου ΦΥΤΣΙΛΗΣ, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ο μικρότερος αδελφός του Γιάννη, ΠΑΜΦΙΛΟΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ και ο ΧΡΗΣΤΟΣ Σεραφείμ ΦΥΤΣΙΛΉΣ, μαχητής του ΔΣΕ.

Ο Γιάννης Φυτσιλής, μαζί με άλλους μαχητές συνέχιζαν ως το 1950 τον ηρωικό αγώνα τους. Τελικά πιάστηκε αιχμάλωτος έπειτα από προδοσία και εκτελέστηκε χωρίς δίκη από τμήμα του κυβερνητικού στρατού και παρακρατικούς τρομοκράτες, μαζί με άλλους δύο συμμαχητές του αξιωματικούς του ΔΣΕ, τον Ναπολέοντα Φυτσιλή και τον Γιώργο Γουρνάμπαση, πιθανόν στο χώρο του Μεζούρλου Λάρισας.

Αιώνια η μνήμη τους.

Τιμώντας τη μνήμη τους και αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον ταγματάρχη του ΔΣΕ Γιάννη Φυτσιλή και στους συναγωνιστές του, προσφέρω 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 20 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ και 20 ευρώ στο ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Γιώργος Σύρος, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Φλεβάρη 2002 πέθανε στην Καλλιθέα, όπου ζούσε, ο παλαίμαχος αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΤΣΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1940. Γεννήθηκε το 1920 στη Σαμαρίνα. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Το 1940 παίρνει μέρος στον πόλεμο του '40, αργότερα με την εισβολή των Γερμανών, εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση - στον ΕΛΑΣ - και πολεμάει από τις γραμμές του.

Μετά τη Βάρκιζα δεν παραδίνει το όπλο του. Πιάνεται επανειλημμένα, κακοποιείται, αλλά μένει αλύγιστος. Το 1946 βγαίνει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Του απονέμεται ο βαθμός του λοχαγού, τραυματίζεται πολλές φορές, αλλά επιστρέφει στο λόχο του.

Με τη λήξη του εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δημιούργησε οικογένεια. Δούλευε στην παραγωγή, αναδείχτηκε σε υποδειγματικό εργάτη και του απονεμήθηκε το μετάλλιο Εργασίας.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1988. Στην Καλλιθέα, συνέχισε τον αγώνα από το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν μέλος του συμβουλίου του Παραρτήματος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων και διακινούσε το Ενημερωτικό Δελτίο.

Υπήρξε στοργικός σύζυγος, πατέρας και παππούς.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Φραγκούλα προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ το γένος Νίκου Τσικρικά από το Κρόκιο Αλμυρού, η οποία πέθανε στις 5 Απρίλη 2002. Καταγόταν από οικογένεια με δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις. Τον αδελφό της τον σκότωσαν οι κατακτητές, λίγο πριν από την Απελευθέρωση του Αλμυρού και ο πατέρας της σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφύλιου. Τα άλλα δύο αδέρφια της φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για την αγωνιστική δράση τους.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Κώστας Παπαθεοδώρου και η κόρη της Ελένη από το Βελεστίνο, προσφέρουν, μέσω ΝΕ Μαγνησίας, 120 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, του σωματείου Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών νομού Αττικής προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταφοράς, 60 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΟΘΩΝΑ ΤΟΛΙΑΤΗ, η γυναίκα του Μαρίνα προσφέρει στην ΠΕΚΑΜ 60 ευρώ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στους αγώνες που οργανώνει το ΚΚΕ για την υπεράσπιση του βασανισμένου, αλλά και ηρωικού παλαιστινιακού λαού, προσφέρω 200 ευρώ ως πρώτη δόση για να γιάνουν οι πληγές που του επιφέρουν οι κτηνάνθρωποι του Μπους.

Προσφέρω ακόμη 100 ευρώ για την παγκόσμια ειρήνη.

Κυριάκος Ακρίτας.

* * *

Αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι οποίοι πήραν μέρος στην εκδήλωση που έγινε για να τιμηθεί η μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 28 Απρίλη 1944 στη θέση Πασχάλι Χρυσού, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ιερέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ και ο γιος του ΚΩΣΤΑΣ, συγκέντρωσαν και πρόσφεραν στη «Δημοκρατική Μέριμνα» 130 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ