Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1980
Η ξεχωριστή περίπτωση της Μόσχας

Στην ιστορία των διοργανώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί αυτή της Μόσχας, το 1980, που παρά το μποϊκοτάζ που υπήρξε από τις περισσότερες δυτικές χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ, εντούτοις κατάφερε να αναδειχθεί σε μια από τις πλέον επιτυχημένες, οργανωτικά, αθλητικά αλλά και οικονομικά όλων των εποχών.

Με το κράτος της ΕΣΣΔ να περιορίζει το ανεξέλεγκτο των πολυεθνικών - χορηγών, όπως συνέβαινε σε άλλες διοργανώσεις μέχρι τότε, γι' αυτό και η συγκεκριμένη θεωρείται η λιγότερο εμπορευματοποιημένη μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος ανήλθε στα 862,7 δισεκατομμύρια ρούβλια, με τις εισπράξεις να υπολογίζονται σε 744,8 δισεκατομμύρια ρούβλια, καθιστώντας τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης έναν από τους πλέον ισορροπημένους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους Αγώνες της Μόσχας κόπηκαν 5.268.163 εισιτήρια, 2.000.000 περισσότερα από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς, του Μόντρεαλ (1976).

Στα οικονομικά οφέλη της διοργάνωσης της Μόσχας συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν ή ανακαινίστηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης είτε στον αθλητικό τομέα (στάδιο, χώροι άθλησης κ.τ.λ.) είτε σε άλλους τομείς (π.χ. μεταφορές) για τις ανάγκες και τη βελτίωση της καθημερινότητας του λαού και της νεολαίας της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ