Σάββατο 6 Ιούλη 2024 - Κυριακή 7 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Τα «ΨΑΡΑ» έφυγαν, έμεινε ο χορός των δισ. για το ΝΑΤΟ και η «αυτοδιάτρηση» για ... τα σύνορα

Τελικά η Φ/Γ «ΨΑΡΑ» απέπλευσε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για το «στόμα του λύκου» στην Ερυθρά! Ανάμεσα, όμως, στους συγγενείς του πληρώματος αλλά και το λαϊκό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα κυριαρχεί η απαίτηση για άμεση διακοπή της ιμπεριαλιστικής αποστολής της και επιστροφή της φρεγάτας στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες «συμμαχικές» αποστολές, έτσι και στην περίπτωση της Φ/Γ «ΨΑΡΑ», το ΠΝ (δηλαδή κυβέρνηση και υπουργός) παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα θα φρόντισε να γίνουν αρκετά (τουλάχιστον) από όσα επιβάλλουν οι συνθήκες στην Ερυθρά, για ευπρόσωπη εκπροσώπηση της ελληνικής αστικής τάξης - κυβέρνησης στην επιχείρηση της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά οικογένειες και λαϊκό κίνημα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου. Βέβαια οι εμπλοκές που θα βιώσουν οι επιβαίνοντες στη φρεγάτα, θα δείξουν το επίπεδο προετοιμασίας ...γιατί, κατά τη διάρκειά της πάντα υπάρχει και η ...λύση του «κόφτε τον λαιμό σας» από την κυβέρνηση, με τελικό αποδέκτη το ίδιο το πλοίο!

Από την άλλη πλευρά μάθαμε ότι κάθε μέρα η φρεγάτα στην Ερυθρά στοιχίζει 500.000 ευρώ (τουλάχιστον λέμε εμείς). Επίσης διαβάσαμε τελευταία ότι η κυβέρνηση διέθεσε πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ για το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια (8,054 δισ. το 2022, 6,224 δισ. το 2023). Μάλιστα προϋπολογίζεται ότι το 2024, η κυβέρνηση με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων θα καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ. Προφανώς, πάντως, ο χορός των δισ. δεν έφτασε, για παράδειγμα, μέχρι την πυραυλάκατο «Ντεγιάννης», που προ ημερών, ελάσματα στη γάστρα της υπέστησαν «αυτοδιάτρηση»...! Τρύπησαν «τα βρεχάμενα» του πλοίου, ενώ περιπολούσε στην περιοχή Καστελόριζου!

Επομένως λοιπόν τον περασμένο Μάιο, με τη Φ/Γ «ΥΔΡΑ» εν πλω στον Κόλπο του Αντεν, ήταν μάλλον «προφητικό» το άρθρο που εξέφραζε μια απορία: «...με δεδομένο ότι οι φρεγάτες έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προετοιμασίας ενόψει πολεμικών επιχειρήσεων (!), άραγε άλλες μονάδες κρούσεως του στόλου σε τι κατάσταση βρίσκονται;».

Ο «κανιβαλισμός», ή και ο δανεισμός υλικών ή συσκευών από άλλα πλοία, για εξοπλισμό εκείνων που φεύγουν σε «συμμαχικές» αποστολές, είναι παλιές γνωστές μέθοδοι. Μέθοδοι που αναγκάζονται να εφαρμόζουν οι κατά τον υπουργό πολεμικοί «επαγγελματίες», όταν τα εντός ή εκτός εισαγωγικών «κόφτε τον λαιμό σας» κυριαρχούν, ανεξάρτητα αν τα δισ. χορεύουν για αλλότριους (ευρωΝΑΤΟικούς) σκοπούς. Ακόμα κυριαρχούν, απ' ό,τι φαίνεται, μάλιστα σε περιόδους μεγιστοποίησης της κυβερνητικής προσπάθειας για αστική γεωπολιτική «ανάταση», συμμετέχοντας ολόπλευρα σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα! Συμμετέχοντας μέσα σ' όλα δηλαδή, με φρεγάτες 30 και 40 ετών χωρίς ενδιάμεσο εκσυγχρονισμό, παρά το γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, γενικά τα «μεταξωτά ...θέλουν και επιδέξιους» ...υποδοχείς! Ολα για όλα λοιπόν, για την αστική γεωπολιτική «ανάταση», αναβάθμιση κ.ο.κ. χωρίς συμφέρον για τον λαό!

Ετσι η κυβέρνηση ενώ τα δίνει όλα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αδιαφορεί για τους κινδύνους που φορτώνει στο προσωπικό, ενώ «καλύπτεται» πίσω από το «επαγγελματίες είναι»! Είναι «ψιλά γράμματα» γι' αυτήν στο τέλος - τέλος, και αυτή ακόμη η αξιοπλοΐα π.χ. στο Καστελόριζο («Ντεγιάννης») και επομένως και το κατά πόσο και πώς εξασφαλίζονται σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα! Οι «επαγγελματίες», όμως, αν χρειαστεί, στο Αιγαίο είναι που θα δείξουν πόσο επαγγελματίες είναι, όπως άλλωστε έπραξαν το καλοκαίρι του 2020 απέναντι στον τουρκικό στόλο! Η κυβέρνηση όμως τι κάνει;

Η κυβέρνηση συνεχίζει τα ψέματα με σχέδια και παραγγελίες, για μελλοντικά πολεμικά μέσα που επιβάλλουν οι ανάγκες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ότι δήθεν εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας. Αλλωστε, δεν ξεχνάμε και τις περσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που είχε αναγγείλει τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων σε επιχειρήσεις στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.

Στην πολιτική της αυτή με ευρωΝΑΤΟικές πολεμικές παραγγελίες, που θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση έχει στηρίγματα την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία και όχι μόνο. Το γεγονός ενθουσίασε μάλιστα τον κ. Δένδια στην Επιτροπή της Βουλής προ καιρού. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ναι σε όλα! Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώντας με την ακροδεξιά, υπερψήφισε τις φρεγάτες που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για τις ανάγκες τους την επόμενη δεκαετία (φέξε μου και γλίστρησα επομένως - εκτός των άλλων). Υπερψήφισαν φρεγάτες που ενδεικτικά μάλιστα έχουν διπλάσιο εκτόπισμα από τις δικές μας «ΥΔΡΑ» και «ΕΛΛΗ»! Θα είναι δηλαδή «ταμάμ» για Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και όχι βέβαια για το Αιγαίο...!

Σχετικά με τα F-35 το ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε ανοιχτά με το κυβερνητικό σχέδιο, ενώ τα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα διαφοροποιήθηκαν στα επιμέρους και τα επουσιώδη. Στοιχήθηκαν ακόμα πιο ...ενθουσιωδώς για τις φρεγάτες, όπου ομονόησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος, Νίκη. Το γεγονός έκανε τον Ν. Δένδια να δηλώνει κατόπιν τη «μεγάλη» του «ικανοποίηση για το επίπεδο της συζήτησης αλλά και για τη συναίνεση που σε βασικά θέματα διαμορφώνεται».

Εχουν άλλωστε να τους βαραίνει η συμφωνία τους με τη Συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα, ή εκείνη με την Γαλλία, όπως και βέβαια με τον πυρήνα του ...πυρήνα της ίδιας πολιτικής που λέγεται «άγιες», ή λιγότερο «άγιες» συμμαχίες: ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Καθαρή στάση υπέρ του λαού και της πατρίδας μας, χωρίς «τσιριμόνιες» και «ναι μεν αλλά», τήρησε στην πιο πάνω επιτροπή το ΚΚΕ. Οπως σταθερά πράττει πολλές δεκαετίες τώρα, στάθηκε απέναντι στον ιμπεριαλισμό, τις βάσεις, τα σχέδια, τις αποστολές, τους πολέμους και τις πολεμικές δαπάνες στο όνομά του. Στάση που συμπληρώνεται και από τη θέση του για κανένα προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή στρατιωτικός εξοπλισμός εκτός συνόρων!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ