Παρασκευή 5 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία επιμένει στους όρους της για «διευθέτηση»

Ενώ «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις δηλώσεις Τραμπ περί «τερματισμού του πολέμου»

Την πρόταση της Ρωσίας για μια «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, προς όφελος των δικών της συμφερόντων, προωθεί ο Βλ. Πούτιν με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στην Αστάνα, όπου συμμετέχουν πάνω από 25 ηγέτες της λεγόμενης Ευρασίας και της Ασίας - Ειρηνικού.

Προχθές, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και ανάμεσα σε άλλα συμφώνησαν ότι οι «ειρηνευτικές» συνομιλίες και οποιαδήποτε σχήματα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι μάταια. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιούνη η Ουκρανία και η «Δύση» πραγματοποίησαν «ειρηνευτική» Διάσκεψη στην Ελβετία η οποία απαξιώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, καθότι η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί και η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Χθες ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες, τόνισε ότι η πρόταση για την Ουκρανία που υπέβαλε πρόσφατα η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει άμεσο τέλος στις εχθροπραξίες, αν συμφωνούσαν Κίεβο και «Δύση» στους όρους που θέτει η Μόσχα.

Λίγο πριν τη Διάσκεψη στην Ελβετία ο Ρώσος Πρόεδρος είχε διατυπώσει τους όρους για «ειρηνική διευθέτηση», δηλαδή να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις από τις κατεχόμενες ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και να εγγυηθεί η Ουκρανία ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός προτού η Ουκρανία συμφωνήσει να λάβει τα «μη αναστρέψιμα βήματα» που απαιτούνται. «Μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την επίτευξη τέτοιων συμφωνιών είναι αδύνατη», υπογράμμισε χθες ο Ρώσος ηγέτης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες - μέλη του SCO για τις προτάσεις τους «για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης».

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και είναι έτοιμη να τις συνεχίσει τώρα», είπε ο Πούτιν και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία απέρριψε τις διαπραγματεύσεις τον Μάρτη του 2022 «κατόπιν άμεσων οδηγιών από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον».

Η Μόσχα «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις δηλώσεις Τραμπ για την Ουκρανία

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει άμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις δηλώσεις αυτές.

«Δεν γνωρίζω τις πιθανές προτάσεις του για το πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό - και αυτό είναι φυσικά το βασικό ερώτημα - αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το λέει ειλικρινά, και θα το υποστηρίξουμε», ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στην Αστάνα.

Το «Politico» ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι ο Τραμπ εξετάζει μια συμφωνία με τη Ρωσία βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ θα δεσμευόταν να μην επεκταθεί ανατολικότερα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Γεωργίας, επικαλούμενος δύο ειδικούς εθνικής ασφάλειας που θεωρούνται πολιτικά ευθυγραμμισμένοι με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, τόνισε πως «θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας» χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν το κάνουν;», διερωτήθηκε ο Μπορέλ σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, στη Μαδρίτη. «Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση; Εχω τις αμφιβολίες μου», συνέχισε, υπονοώντας κάποια διαφοροποίηση στη μέχρι τώρα στάση κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.

Παράλληλα ο Πούτιν υποστήριξε ότι ένας «εποικοδομητικός διάλογος» Μόσχας και Ουάσιγκτον για τη «στρατηγική σταθερότητα» είναι αδύνατος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, η δε Ρωσία θα περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και το τι θα κάνει η νέα ηγεσία.

Η Ρωσία ξεκινά παραγωγή πυραύλων μέσου βεληνεκούς

Επιπλέον, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη από τη σκοπιά της βιομηχανίας να ξεκινήσει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, που με αυτόν τον τρόπο «απαντά» στις αντίστοιχες ενέργειες των ΗΠΑ.

Σε σχέση με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη περιορισμού των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) επί προεδρίας Τραμπ «και την ανακοίνωση ότι ξεκινούν την παραγωγή, θεωρούμε επίσης ότι έχουμε το δικαίωμα να ξεκινήσουμε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή στο μέλλον. Κάνουμε τέτοια έρευνα και ανάπτυξη, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή».

Η Μόσχα θα απαντήσει ανάλογα αν αμερικανικοί πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, πρόσθεσε ο Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ