Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απόπειρα διείσδυσης ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ

Την κατάληψη νέων εδαφών στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε η Ρωσία

Ουκρανική απόπειρα διείσδυσης στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ απέκρουσαν χτες οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις με πυραύλους και drones στο Κίεβο και στο Χάρκοβο.

Σε μια φάση που συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, το Κίεβο εντείνει από την πλευρά του τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, κατά τη διάρκεια επιδρομής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με drones στην περιφέρεια Κουρσκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ 3 άμαχοι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κουρσκ, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε τουλάχιστον 26 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρκετές κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην πόλη Σούντσα.

Η Ρωσία έστειλε εφεδρικά στρατεύματα στο Κουρσκ μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν έως και 300 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drones σε χωριό στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Η ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ υφίσταται τακτικά ουκρανικές επιθέσεις με drones, μονάδες του πυροβολικού και χερσαίες δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί αρκετές εισβολές ένοπλων μαχητών στη Ρωσία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτές πραγματοποιήθηκαν από τη «Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας» και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών», ομάδες που παρουσιάζονται ως αποτελούμενες από προσκείμενους στο Κίεβο Ρώσους μαχητές και έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές οργανώσεις» από τη Μόσχα.

Στο μέτωπο, εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε χtες την κατάληψη ενός νέου χωριού στο Ντονέτσκ, του Τιμοφίεβκα, στον δρόμο προς την πόλη Ποκρόβσκ, έναν τομέα του μετώπου όπου οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος τις τελευταίες βδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 420 τ.χλμ. από τις 14 Ιούνη του 2024. Ο Σόιγκου υποστήριξε πως οι Ουκρανοί εξαπατήθηκαν με την άρνησή τους το 2022 να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους με τη Ρωσία. «Εκτοτε υπέστησαν πολλές απώλειες και έχασαν τον έλεγχο σε μια σημαντική περιοχή», είπε.

Από την πλευρά του, το Κίεβο αυξάνει τη χρηματοδότηση του εγχώριου πυραυλικού προγράμματος, όπως δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να καλύψει το χάσμα σε σχέση με τις δυνατότητες της Ρωσίας, η οποία διαθέτει μια σειρά όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία έχει δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης μεγάλου βεληνεκούς μετά την εισβολή της Ρωσίας και έχει προσπαθήσει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων όπως ο πύραυλος Neptun, κατά πλοίων, που μπορεί επίσης να επιτεθεί σε χερσαίους στόχους.

Τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το Κίεβο εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή του από «δυτικούς» πυραύλους.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε χτες στο Συμβούλιο της ΕΕ η διάθεση 4,2 δισ. ευρώ στο Κίεβο από το Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας για τη «μακροοικονομική σταθερότητα» και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ