Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση κόμικς με πηγή έμπνευσης την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες»

Του «δικού μας» Ιάκωβου Βάη
Του «δικού μας» Ιάκωβου Βάη
Μια πρωτοποριακή έκθεση κόμικς, εμπνευσμένων από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, διοργανώνει το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με τίτλο «Τρωάδες: Πάλη στα Ερείπια», από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επιχειρούν να αφηγηθούν τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με τον σύγχρονο τρόμο εμπνεόμενοι από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η ιστορικός Τέχνης Αθηνά Εξάρχου στον κατάλογο της έκθεσης: «Οι κομίστες που συμμετέχουν στην έκθεση κλήθηκαν αφενός να φέρουν την ιστορία των Τρωάδων στο σήμερα και αφετέρου να την προσαρμόσουν στην αισθητική και την αφηγηματική φόρμα του κόμιξ, αλλά και ταυτόχρονα στην προσωπική τους καλλιτεχνική χειρονομία.

Ηταν ίσως αναπόφευκτο ότι η καταστροφή της Τροίας θα έστρεφε το βλέμμα των δημιουργών στο δράμα της Παλαιστίνης. Οι θρηνούσες μητέρες, οι βομβαρδισμοί και το αίσθημα ότι οι μεγάλες δυνάμεις, οι "θεοί", έχουν εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους είναι μοτίβα και ιδέες που πολλοί συμμετέχοντες επέλεξαν να θέσουν ενώπιον του θεατή. Το κόμιξ ήταν και θα είναι μια τέχνη πολιτικοποιημένη που δεν μασάει τα λόγια της, δεν διστάζει να δείξει τη βία και το αίμα και δεν φοβάται να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά συμπεριφορών και καταστάσεων. Στα έργα, λοιπόν, που παρουσιάζονται εδώ, η καταδίκη είναι σφοδρή και η τοποθέτηση γεμάτη πάθος. Οι καλλιτέχνες σκύβουν πάνω από τον πόνο των γυναικών, τις αγκαλιάζουν, τις φέρνουν στο προσκήνιο όπως και ο αρχαίος τραγωδός. Οι γυναίκες αυτές είναι ατρόμητες, δεν υποτάσσονται, δεν κατακτώνται...».

Του Γιάννη Γαλαίου
Του Γιάννη Γαλαίου
Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Αβράμ), Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Ιάκωβος Βάης, Μελίνα Βλάχου, Γιώργος Γανίδης, Γιάννης Γαλαίος, Πολύμνια Γλαμπεδάκη, Dimitri Chevet, Conan Nanco, Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Χαρά Κοκολή (Acouaria), Νίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Αναστάσης Μελέτης, Γιώργος Μικάλεφ, No Budget Epics, Ολια Ντακογιάννη, Κάλλη Ντολτσέτη, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Αντιγόνη Τζουνάκου, Δημήτρης Τρακόσας - Αφροδίτη Ρίζου (Guagua).

Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή, καλλιτεχνική σύμβουλος του Προγράμματος.

Εγκαίνια: Σήμερα, Πέμπτη, στις 19.00.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακα 18.00 - 22.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ