Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες αποστολές όπλων στο Κίεβο και σχέδια ετοιμότητας για ταυτόχρονους πολέμους

Τη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου σηματοδοτεί η παράδοση των πρώτων F-16 στο Κίεβο

Copyright 2023 The Associated

Τη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου σηματοδοτεί η παράδοση των πρώτων F-16 στο Κίεβο
Με νέες αποστολές σύγχρονων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στον Κίεβο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πλέον και τα πρώτα αεροσκάφη F-16, αλλά και με συνεχή μέτρα και σχεδιασμούς που δείχνουν την ολόπλευρη προπαρασκευή για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, κλιμακώνονται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρύτερα η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική για την πολεμική προπαρασκευή είναι η έκθεση επιτροπής του Κογκρέσου για την «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» των ΗΠΑ, η οποία καλεί σε παραπέρα αύξηση των ήδη τεράστιων στρατιωτικών δαπανών της Ουάσιγκτον και σε αντίστοιχο σχεδιασμό, προκειμένου ο αμερικανικός στρατός να μπορεί να διεξάγει πόλεμο σε πολλαπλά θέατρα πολέμου σε όλο τον κόσμο, απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η Ρωσία αντίστοιχα «προειδοποιεί» ότι θα απαντήσει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος με επανέναρξη της παραγωγής πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς και την αντίστοιχη ανάπτυξή τους με στόχευση προς τη «Δύση», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις ασκήσεις για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, καθώς και άλλα μεγάλα γυμνάσια, σε συνεργασία και με Κίνα - Ιράν.

Παραδόθηκαν τα πρώτα F-16 στο Κίεβο

Αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, μετέδωσαν ότι την περασμένη βδομάδα το Κίεβο παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 από ΝΑΤΟικούς «συμμάχους».

Η βρετανική εφημερίδα «The Times» αναφέρει ότι παραδόθηκαν 6 αεροσκάφη από την Ολλανδία και θα ακολουθήσει σύντομα η παράδοση άλλων από τη Δανία. Το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει φέτος περίπου 20 αεροσκάφη F-16, μεταξύ άλλων από το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Συνολικότερα οι 4 αυτές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν μακροπρόθεσμα περίπου 80 τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία, αν και σύμφωνα με τους «Times» αρκετά από αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τα F-16 που θα δοθούν από άλλους «συμμάχους», παρέχοντας μεταξύ άλλων πυραύλους αέρος - αέρος AMRAAM και AIM-9X, κατευθυνόμενες βόμβες (GBU) κ.ά.

Η παράδοση σύγχρονων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στο Κίεβο αποτελούσε μία από τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» για το ευρωατλαντικό στρατόπεδο σε προηγούμενες φάσεις του πολέμου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Με τη σύγκρουση στην Ουκρανία ωστόσο να εντείνεται διαρκώς, αυτές οι «κόκκινες γραμμές» σβήνουν η μία μετά την άλλη, όπως έγινε και με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονων ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης κ.ά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε στην αποστολή F-16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στα μέσα του 2023.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης ύψους 1,7 δισ.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο, συνολικού ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

Τα 200 εκατ. δολάρια αφορούν σε αποστολή όπλων από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και περίπου 1,5 δισ. δολάρια αφορούν σε συμβόλαια παραγωγής όπλων από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, για την αποστολή στο Κίεβο και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.

Παράλληλα, με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να «αγκαλιάζει» επικίνδυνα όλο και περισσότερες χώρες, ΗΠΑ και Ιαπωνία ανακοίνωσαν την προηγούμενη Κυριακή την απόφασή τους να αυξήσουν την παραγωγή πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας «Patriot», καθώς και τη μεταφορά πυραύλων «Patriot» που παράγονται στην Ιαπωνία στις ΗΠΑ, «για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η συμφωνία της Ουάσιγκτον με την Ιαπωνία ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των ρυθμών αποστολής πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ στο Κίεβο - παρότι ορισμένα προβλήματα στην παραγωγή εξαρτημάτων των «Patriot» από την εταιρεία «Boeing» αναμένεται να καθυστερήσουν την πραγματική αύξηση στην παραγωγή τους.

Αντιδρώντας στη συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, η Ρωσία απείλησε το Τόκιο με «τα πιο αποφασιστικά αντίμετρα» σε περίπτωση που «ιαπωνικά φονικά στρατιωτικά προϊόντα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό».

Μεταφορές όπλων και στρατιωτικά εργοστάσια στην Ουκρανία

Παράλληλα, γερμανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στη Γερμανία για τις αποστολές πυρομαχικών διασποράς στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το γερμανικό ραδιόφωνο NDR, το οποίο επικαλείται αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, οι ΗΠΑ αποθηκεύουν πυρομαχικά διασποράς σε αμερικανικές στρατιωτικές αποθήκες στο Miesau της Γερμανίας και από εκεί τα στέλνουν στην Ουκρανία.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «όλες οι μεταφορές πυρομαχικών» πραγματοποιούνται σε συντονισμό με τον γερμανικό στρατό...

Παρότι επισήμως η Γερμανία έχει υπογράψει τη σύμβαση του Οσλο για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς, η οποία απαγορεύει επίσης την αποθήκευση και τη μεταφορά αυτών των όπλων που αυξάνουν κατακόρυφα τις απώλειες αμάχων, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση στο σχετικό ερώτημα του γερμανικού ραδιοφώνου...

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα η γερμανική πολεμική βιομηχανία «Rheinmetall» ανακοίνωσε ότι παρέλαβε παραγγελία από την ουκρανική κυβέρνηση για την κατασκευή εργοστασίου πυρομαχικών στην Ουκρανία, με στόχο «να ξεκινήσει η παραγωγή πυρομαχικών στην Ουκρανία εντός 24 μηνών».

Η «Rheinmetall» επισήμανε ακόμη ότι στη δυτική Ουκρανία έχει ανοίξει εργοστάσιο τεθωρακισμένων, σε κοινοπραξία με την ουκρανική «αμυντική βιομηχανία» LLC.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, συνεχίζεται η μεταφορά αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων των ΗΠΑ από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη ο στρατός των ΗΠΑ θα μεταφέρει οδικώς από στρατιωτική αποθήκη στο Manheim της Γερμανίας 87 άρματα μάχης και 150 οχήματα μάχης πεζικού σε βάση στο Powidz της Πολωνίας, περίπου 250 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Δηλώσεις Αμερικανών διοικητών στην εφημερίδα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας «Stars and Stripes» αναφέρουν ότι η βάση του Powidz, τα έργα για την οποία ξεκίνησαν ήδη από το 2020 και κόστισαν περισσότερα από 360 εκατ. δολάρια, είναι «η πιο σημαντική μεμονωμένη επιχείρηση υποδομής του ΝΑΤΟ εδώ και τρεις δεκαετίες».

Επισημαίνεται ακόμα ότι το Powidz θα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει πλήρως μια αναπτυσσόμενη τεθωρακισμένη ταξιαρχία που φτάνει παντού στην Ευρώπη εντός 48 ωρών.

Σχέδια ΗΠΑ για ετοιμότητα διεξαγωγής ταυτόχρονων πολέμων

Την προετοιμασία των ΗΠΑ για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση με Κίνα, Ρωσία και συμμάχους τους αποτυπώνει η έκθεση της Επιτροπής για την «Εθνική Αμυντική Στρατηγική», μιας διακομματικής επιτροπής Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων με εντολή του Κογκρέσου, η οποία παρείχε συστάσεις σχετικά με την «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» που παρουσίασε το 2022 η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το βασικό πόρισμα της έκθεσης είναι ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αυξήσει παραπέρα τις στρατιωτικές δαπάνες και το υπουργείο Αμυνας να διασφαλίσει πόρους και σχεδιασμό για να μπορούν οι ΗΠΑ να διεξάγουν πολέμους σε πολλά μέρη του κόσμου.

Διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στην «αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ», η έκθεση τονίζει ότι «μια παρατεταμένη σύγκρουση, ειδικά σε πολλαπλά θέατρα, θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής, συντήρησης και αναπλήρωσης όπλων και πυρομαχικών».

Καλώντας σε ανάπτυξη στρατηγικής για ικανότητα πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν στην «αποτροπή της εδαφικής επιθετικότητας της Κίνας στον Δυτικό Ειρηνικό - και να πολεμήσουν και να κερδίσουν αν χρειαστεί», να ηγηθούν «στον σχεδιασμό και τη δομή του ΝΑΤΟ για να αποτρέψουν και, αν χρειαστεί, να νικήσουν τη ρωσική επιθετικότητα», να αντιμετωπίσουν «μαζί με εταίρους στη Μέση Ανατολή» τις «ιρανικές κακόβουλες δραστηριότητες».

Ρωσία: «Απάντηση» με ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς

Στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «προειδοποίησε» ότι αν υλοποιηθεί η συμφωνία Ουάσιγκτον - Βερολίνου για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, η Μόσχα θα απαντήσει με επανέναρξη της παραγωγής και ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς.

«Ο χρόνος πτήσης» των αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία, «που θα μπορούσαν τελικά να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι περίπου 10 λεπτά για να φτάσουν σε στόχους στο έδαφός μας», ανέφερε.

Στην «απάντηση» της Ρωσίας και την ανάπτυξη αντίστοιχων πυραύλων, «θα λάβουμε υπόψη τις κινήσεις των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», τόνισε.

Σε ένα τέτοιο φόντο και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τεράστιες ασκήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αυτές συμμετείχαν σχεδόν 300 σκάφη, έως και 50 αεροσκάφη και πάνω από 20.000 μέλη προσωπικού, στρατιωτικοί και πολίτες, με τη συμμετοχή των ρωσικών στόλων του Βορρά, του Ειρηνικού και της Βαλτικής, καθώς και του στόλου της Κασπίας.

Παράλληλα πυκνώνουν οι κοινές ασκήσεις της Ρωσίας με την Κίνα και το Ιράν.

Χαρακτηριστικά, μέσα στη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν κοινή ρωσο-κινεζική ναυτική άσκηση στον Κόλπο της Φινλανδίας, ο οποίος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ Φινλανδίας, Ρωσίας και Εσθονίας, καθώς και κοινή ρωσο-ιρανική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα, με τη συμμετοχή φρεγατών, ταχύπλοων επιθετικών σκαφών κ.ά.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της τρίτης φάσης των ασκήσεων για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Κεντρικής και Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πιέσεις για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία με ΝΑΤΟικά όπλα

Την ίδια ώρα, η ουκρανική κυβέρνηση θέτει συστηματικά στο προσκήνιο την επόμενη κίνηση σοβαρής κλιμάκωσης που «ζυγίζει» το ευρωατλαντικό μπλοκ, δηλαδή την πλήρη άρση των οποιωνδήποτε περιορισμών έχουν απομείνει για την εξαπόλυση ουκρανικών χτυπημάτων με ΝΑΤΟικά όπλα οπουδήποτε εντός ρωσικού εδάφους.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο πεδίο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία οφείλεται στους περιορισμούς που θέτουν οι «σύμμαχοι» στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία.

«Μια σοβαρή πρόκληση είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα όπλα για να σταματήσουμε αυτόν τον εχθρό», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο «εργάζεται πολύ σκληρά» για να πάρει άδεια να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια με «δυτικά» όπλα. «Δυστυχώς, οι εταίροι μας ακόμα το φοβούνται αυτό», ανέφερε.

Την ίδια ώρα που ζητά περισσότερους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και «πράσινο φως» για χτυπήματα οπουδήποτε στη ρωσική επικράτεια, ο Ζελένσκι αναφέρεται και στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Μετά την ουσιαστική αποτυχία της «ειρηνευτικής» συνόδου που οργανώθηκε τον Ιούνη στην Ελβετία με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού μπλοκ, από την οποία είχε αποκλειστεί η Ρωσία και η Κίνα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, ο Ζελένσκι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως «ο περισσότερος κόσμος λέει σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στη δεύτερη σύνοδο (...) Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κατά».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα για την Κίνα ότι «δεν θέλω να μεσολαβήσει, θέλω να ασκήσει πίεση στη Ρωσία».

Επισήμως το Κίεβο και οι «σύμμαχοί» του απορρίπτουν κατηγορηματικά τους όρους της Ρωσίας («ουδετερότητα» της Ουκρανίας και πλήρης απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που διεκδικεί η Μόσχα), ωστόσο το τελευταίο διάστημα με διάφορες τοποθετήσεις εντός και εκτός Ουκρανίας έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με εδαφικές παραχωρήσεις. Ενας ενδεχόμενος συμβιβασμός που θα είναι σε κάθε περίπτωση προσωρινός, χωρίς να «λύνει» τα αίτια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ