Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Υπερασπιστής των εργατικών δικαιωμάτων

Χειριζόταν υποθέσεις Εργατικού Δικαίου, υπερασπιζόμενος αποκλειστικά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Υπήρξε νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, αλλά και πλήθους σωματείων και Ομοσπονδιών εργαζομένων.

Στο πεδίο σύγκρουσης των συλλογικών συμφερόντων και της συλλογικής δράσης, χειρίστηκε σειρά υποθέσεων που αφορούσαν στην προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργοδοτών να κηρύξουν παράνομες και καταχρηστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και έδωσε μάχες στις δικαστικές αίθουσες για το απεργιακό δικαίωμα ενάντια στις επιβαλλόμενες «πολιτικές» απίσχνασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράλληλα, υπήρξε από τους πρώτους δικηγόρους που αξιοποίησε τον νεοσύστατο Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για να προκαλέσει την παρέμβαση, στο πεδίο των συλλογικών διαφορών, των μεσολαβητών - διαιτητών στην κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όταν δεν ευρισκόταν έδαφος συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα όρια προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τους μισθολογικούς όρους και την εξασφάλιση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Εδωσε αγώνες στο πλάι των εργαζομένων της βαριάς βιομηχανίας (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΛΑΡΚΟ, ΠΕΣΙΝΕ) αλλά και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ως νομικός παραστάτης των Σωματείων εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με τη «μεταβίβαση» στον εφοπλιστή Μιχάλη Περατικό, αγωνίστηκε με επιτυχία με συνεχείς δικαστικούς αγώνες για την ακύρωση των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων.

Τα καταστατικά πλήθους συνδικαλιστικών και επαγγελματικών σωματείων εκπονήθηκαν από τον ίδιο, ιδιαίτερα μετά τη νομοθέτηση του ν. 1264/1982 για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπήρξε δικηγόρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Εχαιρε πάντοτε μεγάλης αναγνώρισης από τους συναδέλφους του και τους δικαστές. Είναι χαρακτηριστική η αφήγηση αρεοπαγίτη, που διηγούνταν ότι κάθε φορά που είχε ο Αυδής δίκη στον Αρειο Πάγο, οι δικαστές λέγανε «σήμερα έχουμε τον Αυδή, ελάτε να τον ακούσουμε και να σκεφτούμε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ