Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Θάνατος αγωνιστή

ΘΥΜΙΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ
ΘΥΜΙΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο αγωνιστής ΘΥΜΙΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ. Η ΚΟΒ Ωρωπού του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στην Αγία Κυριακή Καλάμου.

Ο αγαπητός Θύμιος γεννήθηκε το 1925 στο Κλήμα Ευπαλίου Δωρίδος και έζησε στον Κάλαμο. Στη διάρκεια της Κατοχής στρατεύτηκε στον ένοπλο αγώνα μέχρι το 1948. Από το 1948 μέχρι το 1953 έδρασε στην παρανομία, αλλάζοντας επαφές και χώρο δουλειάς. Κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη μέχρι το 1953. Το 1953 τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις φυλακές της Κορίνθου, και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Απολύθηκε από τη Μακρόνησο με διαγωγή «κακίστη».

Το 1955 παντρεύτηκε την Αρετή Παπακόγκου και συνέχισε τη δράση του για τα ιδανικά στα οποία ήταν ανυποχώρητα ταγμένος μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Την πρώτη μέρα της χούντας, 21 Απρίλη 1967, τον συνέλαβαν και τον εξόρισαν στην Γυάρο. Οι φυλακές και οι εξορίες της προηγούμενης περιόδου κλόνισαν την υγεία του και αρρώστησε βαριά από ασθένεια των πνευμόνων. Με παρεμβάσεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και σε πρεσβείες, η γυναίκα του, Αρετή, κατάφερε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Σύρου. Μετά τη νοσηλεία του αποφυλακίστηκε, με την υποχρέωση να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα 3 φορές την εβδομάδα.

Ηταν πάντα δίπλα στην Αρετή, συμπαραστάτης και συναγωνιστής. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε, «εκείνη είχε πάντα πολύ σπουδαία δουλειά», εκφράζοντας έτσι τον θαυμασμό στο πρόσωπό της.

Μπορούμε όμως να δούμε μέσα από τις προσωπικές του τοποθετήσεις πως δεν του άρεσε να αυτοπροβάλλεται, και ό,τι προσέφερε στον αγώνα το θεωρούσε φυσικό, απλό, έτσι όπως ο καθένας θα έπρεπε να κάνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ