Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» εν μέσω αντιπαράθεσης με την Κίνα

Συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» υπέγραψαν την Παρασκευή οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ καθώς οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός σε Ασία - Ειρηνικό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αναδύονται τα αντίστοιχα στρατόπεδα. Τα δύο κράτη αντιτίθενται σε ενέργειες της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και αμφισβητούν την κυριαρχία της. Η Κίνα διεκδικεί κυριαρχία σε σχεδόν ολόκληρο αυτόν τον στρατηγικής σημασίας υδάτινο δίαυλο.

Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο υποβόσκουσας έντασης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με κίνδυνο σοβαρής κλιμάκωσης, όπως δείχνουν και τα απανωτά «επεισόδια» μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, που είναι «σύμμαχος» των ΗΠΑ.

Ο Βιετναμέζος υπουργός Αμυνας, Φαν Βαν Γκιανγκ, επισκέφτηκε τη Μανίλα για συνομιλίες με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Γκιλμπέρτο Τεοντόρο, «για αμυντική συνεργασία, συνεργασία για την ασφάλεια, ναυτιλιακή συνεργασία και βεβαίως επίσης συνεργασία στον τομέα του εμπορίου».

Στο μεταξύ, το Βιετνάμ, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Κίνα, προσπαθεί να «ισορροπήσει» ανάμεσα σε αυτήν τη σχέση και σε ενέργειες της Κίνας οι οποίες θεωρεί πως παραβιάζουν την κυριαρχία του.

Πάντως, Βιετνάμ και Φιλιππίνες έχουν αλληλοσυγκρουόμενες διεκδικήσεις για τα Νησιά Σπράτλι στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου έχουν στην κατοχή τους ατόλες και σκοπέλους. Παρ' όλα αυτά προχωρούν τη συνεργασία τους απέναντι στην Κίνα, ενώ τον Γενάρη υπέγραψαν συμφωνίες που καλύπτουν «την πρόληψη επεισοδίων στη Νότια Σινική Θάλασσα» και τη «ναυτιλιακή συνεργασία».

Οι ακτοφυλακές των δύο χωρών πραγματοποίησαν τον Αύγουστο τα πρώτα κοινά γυμνάσιά τους στη Μανίλα, με προσομοίωση επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών και έρευνας και διάσωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ