Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Δύο «σταθμοί» στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, όπου έγραψε Ιστορία

Εκδηλώσεις σε Περιστέρι και Αιγάλεω, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σε μέρη που φιλοξένησαν τον θεσμό

Περιστέρι
Περιστέρι
Σε μια δυναμική πορεία κορύφωσης προς τις κεντρικές εκδηλώσεις του, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνέχισε το ταξίδι στις γειτονιές που το φιλοξένησαν αυτές τις πέντε δεκαετίες, κάνοντας στάση τις προηγούμενες μέρες σε Περιστέρι και Αιγάλεω.

Μεταφέροντας το μήνυμα της αγωνιστικής ανάτασης στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, στα σύνορα με τον Πειραιά, στις λαϊκές συνοικίες όπου καταγράφηκε αύξηση της επιρροής του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, το 50ό Φεστιβάλ τίμησε την πορεία του θεσμού και έδειξε τον δρόμο: «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Στο Περιστέρι είχε πραγματοποιηθεί το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε το 1991. Το Μπαρουτάδικο είχε φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις τον Σεπτέμβρη του 1994, και εκεί γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του θεσμού. Σε αυτούς τους «σταθμούς», όπου επέστρεψε στις 28 και 29 Ιούνη, ήταν αφιερωμένη η έκθεση που παρουσιάστηκε και τις δύο μέρες, με εικόνες που αποτύπωναν ξεχωριστές στιγμές.

«Το ΚΚΕ πιστεύει πως το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ, "Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός", είναι μια καθημερινή υπόθεση που μπορεί να γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας στο Φεστιβάλ το βράδυ της Παρασκευής. Με φόντο γιγαντοπανό αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, στο Περιστέρι ξεδιπλώθηκε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και συμμετοχή του Κώστα Τριανταφυλλίδη, λαϊκό πρόγραμμα από την «Ορχήστρα των Ονείρων» και γλέντι με τους Otra Rotaband.


Την επόμενη μέρα, στο Αιγάλεω, πλήθος νεολαίας και ανθρώπων όλων των ηλικιών, οικογένειες, φοιτητές, μαθητές, συμμετείχαν στη συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην εργατική τάξη, στον λαό μας. Προχωράμε με θάρρος και δύναμη μέχρι το τέλος, για να καταφέρουμε να χτίσουμε όλοι μαζί το πρώτο Φεστιβάλ στη νέα κοινωνία που ονειρευόμαστε, την πρώτη μεγάλη γιορτή νεολαίας σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά!». Ακολούθησε μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό, με αναφορές στους κρητικούς χορούς από το συγκρότημα «Δια-κρητικό» του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ «Τραβέρσο», ρεμπέτικο από το «Τρίο & Δίδυμο τρέλα!», την μοναδική Μάρθα Φριντζήλα, μουσικές από τη Μακεδονία και την Ηπειρο με τους Banda Calda και μια «Γιορτή» από το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

  • Αναλυτική ανταπόκριση από τις εκδηλώσεις σε Περιστέρι και Αιγάλεω θα δημοσιευτεί στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία» του «Ριζοσπάστη».

Αιγάλεω
Αιγάλεω

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ