Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Συμπληρώθηκε το «παζλ» των 36

Με την ολοκλήρωση και των πλέι οφ

Το Champions League στη νέα του μορφή, την οποία θα έχει από τη φετινή σεζόν 2024 - 2025 και στο εξής, παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» μετά και την ολοκλήρωση των πλέι οφ της διοργάνωσης, μέσα από τα οποία 7 ομάδες προκρίθηκαν στη νεοσύστατη League Phase και συμπλήρωσαν το «παζλ» των 36 ομάδων οι οποίες θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Οι 7 αυτές ομάδες είναι οι εξής:

  • Η ελβετική Γιανγκ Μπόις, η οποία νίκησε τη Γαλατασαράι για δεύτερη φορά, 1-0 στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης μετά το υπέρ της 3-2 στο πρώτο ματς στη Βέρνη.
  • Η αυστριακή Σάλτσμπουργκ, που ήρθε ισόπαλη 1-1 εντός έδρας με την Ντιναμό Κιέβου στον επαναληπτικό αλλά είχε νικήσει 2-0 στο πρώτο ματς εκτός έδρας.
  • Η Σπάρτα Πράγας, η οποία νίκησε τη Μάλμε και στην Τσεχία, όπως είχε κάνει και στη Σουηδία, και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 2-0.
  • Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που επίσης έφτασε σε δεύτερη νίκη, 2-0 στο Αζερμπαϊτζάν επί της Καραμπάγκ, την οποία είχε κερδίσει 3-0 στην Κροατία.
  • Ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος νίκησε 2-0 την Μπόντο Γκλιμτ στο Βελιγράδι και έτσι ανέτρεψε την ήττα του με 2-1 στη Νορβηγία.
  • Η Λιλ, που σε έναν δραματικό αγώνα στην Τσεχία ηττήθηκε 2-1 από τη Σλάβια Πράγας αλλά επικράτησε συνολικά χάρη στο υπέρ της 2-0 από το ματς στη Γαλλία.
  • Και η Σλόβαν Μπρατισλάβας, η οποία κάνοντας «ανατροπή στην ανατροπή» νίκησε 3-2 στη Σλοβακία τη Μίντιλαντ, με την οποία είχε φέρει ισοπαλία 1-1 στη Δανία. Παραδόξως η Σλόβαν, διαχρονικά η πιο επιτυχημένη ομάδα της Σλοβακίας, θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της στη βασική φάση του Champions League.

Οι παίκτες της Σλόβαν Μπρατισλάβας πανηγυρίζουν για την εξασφάλιση της παρθενικής συμμετοχής της ομάδας στην κύρια φάση του Champions League

Tlačová agentúra SR

Οι παίκτες της Σλόβαν Μπρατισλάβας πανηγυρίζουν για την εξασφάλιση της παρθενικής συμμετοχής της ομάδας στην κύρια φάση του Champions League
Να σημειωθεί ότι οι 7 χαμένοι των πλέι οφ δεν αποκλείονται από την Ευρώπη αλλά συνεχίζουν στην αμέσως επόμενη διοργάνωση στην ιεράρχηση της UEFA, μεταφερόμενοι στη League Phase του Europa League.

Η «αρχιτεκτονική» της League Phase του Champions League

Οι 36 ομάδες που θα πάρουν μέρος στη League Phase δεν θα χωριστούν σε ομίλους, όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι, αλλά έχουν ήδη χωριστεί σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με την κατάταξή τους στη γενική βαθμολογία της UEFA. Μέσω κλήρωσης η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει συνολικά 8 άλλες ομάδες, 2 από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, τη μία εντός και την άλλη εκτός έδρας (δηλαδή κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 4 αγώνες εντός και 4 εκτός έδρας).

Μετά την ολοκλήρωση των 8 αγωνιστικών της League Phase, οι 8 πρώτες ομάδες της (κοινής πλέον) βαθμολογίας προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16» και εκείνες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 9 έως 24 θα πάρουν μέρος σε έναν ακόμα γύρο πλέι οφ, από τον οποίο θα προκύψουν οι 8 ομάδες που θα συμπληρώσουν τη φάση των «16». Από κει και μετά ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης είναι ο γνωστός, με διπλούς αγώνες μέχρι τα ημιτελικά και μονό τελικό (γι' αυτήν τη σεζόν θα διεξαχθεί στην «Αλιάντς Αρίνα» του Μονάχου, στις 31/5/2025).

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι πλέον δεν θα υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχοντας αποκλειστεί από το Champions League θα συνεχίζουν στα νοκ άουτ του Europa League.

Αναλυτικά οι 36 ομάδες και τα γκρουπ δυναμικότητας

1ο γκρουπ δυναμικότητας:

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)

Λίβερπουλ (Αγγλία)

Ιντερ (Ιταλία)

Ντόρτμουντ (Γερμανία)

Λειψία (Γερμανία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

2ο γκρουπ δυναμικότητας:

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Γερμανία)

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)

Αταλάντα (Ιταλία)

Γιουβέντους (Ιταλία)

Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Αρσεναλ (Αγγλία)

Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο)

Σαχτάρ Ντονέτσκ (Ουκρανία)

Μίλαν (Ιταλία)

3ο γκρουπ δυναμικότητας:

Φέγενορντ (Ολλανδία)

Σπόρτιγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)

Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)

Λιλ (Γαλλία)

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

Γιανγκ Μπόις (Ελβετία)

Σέλτικ (Σκωτία)

4ο γκρουπ δυναμικότητας:

Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)

Μονακό (Γαλλία)

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

Αστον Βίλα (Αγγλία)

Μπολόνια (Ιταλία)

Τζιρόνα (Ισπανία)

Στουτγκάρδη (Γερμανία)

Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)

Μπρεστ (Γαλλία)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ