Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ, που στις 22 Ιουλίου θα γιόρταζε τα 46α γενέθλιά του, η οικογένειά του προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι γονείς του

Η αδερφή του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΗΛΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗ, που δολοφονήθηκε στον Ψηλορείτη ύστερα από μάχες που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός το 1947. Ο Ηλίας συνελήφθη μαζί με τον Θεόφιλο Τρουλινό από το Ηράκλειο, παλιό ΕΛΑΣίτη, από εθνικόφρονες φασίστες. Βασανίστηκαν ώστε να αποκηρύξουν τα πιστεύω τους και αφού οι βασανιστές τους δεν τα κατάφεραν, τους δολοφόνησαν στα Βοριζοκάμαρα.

Ο Γιάννης Τυροκομάκης, αδερφός του Ηλία, προσφέρει 50 ευρώ ως τρίτη δόση για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Οι αγωνιστές «φεύγουν». Το αποτύπωμά τους μένει. 21 χρόνια χωρίς τον σύντροφο ΜΗΤΣΟ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟ. Κλείνουν 21 χρόνια και είναι σαν χτες που «έφυγε» ο πατέρας, ο σύντροφος με την ουσιαστική έννοια για τους εργάτες, τους ανθρώπους του μόχθου. Αφοσιωμένος, ολοκληρωμένος κομμουνιστής, αγωνιστής του εργατικού κινήματος.

Νέος εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα, στη ΔΝ Λαμπράκη, στην ΕΔΑ. Το 1967 στη δικτατορία έγινε μέλος του ΚΚΕ στο Παρίσι, όπου εργαζόταν. Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Συμμετείχε στην εξέγερση του Μάη του '68. Οι Γάλλοι εργάτες τον θυμούνται. Ηταν παρών σε κάθε εργατική διεκδίκηση.

Αναδείχθηκε στέλεχος του Κόμματος και στο 9ο Συνέδριο εξελέγη μέλος της ΚΕ. Σεμνός, ανιδιοτελής, όπως πρέπει στο μέλος του ΚΚΕ, υπομονετικός στη βοήθεια και ανάδειξη στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειάζεται. Από όπου πέρασε άφησε θετικό έργο. Στα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν, αγωνίστηκε πιστός στον μαρξισμό - λενινισμό, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στον λαό. Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, συνέβαλε στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Τον θυμόμαστε πάντα. Στον δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε δίπλα μας να διαδηλώνει. Στην πάλη του Κόμματος για τον σοσιαλισμό είναι πιο έντονη η απουσία του. Στους σημερινούς καιρούς χρειάζονται αγωνιστές σαν τον Μήτσο.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, που έχει «φύγει» από τη ζωή, προσφέρω στον «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Η αδερφή του, Γεωργία Μαρκάκη

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 29 χρόνια και είναι σαν χτες που «έφυγε» από τη ζωή ένας σπουδαίος αγωνιστής - κομμουνιστής, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ. Για πολλά χρόνια εγκατεστημένος στο Παρίσι, διετέλεσε μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος στην Ελληνική Κοινότητα.

Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η δοτικότητα, η προσφορά σε όλους. Πάρα πολλοί αυτοεξόριστοι στην περίοδο της δικτατορίας εύρισκαν απάγκιο, φιλοξενία, ζεστασιά με τη φροντίδα του Γιάννη. Μαχητικός στην ιδεολογία και στις αρχές του, πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί σε ό,τι του ζητούσε το Κόμμα. Ετσι τον θυμόμαστε και προσπαθούμε να ακολουθούμε τα χνάρια του.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Τούλα, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου μητέρας, ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΝΟΥ, αγωνίστριας στο πλευρό του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της, προσφέρω στο Κόμμα μας το ποσό των 50 ευρώ.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Τόνια Κατσάνου

***

ΦΩΤΟ

Στις 24 Ιούλη συμπληρώνονται 10 χρόνια από όταν «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος, πατέρας και παππούς ΔHMHTPΗΣ ΔOYPOΣ, οικοδόμος στο επάγγελμα. Μέσω του «Ριζοσπάστη», που αποτελούσε τον καθημερινό του σύντροφο, και της ΚΟΒ Αλίμου, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στη μνήμη του το το ποσό των 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 14/7/2024 πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 ετών στο Μούδρο Λήμνου, όπου και ετάφη, ο θείος μας ΚΩΣΤΑΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ, οικοδόμος, μπροστάρης στον αγώνα των οικοδόμων και από μικρό παιδί συνεπής σε όλες τις μάχες που έδωσε και δίνει το ΚΚΕ. Μας δίδαξε πίστη στις αξίες, εργατικότητα, ήθος, σεμνότητα, πολιτισμό, συνέπεια, αγωνιστικότητα.

Στην άσβεστη μνήμη του, εμείς τα ανίψια του, Αννα, Τάσης και Γιάννης Κοντογιάννης, προσφέρουμε στον πιστό σύντροφό του σε όλη του τη ζωή, τον «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ από τη Σάμο και η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ - ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, μέλη του ΚΚΕ, που έζησαν στην Κομοτηνή και «έφυγαν» από τη ζωή το 2009 και το 2013 αντίστοιχα, πίστευαν βαθιά στα οράματα του λαού μας για κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη.

Τα παιδιά τους, Νίκος Ευστρατίου, Βικτώρια Ευστρατίου - Μητσάκου, και οι οικογένειές τους προσφέρουν στη μνήμη τους και για την οικονομική ενίσχυση του αταλάντευτου στις αξίες αυτές Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το ποσό των 150 ευρώ, μέσω της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΡΑΦΟΥΔΗ, που «έφυγε» πολύ νωρίς από κοντά μας στις 30/7/2022, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, που το υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσω της ΚΟΒ Ραφήνας Πικερμίου.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

***

Ο Λεωνίδας Παπαδάκης, στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΕΚΟΥ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, που εκτελέστηκε στην Κεφαλονιά το 1949, της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΥΦΑΚΗ - ΓΚΑΡΑΒΕΛΛΟΥ, μαχήτριας του ΕΛΑΣ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΡΤΣΩΚΑ, ακούραστου μέλους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και στη μνήμη του θείου του, ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΥΝΗ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, προσφέρει στο Κόμμα το ποσό των 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αμφιλοχίας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 27/4/2024 «έφυγε» από τη ζωή μετά από μια μεγάλη αλλά άνιση μάχη ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Ενας άνθρωπος που αγωνιζόταν πάντα με το χαμόγελο, με το ΚΚΕ για ένα καλύτερο μέλλον. Με σεβασμό και αγάπη στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ στο αγαπημένο μας Κόμμα, το ΚΚΕ.

  • Τιμώντας τη μνήμη του συντρόφου μας, ΤΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, προσφέρουμε 350 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ μας, Νέας Ζωής Περιστερίου.

***

ΦΩΤΟ

Κυρ Αποστόλη, σε περιμέναμε κι αυτό το Σάββατο με το πλατύ σου χαμόγελο και τη μεγάλη σου αγκαλιά να φέρεις τον «Ριζοσπάστη», αλλά δεν πρόβαλες. Είναι γιατί είπες ξαφνικά να κάνεις το στερνό σου ταξίδι, αθόρυβα και διακριτικά, και να αναπαυτείς στη γη του τόπου που τα τελευταία χρόνια είχες κάνει δεύτερη πατρίδα σου, την Κοτσικιά Εύβοιας. Είναι πελώρια τιμή και χαρά μας που σε είχαμε δίπλα μας όλα τα χρόνια, αλλά είναι δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνεις στη γειτονιά, στην πόλη, στις συγκεντρώσεις, στις καρδιές μας.

ΗΛΙΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗΣ
Στη μνήμη του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΤΣΗ, που αυτήν τη βδομάδα θα έκλεινε τα 88 του χρόνια, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, κάτω από τις γραμμές του οποίου αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο.

Οικογένεια Γ. Αναστόπουλου

***

ΦΩΤΟ

Στις 25/7/2023 «έφυγε» από τη ζωή ο ΙΩΑΚΕΙΜ (ΜΑΚΗΣ) ΚΕΡΕΚΑΔΗΣ, ΕΠΟΝίτης, πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του ο γιος του, Ηλίας, και τα εγγόνια του, Γιώργος και Σοφία, προσφέρουν 100 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που η αγαπημένη μου σύζυγος ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΟΥ «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή. Πρωτότοκη κόρη του Νεόκοσμου και της Βικτώριας Ηλιάδη, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πορεύτηκε και η ίδια μέχρι το τέλος της ζωής της στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, συμμετέχοντας σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Στη μνήμη της προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βασιλικών Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Ο σύζυγός της, Βασίλης Ρέβας

***

ΦΩΤΟ

Στις 22/6/2024 «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος και αξέχαστος ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΖΟΥΜΑΝΗΣ, αγωνιστής και μαχητής της ζωής μέχρι το τέλος του. Στη μνήμη του, αντί στεφάνου, καταθέτω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αρετή Βακαλοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Στις 31/7/2024 κλείνουν 10 χρόνια από τότε που χάσαμε τον αδερφό μου, ΑΛΚΗ ΣΑΚΑΛΗ. Μια ζωή αγώνες για την εργατική τάξη. Στη μνήμη του αξέχαστου αδερφού μου προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μας, μέσω της ΚΟ Λάρισας, για την κατασκευή και συντήρηση των μνημείων μας.

Ο αδελφός του, Δημήτρης Σακαλής

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ, ο οποίος υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια τους σκοπούς του ΚΚΕ. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον δήμο Καλλιθέας και δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας από το 1982 έως το τέλος της ζωής του. Διέγραψε σπουδαία διαδρομή στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παράδειγμα κομμουνιστή, πρότυπο για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΡΟΣ
Στη μνήμη του, φίλοι και σύντροφοί του προσφέρουν 300 ευρώ στην ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

  • Πριν από έναν χρόνο «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Καλλιθέας. Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και επί σειρά ετών προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας, η σύζυγός του, Τούλα, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τρίπολης, για την κατασκευή του μνημείου του Νίκου Πλουμπίδη στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη του συμμαθητή μου στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά και συντρόφου ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, που εκτελέστηκε στις 29/8/1949 σε ηλικία 22 ετών, του καθηγητή μου των Μαθηματικών ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ, που δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 1944 από την Ειδική Ασφάλεια, και των άξιων στελεχών του ΚΚΕ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ και ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ, προσφέρω για την ενίσχυση του ΚΚΕ 500 ευρώ.

Χ. Τ.


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ

ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ

ΑΛΚΗΣ ΣΑΚΑΛΗΣ
ΑΛΚΗΣ ΣΑΚΑΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

ΙΩΑΚΕΙΜ (ΜΑΚΗΣ) ΚΕΡΕΚΑΔΗΣ
ΙΩΑΚΕΙΜ (ΜΑΚΗΣ) ΚΕΡΕΚΑΔΗΣ

ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΟΥ
ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΡΑΦΟΥΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΡΑΦΟΥΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΖΟΥΜΑΝΗΣ
ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΖΟΥΜΑΝΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΤΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΤΣΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ