Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Τριβές» μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Την έντονη αντίδρασή του στα αποτελέσματα της απογραφής στην Αλβανία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ανακαλώντας μάλιστα τον πρέσβη της χώρας στα Τίρανα για διαβουλεύσεις, καθώς, όπως καταγγέλλει, η απογραφή «δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς τον πραγματικό αριθμό των εθνοτικά Μακεδόνων» στην Αλβανία. Ο δε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στα Τίρανα αποχώρησε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, διαμαρτυρόμενος που έγινε λόγος για «Βορειομακεδόνες» και όχι για «Μακεδόνες». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των οργανώσεων των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ζήτησαν διεξαγωγή νέας απογραφής, απευθύνοντας κατηγορίες κατά της Βουλγαρίας για «πολιτική αφομοίωσης των Μακεδόνων που ζουν στην Αλβανία», με τη χορήγηση βουλγαρικών διαβατηρίων και την άσκηση πιέσεων προκειμένου να απογραφούν ως Βούλγαροι, ενώ κατηγορούν και τις αλβανικές αρχές ότι δεν αντέδρασαν σε τέτοιες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 2,4 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 410.000 σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281 (έναντι 5.512 το 2011), ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες 11 απογραφές στην Αλβανία δεν είχε εμφανιστεί ούτε ένα άτομο ως Βούλγαρος. Οι αλβανικές αρχές αναγνώρισαν «βουλγαρική μειονότητα» μόλις το 2017.

Τα παραπάνω σημειώνονται ενώ οι μειονότητες αξιοποιούνται σταθερά για την υποδαύλιση εθνικιστικών φανατισμών που εξυπηρετούν διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια - τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο επανέρχεται και η προθυμία των Σκοπίων να σεβαστούν τα «δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας», θέμα που κυριάρχησε και στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε το 2022 για να αρθεί το βέτο της Σόφιας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) της Βόρειας Μακεδονίας, νέος επικεφαλής της εξελέγη ο Βένκο Φίλιπτσε, ο οποίος επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι των άλλων τριών υποψηφίων. Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στο διάστημα 2017 - 2021 και θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ, πρώην ηγέτη του κόμματος, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε πρωτοστατήσει στο παζάρεμα της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ