Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οποιος έχει το μαχαίρι...

«

Η κατανομή των φορολογικών βαρών είναι έργο της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τεχνοκρατών». Τάδε έφη Θ. Γεωργακόπουλος (ο καθηγητής πανεπιστημίου και επικεφαλής της επιτροπής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος). Η δήλωση αυτή είναι διευκρινιστική και έγινε με επιστολή του Θ. Γεωργακόπουλου στην κυριακάτικη «Καθημερινή», με στόχο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή να απαντήσει σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να μεταθέσουν τις φορομπηχτικές διαθέσεις της κυβέρνησης, στην επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Αναμφισβήτητα, η άποψη που διατυπώνει ο Θ. Γεωργακόπουλος, είναι πέρα για πέρα βάσιμη καθώς ο κ. καθηγητής, λέει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή «όποιος έχει το μαχαίρι, κόβει όπως θέλει το πεπόνι».

Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αποφασίζει για τη φορολογική και τη γενικότερη οικονομική πολιτική, ζήτησε από τη διορισμένη επιτροπή οι αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα να οδηγούν στη μείωση των φορολογικών βαρών για τους έχοντες και κατέχοντες με παράλληλη επιβάρυνση στους εργαζόμενους και στους οικονομικά ανίσχυρους. Και αυτό έπραξε η επιτροπή, υπό τον καθηγητή Θ. Γεωργακόπουλο, συμπεριλαμβάνοντας στο πόρισμά της προτάσεις στην κατεύθυνση αύξησης των φορολογικών βαρών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αν τώρα ο κ. καθηγητής, αναγκάστηκε με τη διευκρινιστική δήλωση, να «καρφώσει την κυβέρνηση», το έκανε γιατί ορισμένοι το παράκαναν, εμφανίζοντας «κακή» την επιτροπή και «καλή» την κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των κυβερνητικών εντολών.


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ