Σάββατο 5 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΗΠΑ, Ισραήλ και «σύμμαχοι» συντονίζονται για επίθεση στο Ιράν

Η βάση Νεβατίμ και άλλοι ισραηλινοί στόχοι χτυπήθηκαν από τους ιρανικούς πυραύλους, παρά τη συμβολή ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιορδανίας στην αναχαίτισή τους
Η βάση Νεβατίμ και άλλοι ισραηλινοί στόχοι χτυπήθηκαν από τους ιρανικούς πυραύλους, παρά τη συμβολή ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιορδανίας στην αναχαίτισή τους
Μετά τα αναμενόμενα ιρανικά πυραυλικά αντίποινα κατά του Ισραήλ την περασμένη Τρίτη, που ήρθαν ως επακόλουθο των πολύμηνων ισραηλινών επιθέσεων εναντίον στενών συμμάχων του Ιράν, το Ισραήλ σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και άλλους «συμμάχους» προετοιμάζει επίθεση εναντίον του Ιράν, με την Τεχεράνη να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει ακόμα πιο σκληρά σε μια τέτοια επίθεση και σε όσους συμβάλουν σε αυτήν.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις σε πάνω από 180 στόχους ανέδειξαν τα τρωτά σημεία της υποτίθεται «άτρωτης» αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ, παρά τη στενή υποστήριξη από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιορδανία, που και αυτήν τη φορά, όπως και τον περασμένο Απρίλη, αναχαίτισαν πυραύλους που προορίζονταν για το Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να πλήξουν μεταξύ άλλων ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις, όπως η αεροπορική βάση Νεβατίμ, που φιλοξενεί δεκάδες μαχητικά F-35.

Οι ΗΠΑ - διά στόματος Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας - καταδίκασαν την ιρανική πυραυλική επίθεση, απειλώντας «με σοβαρές συνέπειες» και επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεργαστούν με το Ισραήλ γι' αυτόν τον σκοπό.

Στο τραπέζι έπεσαν σενάρια ακόμα και για επιθέσεις σε ιρανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται αντίθετος σε ένα τέτοιο σχέδιο, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι συζητούν επιθέσεις σε ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και Ενέργειας, αυξάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά κατά τουλάχιστον 5% τις διεθνείς τιμές πετρελαίου Μπρεντ και Δυτικού Τέξας. Στη συνέχεια ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε πως «δεν θα γίνει ολοκληρωτικός πόλεμος» και πως «μπορούμε να τον αποφύγουμε», αλλά «μένει να κάνουμε πολλά ακόμα».

Σε κάθε περίπτωση, αν το Ισραήλ χτυπήσει το σύνολο των τερματικών πετρελαίου του Ιράν η απώλεια για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι της τάξης των 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Απάντηση για το τι θα μπορούσε να κάνει το Ιράν σε μια τέτοια πιθανότητα έδωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής διοικητής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Α. Φανταβί, εξηγώντας ότι τότε το Ιράν θα στοχεύσει τις ισραηλινές εγκαταστάσεις Ενέργειας και φυσικού αερίου...

Την Πέμπτη η ιρανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους» τους να μην αναμειχθούν στα όποια αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Εάν οποιαδήποτε χώρα δώσει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρηθεί συνεργός και νόμιμος στόχος. Συμβουλεύουμε τις χώρες να απόσχουν από το να εμπλακούν στη σύγκρουση ανάμεσα στο ισραηλινό καθεστώς και στο Ιράν, και να πάρουν αποστάσεις από την αντιπαράθεση».

Το μήνυμα είχε αποδέκτες και μοναρχίες του Κόλπου, που σε έκτακτη σύνοδο την οποία πραγματοποίησαν την Τετάρτη στο Κατάρ προσπάθησαν να καθησυχάσουν το Ιράν ότι δεν προτίθενται να διευκολύνουν το Ισραήλ στις επιθέσεις που σχεδιάζει εναντίον της Τεχεράνης.

Την Παρασκευή ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε πως η χώρα του «ούτε θα αναβάλει ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον» της στην αντιμετώπιση του Ισραήλ.

Εκφωνώντας το κήρυγμα της Παρασκευής, κάλεσε τα μουσουλμανικά έθνη «να δέσουν τη ζώνη της άμυνας κατά του κοινού εχθρού», από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη, από το Ιράν μέχρι τη Γάζα και τον Λίβανο. Τόνισε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η πρόσφατη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ ήταν νόμιμες.

Πρόσθεσε δε πως η παρέμβαση ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι το πιο πιεστικό ζήτημα στην περιοχή, ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε τον λαό του Λιβάνου να συνεχίσει να αγωνίζεται. Τέλος, αναφερόμενος στον Παλαιστινιακό λαό τόνισε ότι «έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και «να αντισταθεί σε αυτούς τους εγκληματίες, στις δυνάμεις κατοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ