Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ
Επικίνδυνες διατάξεις και για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων την περασμένη χρονιά
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων την περασμένη χρονιά
Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», το οποίο παίρνει τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Στην τοποθέτησή του στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά επικίνδυνες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» που αφορούν τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελούν «άλλη μια προσπάθεια να τακτοποιηθούν διάφορες εκκρεμότητες και "παραφωνίες" ενόψει του ανοίγματος της εκπαιδευτικής αγοράς με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Στο άρθρο 44 στάθηκε σε τροποποίηση «προς το πολύ - πολύ χειρότερο» μίας διάταξης του νόμου πλαισίου σχετικά με την ασφάλιση των φοιτητών κατά την πρακτική τους άσκηση. Η τροποποίηση, όπως εξήγησε, ουσιαστικά απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να καλύπτει μέχρι και την ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος. Στο ίδιο άρθρο, πρόσθεσε, προβλέπεται ότι η πρακτική μπορεί να είναι αμειβόμενη, μόνο αν χρηματοδοτείται από προγράμματα, διαφορετικά οι φοιτητές δεν θα αμείβονται και είπε πως η κυβέρνηση προσφέρει «τζάμπα» και «στο πιάτο» φρέσκο επιστημονικό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες.

Πάλι στο άρθρο 44 προβλέπεται, επίσης, ότι η πρακτική μπορεί να είναι υποχρεωτική, αλλά μπορεί και να μην είναι. «Οταν όμως θα είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου και δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από κάπου, τι θα κάνει ο φοιτητής; Θα αναγκάζεται μήπως να εργάζεται τζάμπα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και για να πάρει το πτυχίο του; Και θα πληρώνει και από πάνω τα ένσημά του;», ρώτησε ο Γ. Δελής, υπενθυμίζοντας πως με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ήταν αντιμέτωποι παλιότερα οι σπουδαστές στα ΤΕΙ.

Για τις αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σημείωσε πως αποτελούν δείγμα της πολιτικής και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατά των δημόσιων και στάθηκε στη δυνατότητα κατάργησης Τμημάτων που δίνεται με το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «προάγγελος» για το τι θα συμβεί στα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της υποχρηματοδότησής τους, της πίεσης που θα ασκούν τα ιδιωτικά στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και γενικότερα της αυτόνομης λειτουργίας των πανεπιστημίων στη λογική κόστους - οφέλους.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο: Για τη διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση του ποσού για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, καθώς και για τη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, ο Γ. Δελής κάλεσε την κυβέρνηση να την κάνει δεκτή, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση - «κόλαφο» για την κυβέρνηση, του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Θα μας βρουν απέναντι!

«Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, επιδιώκει να περάσει "στα μουλωχτά" σαν τον κλέφτη σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το ΜΑΣ αναφέρεται αναλυτικά στις επικίνδυνες ρυθμίσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την πρακτική άσκηση που προσφέρουν τσάμπα επιστημονικό δυναμικό στους εργοδότες, απαλλάσσοντάς τους και από την ασφαλιστική κάλυψη των πρακτικάριων.

Ακόμα αναφέρεται στις νέες αρμοδιότητες που δίνονται στην ΕΘΑΑΕ που μυρίζουν... συγχωνεύσεις και σημειώνει: «Ουσιαστικά λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός ανασυγκρότησης του ακαδημαϊκού χάρτη. Φυσικά με βάση πάντα τα "γνωστά" κριτήρια της πολιτικής του κόστους - οφέλους, της πλήρους εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των πανεπιστημίων στα πλαίσια του "ανταγωνισμού και της αυτονομίας"».

Τέλος το ΜΑΣ αναφέρεται στη διάταξη για τις δομές ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των ΑΕΙ, σημειώνοντας: «Τη στιγμή που τα ίδια τα στοιχεία των πανεπιστημίων εντοπίζουν την ανάγκη ψυχολογικής και ευρύτερης στήριξης του φοιτητικού πληθυσμού, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις τα Κέντρα ψυχολογικής και συμβουλευτικής στήριξης των ΑΕΙ, μετακυλίει την ευθύνη στα ίδια τα ιδρύματα και στο "αν και πότε" μπορεί να "τρέξει" κάποιο πρόγραμμα, αφού προβλέπεται εκτός από τη χρηματοδότησή τους με "ιδίους πόρους των πανεπιστημίων" να χρηματοδοτούνται και από "συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα" ή ΕΣΠΑ.

Θα μας βρουν απέναντι! Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα δείξαμε τη δύναμή μας. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγουν να περάσουν αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές στα μουλωχτά! Φοβούνται τις αντιδράσεις των φοιτητών, όμως δεν θα τις γλιτώσουν! Η κυβέρνηση θα φάει ακόμα μια φορά τα μούτρα της!», καταλήγει το ΜΑΣ, που συμπληρωματικά καλεί την κυβέρνηση «αντί να υπηρετεί ακόμα μια φορά τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των επιχειρηματικών ομίλων... να ασχοληθεί με το τεράστιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης», ενόψει και της ανακοίνωσης των βάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ