Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Ανάσα δροσιάς» και φέτος η παιδική γιορτή για εκατοντάδες οικογένειες

Πρωτοβουλία ενταγμένη στην πλούσια καλοκαιρινή δραστηριότητα, δεμένη με διεκδικήσεις για τη μόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών

«Ανάσα δροσιάς» μέσα στον καύσωνα αποτέλεσε η εκδήλωση για τα παιδιά, που διοργάνωσαν την Πέμπτη το απόγευμα στο Αλσος στα Γιάννενα 24 εργατικά σωματεία σε συντονισμό με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, τον Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων και άλλους φορείς, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στην καλοκαιρινή δραστηριότητα του Εργατικού Κέντρου για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας με δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει, στερώντας από το 50% των λαϊκών οικογενειών τη δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών.

Μαζική συμμετοχή που αποτυπώνει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παιδική γιορτή που διοργανώνεται στην πόλη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και των γονιών τους. Σημαντική ήταν η συμμετοχή δεκάδων προσφύγων με τα παιδιά τους, που οργανωμένα μεταφέρθηκαν στο Αλσος από τη δομή του Κατσικά.

Δεκάδες εθελοντές από τα σωματεία, τους υπόλοιπους φορείς και την πολύτιμη συμμετοχή καλλιτεχνών και τεχνιτών, έστησαν 7 υπαίθρια εργαστήρια περιμετρικά του πάρκου αφιερωμένα στις τέχνες. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή και έπαιξαν με την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική, το ψηφιδωτό, τη σκιτσογραφία, άκουσαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους στην παιδική χορωδία του Εργατικού Κέντρου. Ταυτόχρονα γνώρισαν και πειραματίστηκαν με την ξυλογλυπτική και την κατασκευή κοσμήματος, τέχνες με μεγάλη παράδοση στην Ηπειρο. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων η παράσταση Καραγκιόζη από το σκιοθέατρο του Α. Αγαπίου.


Στους γονείς και τα παιδιά μίλησαν η Γεωργία Κουρουτζάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, και ο Τάσος Τόκας, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, που ανάμεσα στα άλλα κάλεσαν να αποτελέσει αντικείμενο κοινής δράσης των συλλόγων γονέων, των σωματείων και των συλλόγων της γειτονιάς η εξασφάλιση χώρων αναψυχής για τα παιδιά όλων των ηλικιών, η δημιουργική τους απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους, το δικαίωμα στο παιχνίδι, που όλο και πιο πολύ περιορίζεται και εκτοπίζεται από τις υπόλοιπες καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον χώρο και συζήτησε με συνδικαλιστές για τις επιδιώξεις, τους στόχους και τις διεκδικήσεις των σωματείων που ανοίγει αυτή η μεγάλη γιορτή για το παιδί και συνολικά η δραστηριότητά τους.

Η συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και γονέων, για ακόμη μια χρονιά, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον Θανάση Κονταξή, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, την επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών της. Αυτή την ανάγκη έρχονται τα σωματεία να υποστηρίξουν με τις εκδηλώσεις για τα παιδιά, υπογραμμίζει, ενώ απευθύνουν ταυτόχρονα κάλεσμα σε κάθε λαϊκή οικογένεια να παλέψει συλλογικά για το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί της. «Σε ποιο πλαίσιο θα διαπαιδαγωγηθεί, με τι περιεχόμενο, αξίες και ιδανικά, ποια είναι η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου του», τονίζει. Επισημαίνει ότι σε αντίθεση με το πρότυπο της ατομικής επιτυχίας και του ανταγωνισμού που προβάλλει το σύστημα σήμερα, τα παιδιά από τη φύση τους έχουν το προνόμιο του οραματιστή και το αίσθημα του δικαίου. Γι' αυτό «οφείλουμε να παλέψουμε όλοι μας να τους δώσουμε μία κοινωνία διαφορετική, όπου η μόνη προνομιούχα "τάξη" θα είναι τα ίδια τα παιδιά».

Με αφορμή τη διαπίστωση ότι κάθε γονέας επιζητά το καλύτερο για τα παιδιά του ο Δημήτρης Καλύβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων, τονίζει ότι σήμερα δεν αρκούν οι ατομικές στερήσεις και θυσίες της κάθε οικογένειας για να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών της. «Απαιτείται να κοπιάσουμε και συλλογικά γιατί απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό κράτος, που αφήνει τη λαϊκή οικογένεια αβοήθητη. Την ενοχοποιεί για όλα τα κοινωνικά φαινόμενα που το ίδιο δημιουργεί και αναπαράγει, όπως το bullying, τον εθισμό στο διαδίκτυο κ.τ.λ. Είναι το ίδιο το κράτος που για τα κέρδη των λίγων μας βάζει να δουλεύουμε τις Κυριακές εξαήμερα και εφταήμερα, για 10 και 12 ώρες», σχολιάζει με αφορμή τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη βιομηχανία τροφίμων της περιοχής.

Προς απόδειξη των παραπάνω ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του σωματείου «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» των γνωστών εμφιαλωμένων νερών «Ζαγόρι», της επιχείρησης δηλαδή που πρωταγωνιστεί στην επιβολή της 6ήμερης εργασίας στην περιοχή, αναφέρει: «Ποιος ασχολείται με τα παιδιά τις ώρες απουσίας μας; Οταν γυρνάμε κατάκοποι, πώς να τους μιλήσουμε και πώς να μας μιλήσουν; Ποιος στέκεται συμπαραστάτης όταν ο ένας ή δύο γονείς μένουν άνεργοι και δεν μπορούν να διασφαλίσουν στα παιδιά τους τα στοιχειώδη; Ποιος τους βοηθάει να ορθοποδήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα που προκαλεί η ανεργία;».

Αντίστοιχα η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, αναφέρεται στις υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με 4-5 εργαζόμενους για 150.000 κατοίκους, και στην ανυπαρξία ειδικών στα σχολεία που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα αίτια των «αποκλίνουσων» συμπεριφορών, να δώσουν συμβουλές στην οικογένεια. «Ποια δομή και ποια υπηρεσία βοηθάει τις οικογένειες να ξεπεράσουν ζητήματα όπως ένα διαζύγιο, τον θάνατο ενός μέλους, τις οικονομικές δυσκολίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι είναι υπόθεση της λαϊκής οικογένειας να μην κληρονομήσει στα παιδιά της τα 7ήμερα και τους μισθούς πείνας, τα εξοντωτικά σχολεία, της σάπιες «αξίες» αυτού του βάρβαρου συστήματος. Αντίθετα, να μετατρέψει τον κόπο και την έγνοια της σε οργάνωση και δύναμη για το μέλλον.

Γι' αυτό το Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία, οι Σύλλογοι επιδιώκουν μέσα από την καθημερινή τους δράση να αναδείξουν την αλληλεξάρτηση όλων των πτυχών της κοινωνικής ζωής: Από τη δουλειά, τη ζωή στη γειτονιά, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία μέχρι τη διεκδίκηση και τους αγώνες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Σημειώνουν ότι οι πολυάριθμες πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, τα Λαϊκά Μαθήματα, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης, οι παιδικές γιορτές, τα λαϊκά μπάνια, ο αγώνας δρόμου για την Παλαιστίνη, απευθύνονταν σε καθέναν που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του, τη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγησή του, που συγκλονίζεται από τη σφαγή στην Παλαιστίνη, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από την εργασιακή ζούγκλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια στις αντίστοιχες παιδικές γιορτές υπήρχαν παιδιά που πρώτη φορά είδαν από κοντά τηλεσκόπιο, έκαναν πειράματα φυσικής, χημείας, ανέβηκαν σε κωπηλατική βάρκα, γνώρισαν καινούργια αθλήματα. Διαπίστωσαν ότι η γνώση έχει δημιουργική πλευρά και δεν ταυτίζεται με την «παπαγαλία», τη «δεξιότητα» και την «πληροφορία».

«Σήμερα το σχολείο είναι ξένο, ανιαρό και απόμακρο για τους μαθητές, ένας κυκεώνας υποχρεώσεων και άγχους που "σκοτώνει" τη δημιουργικότητά τους», τονίζει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, και προσθέτει ότι «παραποιεί την πραγματικότητα, προωθεί την αποσπασματικότητα και τον ανορθολογισμό. Ο νέος δεν μαθαίνει το πιο βασικό: Να αγαπάει από την πιο τρυφερή του ηλικία τη μόρφωση, το διάβασμα».

Σ' αυτό το σχολείο, σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι γονείς αγωνιούν καθημερινά ακόμη και για τη στοιχειώδη ασφάλεια των παιδιών τους λόγω της παλαιότητας και της έλλειψης ουσιαστικής συντήρησης των κτιρίων.

Οσο για τη δημιουργική ενασχόληση των παιδιών, «ούτε λόγος», υποστηρίζουν. Αναφέρουν ότι στα Γιάννενα το Αλσος είναι εγκαταλειμμένο, το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» κλειστό και ήδη έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη, το Πανηπειρωτικό Στάδιο υπολειτουργεί, η Ακαδημία είναι κλειστή όλο το καλοκαίρι, όπως και πολλές αυλές σχολείων. Στις παιδικές χαρές η είσοδος γίνεται «με ατομική ευθύνη» και δεκάδες άλλοι χώροι στην πόλη είναι αναξιοποίητοι και παρατημένοι στην τύχη τους. Το κράτος και ο δήμος - ως κομμάτι του κράτους - απαξιώνουν ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες, υποστηρίζουν και υπενθυμίζουν τη δήλωση του δημάρχου Ιωαννιτών ότι οι παιδικές χαρές «ήταν μόδα των παλιών εποχών».

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων

Τις Κυριακές 21/7 και 28/7 οργανώνεται ημερήσια δωρεάν εκδρομή για μπάνιο στη Λούτσα Πρεβέζης, για τα μέλη των Σωματείων.

Την Τρίτη 27/8, στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης με λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ