Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέα κοινά γυμνάσια

Στόχος η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας»

Από κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις φέτος τον Ιούλη

Russian Defense Ministry Press

Από κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις φέτος τον Ιούλη
Σε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προχωρούν μέσα στον Σεπτέμβρη Κίνα και Ρωσία, με τον κωδικό «North Joint 2024» και με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού τους με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οπως ενημέρωσε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν γύρω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα Οχότσκ, στα ανοιχτά των ρωσικών ακτών, με στόχο «την εμβάθυνση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού στρατού και την ενίσχυση των ικανοτήτων τους να αντιμετωπίζουν από κοινού τις απειλές στην ασφάλεια». Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των δύο πλευρών.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ακόμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών θα προχωρήσει σε κοινή θαλάσσια περιπολία.

Επίσης, η Κίνα θα πάρει μέρος στη ρωσική στρατηγική άσκηση «Ωκεανός 2024», για τον χρόνο διεξαγωγής της οποίας ακόμα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες.

Μόσχα και Πεκίνο ενισχύουν τους «αμυντικούς δεσμούς» τους, ως μια απάντηση και στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διευρύνουν την παρουσία τους στοχευμένα και σε Ασία - Ειρηνικό.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι «το ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί την περιοχή (σ.σ. Ασίας - Ειρηνικού), λαμβάνει μέτρα για να υποκινήσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης».

Σχολιάζοντας - σύμφωνα με το TASS - ότι δεν άκουσε κανέναν να προσκαλεί το ΝΑΤΟ στην περιοχή, το επέκρινε πως «αυτή είναι η επέκτασή τους, άλλη μια προσπάθεια να έρθουν και να αρχίσουν να υπαγορεύουν σε άλλους», για να προσθέσει ότι οι χώρες «που εργάζονταν σκληρά καθημερινά για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξάρτηση, κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, δυστυχώς τώρα υπόκεινται σε ανεπίλυτες συγκρούσεις που έχουν απομείνει από τους αποικιστές τους». Υποστήριξε δε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ με τα σχέδιά τους «δημιουργούσαν ωρολογιακές βόμβες, και τώρα αυτές οι βόμβες είναι έτοιμες να εκραγούν» και ότι πρέπει τώρα να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες «για να αποτραπεί αυτό».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνοντας χαιρετισμό στον Κιμ Γιονγκ Ουν για την εθνική επέτειο της Βόρειας Κορέας, δήλωσε «βέβαιος ότι η ευρεία στρατηγική συμμαχία» των δύο χωρών «θα ενισχυθεί με σχεδιασμένο τρόπο, χάρη στις κοινές προσπάθειές μας».

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας για την ανάγκη βαθύτερης στρατηγικής επικοινωνίας των δύο κρατών.

Στην Κίνα ο Ισπανός πρωθυπουργός

Επίσημες επαφές στην Κίνα άρχισε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κάλεσε σε «διάλογο» και «συνεργασία» με το Πεκίνο, ανοίγοντας τις εργασίες διμερούς Οικονομικού Φόρουμ στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Παρότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν απόλυτα, διατηρούμε εποικοδομητική βούληση για διάλογο και συνεργασία», επεσήμανε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως στη Μαδρίτη «είμαστε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη θετικού προγράμματος και εξεύρεσης λύσεων που θα είναι επωφελείς για όλα τα μέρη».

Το πρόγραμμα του Σάντσεθ περιλάμβανε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κίνας, ενώ σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη Σαγκάη, όπου θα έχει επαφές και με στελέχη επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ