Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μια «εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση» στη Φινλανδία

Τα φορολογικά έσοδα δεν θα καλύπτουν στο άμεσο μέλλον τις υπηρεσίες Υγείας, επομένως πρέπει να γίνει μια «επιλογή» στις θεραπείες που θα προσφέρονται και στους «δικαιούχους». Με αυτό το επιχείρημα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές της Φινλανδίας ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες περικοπές θεραπειών, υπηρεσιών Υγείας και κλινικών, αλλά και απολύσεις υγειονομικών.

Ετσι, έχει ανοίξει συζήτηση για τις «περιττές» θεραπείες, τις «υπερβολικές» εξετάσεις και τις κλινικές με λίγα περιστατικά, που σε τελευταία ανάλυση μόνο «κοστίζουν», χωρίς να έχουν κάποιο «όφελος». Πάντα κοινός παρανομαστής - για κάθε καπιταλιστικό κράτος - είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των οικογενειών τους, με ελαχιστοποίηση των κοινωνικών δαπανών και μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού να κατευθύνεται με κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους. Και, βέβαια, στη χρηματοδότηση της πολεμικής οικονομίας, καθώς η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η πολεμική προπαρασκευή επιβάλλουν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες - μέλη της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

* * *

Μια ομάδα «ειδικών» στον τομέα της Υγείας είπε στην εφημερίδα «Ilta-Sanomat» ότι το φινλανδικό δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον, όταν τα φορολογικά κεφάλαια δεν θα μπορούν να καλύψουν το τρέχον επίπεδο υπηρεσιών.

Θα πρέπει να υπάρξει μια «εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση» για τις παροχές της δημόσιας Υγείας, λένε οι «ειδικοί», για τη μείωση των θεραπειών που έχουν «ελάχιστα οφέλη». Αποθεώνοντας την πολιτική του «κόστους - οφέλους», προτείνουν να ανανεωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Για παράδειγμα, ποιος θα «δικαιούται» να λαμβάνει ακριβές θεραπείες για τον καρκίνο; Ποιος ασθενής θα δικαιολογείται να χειρουργείται στο γόνατο και πώς θα αντιμετωπίζονται οι ασθένειες για τις οποίες «ευθύνεται» ο τρόπος ζωής; Συζητιέται εν ολίγοις αν ο καπνιστής ή ο παχύσαρκος θα υπάγεται στα ίδια θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα έχει τα ίδια δικαιώματα στη θεραπεία με τον μη καπνιστή και τον αδύνατο!

Αυτή όμως είναι μια συζήτηση με μέλλον... Προς το παρόν, τόνισαν οι «ειδικοί» της Υγείας, οι κλινικές θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξετάσεις και τις προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία, γεγονός που θα απελευθερώσει χρόνο από γιατρούς και νοσηλευτές για τη φροντίδα των ασθενών!

Για την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν «τα μέγιστα τέλη πελατών σε κοινωνικές υπηρεσίες και υγειονομικής περίθαλψης». Ανάλογα με την περιοχή, οι επισκέψεις σε Κέντρο Υγείας το 2025 θα αυξηθούν κατά 5 ευρώ, περίπου στα 28 ευρώ, ενώ οι πληρωμές για τους εξωτερικούς ασθενείς νοσοκομείων θα αυξηθούν κατά 20 ευρώ, σχεδόν φτάνοντας τα 70 ευρώ!

* * *

Περαιτέρω, όπως και στη Σουηδία, στη Γερμανία και αλλού, κλείνουν μαιευτικές κλινικές και άλλες δομές Υγείας αν δεν πιάνουν τους αριθμητικούς στόχους που θεωρούνται συμφέροντες. Ο δήμος Hanko στην περιοχή Δυτική Uusimaa υπέβαλε επίσημη καταγγελία κατά της απόφασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ελσίνκι (HUS) να κλείσει το μαιευτήριο στο Νοσοκομείο Lohja μέχρι τον Δεκέμβρη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Hufvudstadsbladet». Νωρίτερα, οι δήμοι Inkoo και Siuntio αμφισβήτησαν επίσης την απόφαση του HUS και εμπλέκονται σε νομικές διαδικασίες στο Διοικητικό Δικαστήριο του Ελσίνκι.

«Βρισκόμαστε στην άκρη της περιοχής Uusimaa και ο τοκετός είναι θέμα χρόνου και απόστασης. Ως εκ τούτου, το μέλλον του Μαιευτηρίου Lohja είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η Μαιευτική κλινική απέχει για τους κατοίκους του Hanko περίπου μία ώρα οδικώς και, αν κλείσει το πλησιέστερο, θα απέχει μιάμιση ώρα!

* * *

Θα κοπούν περισσότερες από 2.800 θέσεις εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει ρεπορτάζ της «Helsingin Sanomat». Ο τομέας της κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης απασχολεί πάνω από 350.000 υγειονομικούς και φέτος τουλάχιστον 130.000 από αυτούς συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις που θα μειώσουν το εργατικό «κόστος».

Αυτό θα επιτευχθεί είτε με άμεσες απολύσεις, είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις και «ρυθμίσεις συνταξιοδότησης», είτε με μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση. Οι κενές θέσεις σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μείνουν κενές και οι προσωρινές συμβάσεις πιθανώς δεν θα ανανεωθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στους υγειονομικούς θα «προταθεί» μετακίνηση σε άλλες περιοχές ή άλλες θέσεις, και αν αρνηθούν μπορεί να οδηγηθούν εύκολα και «τεκμηριωμένα» σε απόλυση. Επιπλέον, η μεταφορά των υπηρεσιών κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης από εκατοντάδες δήμους σε 21 κομητείες «υπηρεσιών ευημερίας» θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις γραφείων και διοικητικών υπηρεσιών.

* * *

Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπαίνουν στο «κάδρο» οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο. Η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πέτερι Ορπο, στην οποία συμμετέχει και το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών», βρήκε την ευκαιρία να ρίξει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Ανάμεσα σε άλλα συζητιέται και το αν οι «παράτυποι» μετανάστες «είναι σωστό» να λαμβάνουν όλες τις θεραπείες... Αν δηλαδή κοπούν οι ακριβές θεραπείες για τον ηλικιωμένο καρκινοπαθή Φινλανδό, θα διατηρηθούν για τον παράνομο μετανάστη; Αδικο... Δεν μπορεί ο Φινλανδός να πληρώνει με τους φόρους του τον μετανάστη «χωρίς χαρτιά». Το «δίκαιο» είναι ...να ισχύσουν για όλους οι περικοπές.

Αυτή η πολιτική ποτίζει τη γλάστρα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η πολιτική του κεφαλαίου, που τσακίζει το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών οικογενειών «προκειμένου να γίνει η φινλανδική αγορά πιο ανταγωνιστική για επενδύσεις», όπως υποσχέθηκε και ο Φινλανδός πρωθυπουργός...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ