Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 27 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια Μνημείων του ΔΣΕ στην περιοχή Φλώρινας και Καστοριάς

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Από τις εργασίες για την κατασκευή του Μνημείου στον ομαδικό τάφο στο χωριό Κώττας
Από τις εργασίες για την κατασκευή του Μνημείου στον ομαδικό τάφο στο χωριό Κώττας
Η ΚΕ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 27 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια δύο νέων Μνημείων που σχετίζονται με την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρώτο Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Κώττας της Φλώρινας, όπου έχει βρεθεί ομαδικός τάφος μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Το Μνημείο αναφέρεται σε όσους έπεσαν κατά κύριο λόγο στις τελευταίες μάχες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, ειδικότερα τον Αύγουστο του 1949.

Το δεύτερο Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Καλλιθέα της Πρέσπας (στον περίβολο του χώρου του Μουσείου για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ) και αναφέρεται στους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έδωσαν τα 48 χωριά της ευρύτερης περιοχής της Πρέσπας κατά την περίοδο 1941 - 1949.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

  • 11 π.μ.: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου στον Κώττα από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ.
  • 12.30 μ.μ.: Ομιλία του Νίκου Χριστάνη, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Καλλιθέα Πρεσπών. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.


Αναχώρηση λεωφορείων: Κοζάνη, 9 π.μ. από το Ρολόι. Σέρβια, 8.30 π.μ. από το Πολιτιστικό Κέντρο. Πτολεμαΐδα, 8.30 π.μ. από το Δημαρχείο. Καστοριά, 9.45 π.μ. από το πάρκινγκ Λαϊκής Αγοράς. Φλώρινα, 9 π.μ. από το Νέο Πάρκο. Γρεβενά, 9 π.μ. από το Ρολόι.

Τιμάμε τους νεκρούς του αγώνα, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!

Στο κάλεσμα για τις δύο εκδηλώσεις αναφέρεται σχετικά με τον ομαδικό τάφο στον Κώττα Πρεσπών: «Πώς να περιγράψεις τη στιγμή που κάτοικος του χωριού Κώττας μας δείχνει ένα χωράφι και λέει: "Να, εδώ είναι θαμμένοι οι αντάρτες". Την πρώτη έκπληξη διαδέχεται άλλη. Το χωράφι είναι χωρισμένο απ' το νεκροταφείο με ένα συρματόπλεγμα. Για χρόνια ήταν "ξέφραγο αμπέλι". Μέχρι που τα γελάδια καθώς περπατούσαν και ξαναπερπατούσαν στη γη, άρχισαν να ξεθάβουν τα κόκαλα. Κι έτσι χτίστηκε μια μικρή μάντρα να εμποδίζει τα ζώα να μπούνε μέσα. Κι αφέθηκε το θέμα να ξεχαστεί... Ε, δεν θα ξεχαστεί!

Από τη σχετική έρευνα προέκυψε πως εδώ, σ' αυτό το χωράφι, ο αστικός στρατός έθαψε τους αντάρτες του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στα γύρω υψώματα, στις αρχές Αυγούστου του 1949. Ελάχιστος φόρος τιμής για τους νεκρούς μαχητές είναι η δημιουργία ενός μνημείου αντάξιου της θυσίας τους».

Για το Μουσείο στην Καλλιθέα Πρεσπών αναφέρεται: «Με το Μουσείο το ΚΚΕ τιμά τους αντάρτες - μαχητές και τους χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Πρεσπών που στήριξαν τους αγώνες των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ.

Στην περίοδο δράσης του ΔΣΕ, πάνω απ' το χωριό Καλλιθέα υπήρχαν εργαστήρια ιματισμού, δίπλα στο χωριό Καρυές οι αποθήκες. Στον Λευκώνα ήταν τα έμπεδα. Στο Πλατύ και τον Λαιμό αναπτυσσόταν η Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου, στον Αγιο Γερμανό η τροφοδοσία, πιο πέρα στην Οξυά και τη Μικρολίμνη ήταν τα εργαστήρια και η Σχολή Πυροβολικού. Τα υπόλοιπα χωριά, όπως το Ανταρτικό, η Σφήκα, η Κρυσταλλοπηγή, η Δασερή, το Αγκαθωτό, η Πύλη, ο Πυξός, αλλά και τα χωριά των Κορεστείων είχαν τη συμβολή τους στην τροφοδοσία, ενώ στο Βροντερό ήταν το μεγάλο νοσοκομείο, σε σύνδεση με τα νοσοκομεία στο Περβάλ και το Τίρνοβο.

Στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου διαμορφώθηκε μνημειακός χώρος με μαρμάρινες πλάκες όπου έχουν γραφτεί τα ονόματα 1.600 περίπου νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στις μάχες και κατάγονται από τα 48 χωριά της περιοχής των Πρεσπών και γύρω από τη Φλώρινα».

Το κάλεσμα κλείνει με ένα απόσπασμα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 - 1949: «Το ΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην Ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ως Κομμουνιστικού Κόμματος αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ