Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η φυσική του μπρέικντανς

Ενα από τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα, που θα δούμε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από πρόταση της διοργανώτριας Γαλλίας, είναι το μπρέικντανς (breakdancing ή breaking). Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για την προσθήκη διαφόρων καινοτομιών στο αθλητικό πρόγραμμα των αγώνων, που οπωσδήποτε στοχεύουν στον εντυπωσιασμό των θεατών - άρα στην προσέλκυση περισσότερων θεατών με το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα - ορισμένα νέα αθλήματα, όπως το μπρέικντανς, έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον από πλευράς των φυσικών νόμων, που παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτά. Η επιστημονική ανάλυση των αθλημάτων από εργοφυσιολογική - εμβιομηχανική σκοπιά επιδρά στον τρόπο που αγωνίζονται οι αθλητές, ώστε να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τους φυσικούς νόμους, για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση.

Το μπρέικντανς εμφανίστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ως είδος χορού του δρόμου, που συνδυάζει την κουλτούρα της χιπ-χοπ, ακροβατικά και εκφραστικές κινήσεις με όλο το σώμα και ειδικά με τα πόδια. Στους Ολυμπιακούς ο συναγωνισμός των αθλητών θα γίνεται κατά ζεύγη και η βαθμολόγησή τους θα εξαρτάται από τη δημιουργικότητα, την ιδιαιτερότητα, την τεχνική, την ποικιλία, την εκτέλεση και τη μουσικότητα των κινήσεών τους. Αλλες από αυτές γίνονται με το σώμα σε όρθια θέση (top rock), άλλες με το σώμα στο πάτωμα (down rock), ενώ υπάρχουν και οι πόζες (freeze), όταν ο χορευτής - αθλητής σταματά την κίνηση για λίγο σε μια ιδιαίτερη στάση, συνήθως με το κεφάλι κάτω.

Για να γίνουν σωστά οι φιγούρες σημαντικό ρόλο παίζει η αίσθηση της ακριβούς θέσης του κέντρου βάρους του σώματος σε κάθε χρονική στιγμή. Φυσικά θα έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε ό,τι κάνουν εφόσον εξασφαλίζουν πως το κέντρο βάρους θα βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο έδαφος. Οταν πάλι κάνουν περιστροφές με την πλάτη στο έδαφος, οι αθλητές πρέπει να χειρίζονται σωστά την ορμή που έχουν δώσει στα πόδια τους απλώνοντάς τα νωρίτερα, ώστε να τη μετατρέψουν σε στροφορμή, που θα τους περιστρέψει όλο και πιο γρήγορα, καθώς κάνοντας και διάφορες άλλες κινήσεις με τα πόδια, ταυτόχρονα τα συσπειρώνουν (διατήρηση της στροφορμής). Και βέβαια χρειάζεται μεγάλη δύναμη, ώστε να σταματήσουν απότομα την κίνηση που κάνουν, επειδή πρέπει να εξισορροπήσουν την αδράνεια.


Σημαντικό ρόλο στο μπρέικντανς παίζει η τριβή, που πρέπει να είναι μέγιστη στο πέλμα - εξ ου και η ανάγκη κατάλληλων παπουτσιών - και ελάχιστη στην πλάτη, στο κεφάλι και στους αγκώνες, καθώς πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες γίνονται οι περιστροφές. Γι' αυτό οι αθλητές χρειάζεται να φοράνε ειδικό ρουχισμό και εξοπλισμό, που προστατεύει τα σημεία τριβής ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει εύκολη περιστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ