Σάββατο 6 Ιούλη 2024 - Κυριακή 7 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Χωρίς νερό και με κοριούς το 298 Μ/Κ ΤΕ στη Σάμο

Υπηρετώ τη θητεία μου στο 298 Μ/Κ ΤΕ στη Σάμο και τα προβλήματα είναι αρκετά, τα χρήματα είναι λιγοστά, αφού η οικογένειά μου τα φέρνει πέρα δύσκολα με την ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί, τα ενοίκια είναι στα ύψη. Είναι γεγονός ότι πριν ακόμη παρουσιαστώ στη μονάδα μου άρχισαν τα έξοδα με την αγορά ρουχισμού, αφού ο ρουχισμός που χορηγείται δεν επαρκεί για όλη τη θητεία. Επίσης αρκετά χρήματα έχω δαπανήσει για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αν και τον χειμώνα οι μετακινήσεις με το πλοίο παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας των αραιών δρομολογίων, των άσχημων καιρικών συνθηκών, χάνοντας ημέρες από την άδειά μου.

Στη μονάδα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το πόσιμο νερό, λόγω ακαταλληλότητας του νερού στη Σάμο. Υπάρχει μόνο μια παροχή νερού στη μονάδα με φίλτρο και αυτή η βρύση βρίσκεται στα μαγειρεία, όπου η είσοδος δεν επιτρέπεται, παρά μόνο με τη διανομή φαγητού. Οι φαντάροι έχουν ζητήσει να χορηγούνται δωρεάν δύο μπουκάλια νερό του 1μισι λίτρου, χωρίς το αίτημα αυτό να έχει ικανοποιηθεί.

Ακόμη ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα με τους κοριούς στη μονάδα. Τα κρεβάτια των φαντάρων είναι γεμάτα με κοριούς, αφού με ευθύνη της διοίκησης δεν έχει γίνει απεντόμωση. Η λύση που δίνεται για την «αντιμετώπιση» του προβλήματος είναι οι φαντάροι με φλόγιστρο να καίνε τον σκελετό των κρεβατιών, χωρίς όμως οι κοριοί να εξαφανίζονται.

Επίσης ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους τους συμφάνταρους είναι ότι η μονάδα δεν διαθέτει γιατρό, ούτε και νοσηλευτή. Οι φαντάροι για κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν μεταφέρονται στο Βαθύ, στο 79 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (79 ΤΥΕΘ).

Οι φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πολεμικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στον πόλεμο της Ουκρανίας. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ. Συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, η παρουσία της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη την παρουσία από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι και σήμερα της ελληνικής πυροβολαρχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που απολαμβάνει και τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά κ.λπ.) έχει μετατραπεί σε ορμητήριο του πολέμου και στόχο αντιποίνων. Ο λαός ωθείται βαθύτερα στη σύγκρουση που απειλεί να γενικευθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες πρώτα απ' όλα για τους λαούς της Ευρώπης.

Η χώρα μας συμμετέχει στην κούρσα των εξοπλισμών για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο λαός μας ματώνει καθημερινά για την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στους εξοπλισμούς, αφού η δαπάνη για την παρουσία της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζει πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000) καθημερινά. Συμμετέχει στην κούρσα των εξοπλισμών, αφού κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν περισσότερα από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Μόνο την τελευταία τριετία η χώρα μας έχει δαπανήσει περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια για αμερικανοΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται δήθεν για την «άμυνα» και όχι για τις επιθετικές ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αφού αποτελούν ανεφοδιαστικούς σταθμούς καθώς και ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της βάσης της Σούδας, καθώς και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικός κόμβος στρατευμάτων, πολεμικών εξοπλισμών και εφοδίων για την προώθησή τους προς τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι φαντάροι με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την ειδησεογραφία που αναφέρει πως η Γαλλία έστειλε ήδη τα πρώτα της στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως και αυτές που αναφέρουν πως η Ρωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και τον χορό των δισεκατομμυρίων, εμείς οι φαντάροι αντιμετωπίζουμε μια σειρά από δυσκολίες και προβλήματα στη στρατιωτική μας θητεία. Ο «μισθός» μας οχτώ ευρώ και εξήντα λεπτά (8,60) παραμένει εξοργιστικά χαμηλός, αφού η κυβέρνηση σε κάθε αναφορά για την ικανοποιητική αύξηση του μισθού μας επικαλείται δημοσιονομικές δυσκολίες. Την ίδια αντιμετώπιση εισπράττουμε όταν απαιτούμε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα. Δισεκατομμύρια όμως για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς υπάρχουν.

Στην ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον λαό μας κατάσταση που κλιμακώνεται καθημερινά, η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα από τον λαό μας της πάλης του εναντίον της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Να σταματήσει η αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Κώστας Οικονομόπουλος, 298 Μ/Κ ΤΕ Σάμος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ