Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιέζει το Κίεβο για πλήρη «απελευθέρωση» σε χτυπήματα στη Ρωσία με ΝΑΤΟικά όπλα

Από την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ολλανδία πέρσι τον Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε συμφωνία για την παράδοση F-16 στο Κίεβο

Copyright 2023 The Associated

Από την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ολλανδία πέρσι τον Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε συμφωνία για την παράδοση F-16 στο Κίεβο
Την ώρα που το Κίεβο παραλαμβάνει τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, η ουκρανική κυβέρνηση θέτει συστηματικά στο προσκήνιο την επόμενη κίνηση σοβαρής κλιμάκωσης που «ζυγίζει» και επεξεργάζεται το ευρωατλαντικό μπλοκ για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, δηλαδή την πλήρη άρση των οποιωνδήποτε περιορισμών έχουν απομείνει για την εξαπόλυση ουκρανικών χτυπημάτων με ΝΑΤΟικά όπλα οπουδήποτε εντός ρωσικού εδάφους.

Με φόντο τη σχετικά γρήγορη επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην επίθεση που εξαπέλυσαν τον περασμένο Μάη στην περιφέρεια του Χαρκόβου, οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» που έχουν παραχωρήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο είχαν δώσει το «πράσινο φως» για χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικά εδάφη κοντά στα σύνορα, σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμοί. Πλέον, στο όνομα των «νόμιμων στρατιωτικών στόχων», αυτό που συζητείται είναι η πλήρης «απελευθέρωση» αυτών των χτυπημάτων στη Ρωσία, εξέλιξη που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Times»: Από την Ολλανδία η παράδοση των πρώτων F-16

Μια μέρα μετά τα ρεπορτάζ πρακτορείων που γνωστοποιούσαν την παράδοση των πρώτων αεροσκαφών F-16, αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ανώνυμα στο πρακτορείο «Reuters» ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας των μαχητικών ολοκληρώθηκε, ενώ ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Γκ. Λαντσμπέργκις, σχολίασε σχετικά: «F-16 στην Ουκρανία. Ακόμη ένα αδύνατο πράγμα που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό».

Μέχρι χτες δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα ούτε από το Κίεβο ούτε από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευτεί να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Times» αναφέρει ότι παραδόθηκαν στο Κίεβο 6 τέτοια αεροσκάφη από την Ολλανδία και θα ακολουθήσει σύντομα η παράδοση άλλων από τη Δανία.

Μέσα στο 2024 το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει περίπου 20 αεροσκάφη F-16, μεταξύ άλλων από το Βέλγιο και τη Νορβηγία.

Συνολικότερα οι 4 αυτές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν μακροπρόθεσμα περίπου 80 τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία, αν και σύμφωνα με τους «Times» αρκετά από αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά και να μην πετάξουν ποτέ. Το Κίεβο έχει ζητήσει 300 αεροσκάφη F-16, τα 130 άμεσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν αεροσκάφη F-16 που θα δοθούν από άλλους «συμμάχους» στην Ουκρανία, παρέχοντας ανεπτυγμένα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους αέρος - αέρος AMRAAM και AIM-9X, κατευθυνόμενες βόμβες (GBU), πυραύλους AGM-88 HARM εναντίον ραντάρ κ.ά.

Οι «Times» αναφέρονται σε μια σειρά από εμπόδια που αντιμετώπισε η επιχείρηση εξοπλισμού της Ουκρανίας με F-16, όπως οι δυσκολίες στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και προσωπικού συντήρησης, η οποία πραγματοποιείται στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι δυσκολίες στη δημιουργία γραμμών επιμελητείας και στην προστασία των λίγων ουκρανικών αεροδρομίων που είναι κατάλληλα για απογείωση και προσγείωση F-16, εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών βομβαρδισμών με βαλλιστικούς πυραύλους.

Από την πλευρά της Ρωσίας, αντιδρώντας στις ειδήσεις για την παράδοση των πρώτων F-16 στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι και αυτά τα αεροσκάφη θα καταστραφούν συστηματικά από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και ότι δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της σύγκρουσης.

«Δεν υπάρχει "μαγικό χάπι" εδώ. Δεν υπάρχει πανάκεια (...) Εάν εμφανιστούν αυτά τα αεροπλάνα, ο αριθμός τους θα μειωθεί σταδιακά. Θα καταρριφθούν και θα καταστραφούν. Αυτές οι προμήθειες δεν θα μπορέσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.

Συνεχίζονται τα εδαφικά κέρδη για τις ρωσικές δυνάμεις

Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες παραδόσεις σύγχρονων ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν εδαφικά κέρδη, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία, εξέλιξη που «τροφοδοτεί» διεργασίες τόσο για την «απελευθέρωση» των ουκρανικών χτυπημάτων με ΝΑΤΟικά όπλα εντός της Ρωσίας, όσο και για την προοπτική «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων για έναν προσωρινό συμβιβασμό στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), βάσει στοιχείων του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης μέσα στον Ιούλη.

Η έκταση αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτή που κατέλαβαν τον Ιούνη και μικρότερη σε σχέση με την έκταση που κατέλαβαν τον Μάη, όταν πραγματοποίησαν την αιφνιδιαστική επίθεσή τους στην περιφέρεια του Χαρκόβου (τότε είχαν καταλάβει 449 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Συνολικά, η Ρωσία έχει καταλάβει 1.246 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία από την αρχή του 2024, υπερδιπλάσια από όσα κατέλαβε όλο το 2023.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες εξάλλου ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν απώλειες 60.000 στρατιωτών τον Ιούλη (νεκρούς και τραυματίες).

Μεγάλες απώλειες Ρώσων στρατιωτών ανακοινώνει κατά καιρούς και το Κίεβο, ενώ και οι δύο πλευρές σπάνια δίνουν στοιχεία για τις δικές τους απώλειες.

Πιέσεις για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία με ΝΑΤΟικά όπλα

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλικά ΜΜΕ ότι η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία οφείλεται στους περιορισμούς που θέτουν οι «σύμμαχοι» στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ακόμα περιμένουν προμήθειες όπλων από το εξωτερικό.

«Μια σοβαρή πρόκληση είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα όπλα για να σταματήσουμε αυτόν τον εχθρό», ανέφερε.

«Αν χρησιμοποιήσουμε τα όπλα των εταίρων μας (σ.σ. για χτυπήματα εντός της Ρωσίας), μπορεί να μας πουν ότι δεν θα μας βοηθήσουν άλλο, είναι ένα ρίσκο», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο «εργάζεται πολύ σκληρά» για να πάρει άδεια να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια με «δυτικά» όπλα.

«Δυστυχώς, οι εταίροι μας ακόμα το φοβούνται αυτό», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν κρύβουμε πλέον πως ετοιμάζαμε 14 ταξιαρχίες. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να τους σταματήσουμε εάν είναι εξοπλισμένες μόνο 3 από τις 14;».

Νέες τοποθετήσεις για ενδεχόμενες «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα που ζητά περισσότερους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και «πράσινο φως» για χτυπήματα οπουδήποτε στη ρωσική επικράτεια, ο Ζελένσκι αναφέρεται και στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Τον περασμένο Ιούνη, με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού μπλοκ οργανώθηκε στην Ελβετία «ειρηνευτική» σύνοδος, από την οποία είχε αποκλειστεί η Ρωσία, η Κίνα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει και άλλες χώρες των BRICS και του λεγόμενου «παγκόσμιου Νότου» είχαν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «ειρηνευτικές» διαδικασίες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

«Ο περισσότερος κόσμος λέει σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στη δεύτερη σύνοδο, διαφορετικά δεν θα καταλήξουμε σε σημαντικά αποτελέσματα», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Β. Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Καθώς όλος ο κόσμος τούς θέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κατά».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι δεν θέλει την Κίνα ως μεσολαβητή, αλλά να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

«Αν το θέλει η Κίνα, μπορεί να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Η Κίνα είναι ένα κράτος με επιρροή. Δεν θέλω να μεσολαβήσει, θέλω να ασκήσει πίεση στη Ρωσία», ανέφερε.

Το Πεκίνο επιδιώκει να παίξει «μεσολαβητικό» ρόλο στη σύγκρουση, έχει καταθέσει δικό του σχέδιο «πολιτικής διευθέτησης» από πέρσι, ενώ μέσα στο 2024 παρουσίασε μία κοινή πρόταση με τη Βραζιλία για την έναρξη «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις από το Κίεβο περί ετοιμότητας για διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε: «Ακούμε δηλώσεις σε διάφορα επίπεδα, αλλά δεν έχουμε ακούσει λεπτομερείς εξηγήσεις σε αυτήν την περίπτωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Η Ρωσία θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας (δέσμευση μη ένταξης στο ΝΑΤΟ) και την πλήρη απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που διεκδικεί η Μόσχα και έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος τους (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα).

Επισήμως το Κίεβο και οι «σύμμαχοί» του απορρίπτουν κατηγορηματικά τους παραπάνω όρους, ωστόσο το τελευταίο διάστημα με διάφορες τοποθετήσεις εντός και εκτός Ουκρανίας έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με εδαφικές παραχωρήσεις, καθώς και η παραδοχή ότι τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία δεν πρόκειται να ανακτηθούν στρατιωτικά από το Κίεβο.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Μολδαβίας - Ρωσίας

Την ίδια ώρα, η Μολδαβία αποτελεί σταθερά ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας ανακοίνωσε χτες ότι απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία, αφού οι μολδαβικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση δύο Μολδαβούς αξιωματούχους με τις κατηγορίες της προδοσίας και της συνωμοσίας νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα.

Πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Μολδαβίας δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται πως παρείχαν πληροφορίες στον βοηθό ακολούθου Αμυνας της ρωσικής πρεσβείας στο Κισινάου.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε την απόφαση της Μολδαβίας για την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη, μιλώντας για ένα ακόμα παράδειγμα «επιθετικής αντιρωσικής πορείας» του Κισινάου, και δεσμεύτηκε να προβεί σε αντίποινα.

Ο δε Ρώσος πρέσβης στη Μολδαβία υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι πριν από έναν χρόνο 45 μέλη της ρωσικής πρεσβείας είχαν απελαθεί από τη χώρα, με «αστήρικτες κατηγορίες» για «κατασκοπευτικές δραστηριότητες» και «παρεμβάσεις» στην εσωτερική πολιτική ζωή της Μολδαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ