Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκαν οι «Νύχτες Πρεμιέρας»

Το «πιο πολιτικό» των τελευταίων ετών χαρακτήρισε το φετινό Φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του

Πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η τελετή λήξης του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Για 12 μέρες 50.000 θεατές απόλαυσαν δεκάδες ταινίες, στα αφιερώματα αλλά και στις πρεμιέρες του Φεστιβάλ, σε διάφορες αίθουσες της πόλης.

Τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Κοινού απονεμήθηκαν στο «Flow» του Γκιντς Ζιλμπαλόντις, το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην ταινία «Κάθε καλοκαίρι» της Αλεσάντρα Λακοράζα Σαμούδιο, το Βραβείο Σεναρίου στην ταινία «Vermiglio» της Μάουρα Ντελπέρο, το Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία «Armand» του Χάλφνταν Ούλμαν Τόντελ και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Καμιά άλλη γη» των Μπάζελ Αντρα, Χαμντάν Μπαλάλ, Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Ζορ.

Στην ομιλία του στην τελετή λήξης ο Λουκάς Κάτσικας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ανέφερε ότι η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο πετυχημένη, αλλά όχι και η πιο εύκολη, αφού το Φεστιβάλ δεν είχε την απαραίτητη χρηματοδότηση, ενώ απουσίαζε και η «σταθερή» του αίθουσα, το «Ιντεάλ».

Χαρακτήρισε το φετινό Φεστιβάλ το πιο πολιτικό των τελευταίων ετών και στάθηκε σε δύο ταινίες, στα ντοκιμαντέρ «Ρώσοι σε πόλεμο» και «Καμιά άλλη γη».

Σε σχέση με το ντοκιμαντέρ «Ρώσοι σε πόλεμο», που δεν προβλήθηκε ποτέ στο κοινό και το Φεστιβάλ είχε επικαλεστεί λόγους ασφαλείας, ο Λ. Κάτσικας δεν μάσησε τα λόγια του λέγοντας ότι είναι μια πράξη λογοκρισίας. «Βρεθήκαμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για πρώτη φορά στα χρονικά μας όταν χρειάστηκε να μην προβάλουμε μία ταινία για λογαριασμό του κοινού, επειδή αυτή η ταινία θεωρήθηκε ότι ήταν ρωσική προπαγάνδα εκ μέρους κάποιων ανθρώπων. Επειδή λοιπόν υπεστήκαμε πιέσεις, απειλές και παρεμβάσεις θέλω να σας πω ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι δεδομένη και καλό θα είναι να την περιφρουρούμε εμείς ως Φεστιβάλ και εσείς ως θεατές σε αυτή τη χώρα και όχι μόνο».

Για το ντοκιμαντέρ «Καμιά άλλη γη» στάθηκε στη συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων και στο παράδειγμα που δίνουν.

Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να επικεντρωθεί στα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. «Μιλάω για δύο πολέμους, δύο μέτωπα ανοιχτά αυτή τη στιγμή στον κόσμο και κυρίως επικεντρώνομαι στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας και στις εγκληματικές πράξεις που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ», σημείωσε χαρακτηριστικά και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Να είστε καλά και να βρίσκεστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με την Παλαιστίνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ