Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Φιλοφρονήσεις Μπάιντεν - Χάρις και στήριξη του Ισραήλ

Εγκωμιαστικά σχόλια επιφύλαξε για τις ικανότητες και τα ηγετικά προσόντα της αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, αλλά και «παρακαταθήκη» υστεροφημίας επιχείρησε να χτίσει, χτες, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με την ομιλία που εκφώνησε στο συνέδριο των Δημοκρατικών, στο Σικάγο.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν την Κάμαλα Χάρις τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να επιλέξουν «την εισαγγελέα παρά έναν καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη κακοποιό». Πρόσθεσε ότι η επιλογή της Χάρις ήταν «η καλύτερη απόφαση» της καριέρας του, υποστηρίζοντας πως μπορεί να γίνει μία Πρόεδρος «σεβαστή από τους ηγέτες του κόσμου γιατί είναι ήδη». Επευφημήθηκε αρκετές φορές από το πλήθος, ενώ ανέφερε εμμέσως ότι αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία επειδή αγαπά «την καριέρα» του «αλλά περισσότερο την πατρίδα».

«Είμαστε αιώνια ευγνώμονες» στον Τζο Μπάιντεν, τον «απίστευτο» Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε στη συνέχεια η Χάρις, που επευφημήθηκε επίσης σε σύντομη εμφάνισή της στο εν λόγω συνέδριο.

Πριν αποχωρήσει από το βήμα, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη για την ανυπαρξία συμφωνίας στη Χαμάς. Κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι τάχα αυτή είναι που τώρα «κάνει πίσω». Οσο για τους χιλιάδες φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα, ο Μπάιντεν αρκέστηκε απλά... να τους δώσει «ένα δίκαιο», αφού εξισώνοντας θύμα και θύτη παρατήρησε ότι «σκοτώνονται καλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές». Σαν να μην έχουν προκαλέσει οι 10μηνοι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Γάζα, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέχρι σήμερα πάνω από 40.000 νεκρούς και 92.000 τραυματίες...

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που είχε διεκδικήσει την εκλογή της στις προεδρικές εκλογές του 2016 αλλά έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε την Κάμαλα Χάρις να σπάσει τη «γυάλινη οροφή» που εμποδίζει έως σήμερα τις Αμερικανίδες να φθάσουν στο ύπατο αξίωμα εξουσίας στις ΗΠΑ. «Το μέλλον είναι εδώ», είπε η Χίλαρι, θυμίζοντας και αυτή με τη σειρά της ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε εκλογές των ΗΠΑ ως υποψήφιος ένας «καταδικασμένος για 34 ποινικά αδικήματα».

Αίσθηση προκάλεσε στο βήμα ομιλητών του συνεδρίου η γερουσιαστής του Μίσιγκαν, Μάλορι Μακμόροου, η οποία ανέβηκε κουβαλώντας εγγράφως το 900σέλιδο «Σχέδιο 2025» του ιδρύματος Heritage, που προτείνει μεταξύ άλλων σειρά θεσμικών αλλαγών σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε περίπτωση εκλογής του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ. Η Μακμόροου υποστήριξε ότι το «σχέδιο 2025» είναι η ραχοκοκαλιά ενός κυβερνητικού προγράμματος σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και κατηγόρησε πως θέλει να μετατρέψει το FBI «σε προσωπική αστυνομική δύναμη», όπως κάνουν «οι δικτάτορες».

Εξω από το συνεδριακό κέντρο των Δημοκρατικών στο Σικάγο έγιναν πολύμορφες κινητοποιήσεις διαδηλωτών ενάντια στη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι κάποιοι εμποδίστηκαν να παρέμβουν στο συνέδριο με ομιλίες τους την πρώτη μέρα, ιδιαίτερα όσοι αγωνίζονται για την επιβολή αμερικανικού εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ.

Αργότερα χτες βράδυ αναμενόταν στο συνεδριακό κέντρο των Δημοκρατικών η ομιλία του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η ίδια η Κάμαλα Χάρις θα εκφωνήσει τη δική της ομιλία αύριο, Πέμπτη, το βράδυ, οπότε θα πάρει και επίσημα το χρίσμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ