Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Με ψυχιάτρους ενηλίκων μπαλώνονται τα κενά στην Παιδοψυχιατρική Κλινική!

Για «επικίνδυνη πρακτική» κάνει λόγο η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία και ζητά ανάκληση της απόφασης

Με μια απαράδεκτη και επικίνδυνη πρακτική επιχειρεί η 7η ΥΠΕ να μπαλώσει τα κενά που προκύπτουν με ευθύνη της κυβέρνησης στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση που πάρθηκε, στη γνωστή λογική των μπαλωμάτων, είναι να εφημερεύουν ψυχίατροι ενηλίκων στην κλινική για να βγαίνει όπως όπως η εφημερία, κι αυτό ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχει σε βάρος της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Πρόκειται για απόφαση που προκάλεσε την άμεση και έντονη παρέμβαση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζει τέτοιες κινήσεις «επισφαλή και επικίνδυνη τακτική», αφού οι ειδικότητες της ψυχιατρικής ενηλίκων και παιδιών - εφήβων είναι διακριτές.

Οπως σημειώνει στην επιστολή της, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, «ως επίσημος θεσμικός φορέας των ψυχιάτρων παιδιών και εφήβων θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι ειδικότητες της Ψυχιατρικής Ενηλίκων και της Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων είναι διακριτές, με διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στις ανάγκες του πληθυσμού στο οποίο απευθύνεται η κάθε ειδικότητα».

Και προσθέτει: «Καθίσταται σαφές ότι η εφημέρευση ψυχιάτρων σε Τμήματα Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων (και το αντίθετο φυσικά) αποτελεί μια επισφαλή και επικίνδυνη τακτική και η οποία στερεί στους ανήλικους το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη βέλτιστη και ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα».

Στη συνέχεια ζητά την άμεση ανάκληση του μέτρου αυτού και την έναρξη διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Υγείας, της 7ης ΥΠΕ, της διευθύντριας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου και των εκπροσώπων της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας για την εξεύρεση μόνιμης και ουσιαστικής λύσης. Προτείνει μεταξύ άλλων την «παροχή κινήτρων - οι συγκεκριμένες θέσεις του ΕΣΥ να θεωρηθούν κατ' εξαίρεση άγονες -, άμεση προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ Παιδοψυχιατρικής από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων της περιοχής».

Ταυτόχρονα, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας διαμαρτύρεται έντονα γιατί δεν ενημερώθηκε και δεν συνεδρίασε για το θέμα η αρμόδια Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ζητεί να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά σε εφημερία Τομέα δεν έχει ευδοκιμήσει σε κανένα νοσοκομείο της χώρας και διεθνώς αφού θεωρήθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα ως ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία μέτρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ