Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα μονάδα αστυνομίας για τον «εξτρεμισμό»

Μόνο στο Λονδίνο έγιναν προχτές 100 συλλήψεις, ενώ συνεχίζονται διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας για την πρόσφατη επίθεση 17χρονου με μαχαίρι στο Σάουθπορτ, που ως τώρα κόστισε τη ζωή σε 3 μικρά παιδιά.

Χτες, ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία της αστυνομίας, δεσμευόμενος για αυστηρότητα ενάντια στις «βιαιοπραγίες» και «ταραχές». Συλλήψεις είχαν προηγηθεί εκτός από την πρωτεύουσα και σε Μάντσεστερ, Χάρτλπουλ, Αλντερσοτ.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Γκάρντιαν», αποφασίστηκε η συγκρότηση νέας μονάδας στην αστυνομία για την αντιμετώπιση «εξτρεμιστών ταραχοποιών». Ο Στάρμερ σε δηλώσεις γι' αυτούς που διοργανώνουν τα επεισόδια αναφέρθηκε σε δράση ακροδεξιών λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για μια διαμαρτυρία που ξέφυγε από τον έλεγχο. Πρόκειται για μια ομάδα ατόμων που κλίνουν προς τη βία».

Στο μεταξύ, οι δικαστικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη, αν και δεν είναι ενήλικος, κάνοντας λόγο για «ειδική» απόφαση και εκτιμώντας - όπως μετέδωσε και το BBC - ότι η διατήρηση της ανωνυμίας του εμπεριέχει τον κίνδυνο «να επιτρέψουμε σε κάποιους να συνεχίσουν να διαδίδουν παραπληροφόρηση» για καταγωγή του 17χρονου από άλλη χώρα (αρχικά εμφανιζόταν ως Σύρος). Η εισαγγελία τάχθηκε ενάντια στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του 17χρονου, λέγοντας ότι είχε «διάγνωση διαταραχής του φάσματος του αυτισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ