Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Ο Γιάννης Καλατζόπουλος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Υστερα από προσεκτική μελέτη των φακέλων και μετά τις ακροάσεις και των 17 υποψηφίων για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το ΔΣ επέλεξε ως καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Γιάννη Καλατζόπουλο για τα επόμενα δύο έτη και με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, σύμφωνα με την προκήρυξη.

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, με μεγάλη εμπειρία και αναγνώριση στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στο μεγάλο και «βαρύ» βιογραφικό του βρίσκουμε δεκάδες ρόλους, από τότε που έγινε γνωστός ως το «παιδί - θαύμα» του ελληνικού κινηματογράφου. Εχει παίξει σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο κ.ά. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή παράλληλα με το Γυμνάσιο και ως επαγγελματίας εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ - Ζουμπουλάκη, Μάνου Κατράκη, Ελλης Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ κ.ά. Τελείωσε την Πάντειο και τη Νομική Αθηνών.

Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας στην Accademia Nazionaled' Arte Drammatica της Ρώμης. Εχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βόρειου Ελλάδας και σε επτά ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας, ενώ έχει εκδώσει και πολλά βιβλία.

Οπως ανέφερε στην εισήγησή της η Λυδία Καραθανασοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, «ο Γιάννης Καλατζόπουλος διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, μία σοβαρή διαδρομή στο θέατρο και τη σκηνοθεσία, που μέσα στα υπόλοιπα βιογραφικά των υποψήφιων με σοβαρό έργο στον χώρο, βάρυνε στην επιλογή. Ενας άνθρωπος καταξιωμένος στον χώρο του θεάτρου, ο οποίος πιστεύουμε ότι και σε συνεργασία με το ΔΣ, μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο και τους στόχους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και να σχεδιάσει σ' όλους τους τομείς, κεντρική σκηνή, Αρμα Θέσπιδος, Δραματική Σχολή κ.λπ. Πέραν αυτών, στην τελική απόφαση ρόλο έπαιξε και η μεγάλη συγγραφική και σκηνοθετική του ενασχόληση με το παιδικό θέατρο (1982-2005 διηύθυνε την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία, διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους κ.λπ.). Εχει διασκευάσει για παιδιά έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ιψεν, του Λόρκα, του Μπρεχτ κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ