Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ
Απάνθρωπα μέτρα κατά των ξεριζωμένων από κυβερνήσεις κάθε «απόχρωσης»

Σε κοινή γραμμή «χτυπούν» το άσυλο την ώρα που φουντώνει η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και ενισχύουν την εισαγωγή εργατικού δυναμικού

INTIME NEWS

Την ώρα που η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου - με ενεργή συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ - εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή και άλλες μεριές του χάρτη και ταυτόχρονα η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε στασιμότητα ή και ύφεση, καθόλου τυχαία οι ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ οχυρώνονται και χτυπούν κυρίως το άσυλο, τους πρόσφυγες, τους πιο ευάλωτους από τους ξεριζωμένους, ενώ ενισχύουν την εισαγωγή εργαζομένων με «προσόντα».

Ολο και περισσότεροι πληθυσμοί προσπαθούν να ξεφύγουν από «εμφύλιες» συγκρούσεις, πραξικοπήματα και πολέμους, τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές συμμορίες, που αξιοποιούνται για γεωπολιτικούς σκοπούς, σε Μ. Ανατολή, Αφρική και Ασία, αλλά και από τη φτώχεια που «θερίζει».

Σοσιαλδημοκρατικές, «πράσινες», ακροδεξιές και κεντρώες κυβερνήσεις της ΕΕ και της Βρετανίας, σε κοινή γραμμή επιτίθενται σε όλους αυτούς, με πρωτοφανή σκληρά μέτρα, ενώ παράλληλα εισάγουν εργατικό δυναμικό με δεξιότητες και εξειδίκευση, έτοιμους να ενταχθούν στην παραγωγή.

Γερμανία: Συμφωνίες εισαγωγής εργατικών χεριών

Ενδεικτικά, στη Γερμανία υπολογίζεται ότι 1,8 εκατ. θέσεις εργασίας είναι κενές λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ έχουν απορροφηθεί στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους - Σύρους κυρίως - πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που είχαν εισέλθει το 2015.

Το γερμανικό κεφάλαιο χρειάζεται φθηνό και εξειδικευμένο εργατικό, άμεσα. Η κυβέρνηση συνάπτει διμερείς συμφωνίες με κράτη, όπως Κένυα, Ινδία, Γεωργία, Μαρόκο, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Κιργιστάν, Κολομβία, Γκάνα, Φιλιππίνες, που διευκολύνουν την πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων σε γερμανικές επιχειρήσεις και την επιστροφή όσων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) νομοθετεί και εφαρμόζει τα πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα και μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι έτσι «αντιμετωπίζει» τον ...ρατσισμό της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).

Τα μέτρα μεταξύ άλλων είναι: Συνοριακοί έλεγχοι και ταχείες διαδικασίες αιτημάτων ασύλου από την αστυνομία, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μειώνονται οι παροχές στους αιτούντες άσυλο. Επεκτείνεται ο κατάλογος των «ασφαλών χωρών προέλευσης» με απελάσεις ακόμη και σε Αφγανιστάν και Συρία. Η απέλαση εγκληματιών - αν και είναι «θολό» σε τι είδους εγκλήματα αναφέρεται - μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γενικές απελάσεις στα κράτη αυτά.

Δεν χτυπάνε τους εγκληματίες και τους παράνομους, όπως λένε. «Χτυπάνε» την οικογενειακή επανένωση, τον πρόσφυγα, τον κατατρεγμένο, όσους χρειάζονται φροντίδα, κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα φιλοξενίας, Εκπαίδευση. Οσους «κοστίζουν» και δεν «ταιριάζουν» στις συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κράτους.

Ολα τα παραπάνω επιταχύνουν την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο της ΕΕ. Στην ίδια κατεύθυνση, την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για πιο «αποτελεσματικές» επιστροφές όσων «δεν δικαιούνται» να παραμείνουν στην ΕΕ, ζήτησαν 17 κράτη της ζώνης Σένγκεν - και η Ελλάδα - ενόψει του χτεσινού Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοστατούν στα πιο απάνθρωπα μέτρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι οι δύο κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΕ, τόνισε η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η χώρα της οποίας πρωτοστατεί στους σκληρότερους αντιμεταναστευτικούς κανόνες.

Η δανέζικη κυβέρνηση επί Φρεντέρικσεν έχει εντείνει τις απελάσεις προσφύγων στις πατρίδες τους και την αναζήτηση επιλογών για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες. Ενα από τα σχέδια που εξέταζε αφορούσε τη δημιουργία κέντρων ασύλου σε τρίτες χώρες (π.χ. Αλβανία, Ρουάντα). Μάλιστα η κυβέρνηση Φρεντέρικσεν τόνιζε τότε ότι ακόμη κι αν εγκριθεί μια αίτηση ασύλου, η Δανία θα αποφασίζει πότε θα επιτρέψει στον πρόσφυγα να εισέλθει στη χώρα!

Στη Σουηδία προωθείται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση το «νομοσχέδιο των χαφιέδων», που αναγκάζει δημόσιους υπαλλήλους να καταδίδουν τους λεγόμενους «παράτυπους» μετανάστες. Δηλαδή ο δάσκαλος να καταδίδει τους γονείς του μαθητή χωρίς «χαρτιά», ο γιατρός τον ασθενή κ.ο.κ. Εχουν ξεσηκωθεί κοινωνικές αντιδράσεις και πάνω από 150 επιστημονικές ενώσεις, σωματεία, μαζικοί φορείς, δήμοι έχουν δηλώσει εκ των προτέρων «ανυπακοή».

Στη Φινλανδία η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση επέκτεινε τις «υποχρεώσεις αναφοράς» μεταναστών χωρίς έγγραφα. Επιπλέον πρότεινε οι ενήλικες μετανάστες χωρίς χαρτιά να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά μόνο στα Επείγοντα. Με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια περικοπής των δαπανών τόσο για την Υγεία, όσο και για τη μετανάστευση!

Ολλανδία: Η πιο σκληρή πολιτική ασύλου όλων των εποχών

Η Ολλανδία προωθεί τα τελευταία δυο χρόνια «την πιο σκληρή πολιτική ασύλου όλων των εποχών» και η κυβέρνηση «τεχνοκρατών», με πρωθυπουργό τον πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Ντικ Σχόοφ, και υπουργό «Ασύλου» από το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, θα το φέρει σε πέρας.

Προ ημερών ο βασιλιάς Βίλεμ - Αλεξάντερ στην παραδοσιακή ομιλία του τη «Μέρα του πρίγκιπα», κατά την οποία δίνεται ο τόνος της ετήσιας κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε πως η Ολλανδία θα κάνει «ό,τι μπορεί για να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο», ενώ ο Σχόοφ έκανε λόγο για ...«κρίση ασύλου» στη χώρα.

Η Ολλανδία θα εφαρμόσει μια «ταχύτερη, αυστηρότερη και πιο περιοριστική» πολιτική ασύλου, η κυβέρνηση θα κηρύξει κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ώστε να νομοθετεί χωρίς το Κοινοβούλιο και ζητά «εξαίρεση» - μαζί με την Ουγγαρία - από τον Κανονισμό του Δουβλίνου για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.

Ισπανία: Από τη σφαγή στη Μελίγια σε συμφωνίες με κράτη της Αφρικής

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - Sumar του Π. Σάντσεθ έχει εντείνει την καταστολή κατά μεταναστών και προσφύγων, με αποκορύφωμα τη «σφαγή» στους ισπανικούς θύλακες στη Β. Αφρική, Μελίγια και Θέουτα.

Τον Ιούνη του 2022 δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες είχαν σκοτωθεί, εκατοντάδες είχαν τραυματιστεί και επαναπροωθηθεί βίαια, με τον Σάντσεθ να δίνει συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, που αντιμετώπισαν την ...εισβολή!

Αργότερα, η Διεθνής Αμνηστία και εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφεραν τουλάχιστον 37 νεκρούς, 76 αγνοούμενους και κατηγόρησαν τις ισπανικές και μαροκινές αρχές για συγκάλυψη της αλήθειας και των ευθυνών για μια από τις μαζικότερες σφαγές μεταναστών και προσφύγων.

Στο μεταξύ, την ώρα που αυξάνονται οι αφίξεις στα Κανάρια Νησιά η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σάντσεθ απαγόρευσε (!) τον Ιούλη τη μετεγκατάσταση προς άλλες περιφέρειες της Ισπανίας μέρους των ανήλικων μεταναστών που φτάνουν στα νησιά αυτά και στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες. Αναγκάστηκε να συζητήσει την επαναφορά της μετεγκατάστασης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο την προηγούμενη βδομάδα, με σχεδόν 60 νεκρούς, ανοιχτά του αρχιπελάγους...

Τους πρώτους 9 μήνες του 2024, 30.808 μετανάστες - εκ των οποίων το 12% ανήλικοι - έχουν φτάσει στα Κανάρια, διπλάσιοι από πέρυσι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τον Αύγουστο, ο Σάντσεθ πραγματοποίησε περιοδεία στη Δυτική Αφρική, σε Μαυριτανία, Γκάμπια και Σενεγάλη - οι οποίες θεωρούνται βασικά σημεία αναχώρησης των πλοιαρίων με μετανάστες - με στόχο να ενισχύσει τη «συνεργασία» για να εμποδιστούν οι αναχωρήσεις προς τα Κανάρια, βαδίζοντας στον δρόμο της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι. Η «συνεργασία» απέτρεψε περίπου το 40% «των παράνομων αναχωρήσεων» από τις αφρικανικές ακτές...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σάντσεθ επιδιώκει να συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές εργαζομένων στους κλάδους που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Εχουμε «εταιρείες που αναζητούν προγραμματιστές, τεχνικούς, οικοδόμους και δεν μπορούν να τους βρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη στο ισπανικό Κοινοβούλιο ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι η μετανάστευση αυτού του είδους είναι ένας διαχρονικά αποτελεσματικός «μοχλός ανάπτυξης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ