Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Εκεί που το ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τα γουρούνια και τα οράματα της χούντας

Γρηγοριάδης Κώστας

(Ι)

Απρίλη του 1969, πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση των συνταγματαρχών αποφασίζει να φτιάξει τη βιομηχανία κρέατος ΕΛΒΙΚ, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων και δεσμεύει γι' αυτό 800 στρέμματα στο ζευγαρολίβαδο του χωριού. Στόχος, η δημιουργία του πιο σύγχρονου χοιροστασίου των Βαλκανίων. Αρχίζουν οι πρώτες εργασίες οριοθέτησης του χώρου και σύσσωμος ο λαός των Μεγάλων Καλυβίων αντιστέκεται.

Δημιουργούνται επεισόδια και συγκρούσεις κατοίκων -αστυνομίας και διενεργούνται 33 συλλήψεις ντόπιων, οι οποίοι οδηγούνται στα κρατητήρια της Ασφάλειας στα Τρίκαλα.

Γουρούνια ή άνθρωποι;

Εκατοντάδες Μεγαλοκαλυβιώτες έξω από την Ασφάλεια προσπαθούσαν να μάθουν για τους δικούς τους. Από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης καμία πληροφόρηση. Σε αντίθεση τα ξένα πρακτορεία BBC και ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ δίνουν εκτενείς αναφορές για όσα εξελίσσονταν.

Ολοι οι συλληφθέντες θα οδηγούνταν σε δίκη για αντίσταση κατά της Αρχής και ήταν βέβαιο ότι θα έκαναν Ανάσταση σε κάποια φυλακή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι των Καλυβίων απειλούν να μην κάνουν λειτουργία στην Ανάσταση και να μη χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του χωριού, αλλά πένθιμα. Μπροστά στο θρησκευτικό θέμα που προκύπτει ο τότε Δεσπότης Σεραφείμ με παρέμβασή του στο Στρατιωτικό Διοικητή Τρικάλων και αξιωματούχους της χουντικής κυβέρνησης συμβάλλει στην απελευθέρωση των κρατουμένων. Ετσι, μια νέα σελίδα γράφτηκε στην αγροτική ιστορία των Μεγάλων Καλυβίων, που τόσα έδωσαν στο αγροτικό κίνημα στον αιώνα που πέρασε.

Η ΕΛΒΙΚ ΑΕ εγκαταστάθηκε, τελικά, στα Μεγάλα Καλύβια -ελέω στρατιωτικού νόμου- παίρνοντας 800 στρέμματα κοινοτικής γης, μαζί με άδειες για μονάδες εκτροφής 350 χοιρομητέρων, 800 αγελάδων, καθώς και άδειες για σφαγεία και αλλαντοποιεία μέσα σε χουντικές φιέστες για την «ανάπτυξη» των Τρικάλων από το πιο σύγχρονο χοιροστάσιο των Βαλκανίων!

Γουρουνο - χουντογλέντια

Μέσα στις χουντικές φιέστες για τις θέσεις εργασίας, την «ανάπτυξη» και κάτω από καθεστώς στρατιωτικού νόμου, κανείς δεν τόλμησε να πει δημόσια ότι η ΕΛΒΙΚ «ξέχασε», να φτιάξει τη μονάδα των 800 αγελάδων και η χούντα τής έδωσε μια άδεια, για να ρίχνει τα απόβλητά της στην αποστραγγιστική τάφρο 2Τ2, που πέφτει απευθείας στην Πηνειό.

Και κάπως έτσι τράβηξαν ο καιρός και η ΕΛΒΙΚ το δρόμο τους. Η χούντα έφυγε, η δημοκρατία έφτασε, η ΕΛΒΙΚ έγινε πρώτα προβληματική, μετά άλλαξε χέρια και στο τέλος κατέληξε στα χέρια του προέδρου της ΠΑΕ Τρίκαλα. Ομως, ο επιχειρηματίας χρεοκόπησε κι αυτός, τα γουρούνια της ΕΛΒΙΚ ψόφησαν από την πείνα στα κλουβιά τους, κάτω από φριχτές συνθήκες, η ομάδα των Τρικάλων υποβιβάζεται κάθε χρόνο μια κατηγορία από τη φτώχεια και το αναπτυξιακό συγκρότημα της χούντας ...βγήκε στο σφυρί. Στη δημοπρασία που έγινε τον Ιούλη του 2000, η ΕΛΒΙΚ πέρασε, αντί του ποσού των 1,13 δισ., στην ιδιοκτησία της Hellas Farm, θυγατρικής εταιρίας της γνωστής «Creta Farm». Οι νέοι ιδιοκτήτες, το Φθινόπωρο του 2001 παρουσιάζουν μέσα σε βροχή «δημοσιευμάτων» στον τοπικό Τύπο, τη «σπουδαία» αναπτυξιακή επένδυση, μελέτες για ίδρυση ενός συγκροτήματος χοιροστασίου 12.600 (!!!) χοιρομητέρων σφαγείου και αλλαντοποιείου στο χώρο της ΕΛΒΙΚ, μαζί με μελέτες διαχείρισης αποβλήτων και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που την καταθέτουν για έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων.

Σάλος ξεσπά στα Τρίκαλα. Από τη μια πλευρά κάποια «ανεξάρτητα» τοπικά ραδιόφωνα, ο νομάρχης και το Επιμελητήριο Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού πανηγυρίζουν για την «τεράστια» ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που θα «δημιουργηθούν», ενώ η εταιρία με ανακοινώσεις της μιλά για υπερσύγχρονη, πρωτοφανούς μεγέθους επένδυση, που θα μειώσει το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας σε χοιρινό κρέας, σεβόμενη το περιβάλλον και ωφελώντας την εθνική οικονομία.

Περιβαλλοντική βόμβα

Από την άλλη πλευρά, αμέσως ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο δημιουργείται και αντιδρά στην «επένδυση». Οι μικρομεσαίοι χοιροτρόφοι του νομού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χοιροτρόφων μιλούν για την περιβαλλοντική καταστροφή, τους υγειονομικούς κινδύνους και τον άνισο ανταγωνισμό για τις μικρές μονάδες που θα δημιουργήσει η μονάδα-τέρας. Τέσσερις έγκριτοι καθηγητές πανεπιστημίου, μιλούν δημόσια για μονάδα υψηλού κινδύνου, που θα προκαλέσει εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων -όπως διοξίνες-, ενώ θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ρύπανση στα υπόγεια νερά όλης της Θεσσαλίας.

Η Νέα Οικολογία - Φίλοι της Γης, με οξύτατη ανακοίνωσή της, μιλά για περιβαλλοντική ατομική βόμβα, που όταν εκραγεί θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ σε περίπτωση επιδημίας και μαζικής σφαγής των ζώων θα δημιουργηθεί τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα. Παράλληλα με αυτά τα στοιχεία, η Νέα Οικολογία ανακοινώνει, ότι επειδή τέτοιες μονάδες έχουν προκαλέσει όλα τα διατροφικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, η οργάνωση συγκροτεί επιστημονική ομάδα, που θα αξιολογήσει τις μελέτες της εταιρίας, οι οποίες δε φαίνονται αξιόπιστες. (Ομως θα συνεχίσουμε στο επόμενο φύλλο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ