Αύριο Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια
Στην Αθήνα, 13 σωματεία και φορείς με κοινό κάλεσμά τους προχωρούν αύριο, Πέμπτη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και στηρίζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.
Το κάλεσμα απευθύνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης στις Εξαρτήσεις, το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΚΟΦΙΨΥ), ο Πρώτος Ελληνικός Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΕΣΟΨΥ), ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Κορυδαλλού, Βορειοανατολικής Αττικής, Καμινίων, Πειραιά και οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 ΑΝΩ».
Οι φορείς, κόντρα στον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, απαιτούν συγκεκριμένα:
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ στηρίζει και συμμετέχει και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας στις 6 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι ο Ν. 5129/2024, με τον οποίο διαλύεται ο χώρος της Ψυχικής Υγείας, της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, «σε μια εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αυτές τις δομές, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε να τροποποιηθεί. Αλλάζει ριζικά το παράδειγμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα, καταλύοντας την ψυχοκοινωνική παρέμβαση συνολικά, και όχι μόνο το ΚΕΘΕΑ.
Ειδικότερα, μετά την ψήφιση του νόμου, παραμένουν αδιευκρίνιστα πάρα πολλά θέματα, με αποτέλεσμα ένα διάχυτο κλίμα ανησυχίας μεταξύ των οικογενειών και των εργαζομένων, τόσο για τις συνθήκες εργασίας, όσο και για το μέλλον των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό το κλίμα, μεταξύ άλλων, οδηγεί και πολλά υπηρεσιακά στελέχη στην έξοδο από τους οργανισμούς.
Το παζλ της διάλυσης έρχεται να συμπληρωθεί από τη λήξη των συμβάσεων εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίες δεν ανανεώνονται, αφήνοντας ξεκρέμαστες μέχρι κατάργησης δεκάδες θεραπευτικές μονάδες. Με όλα αυτά, οι οργανισμοί καταργούνται με επιταχυνόμενο ρυθμό πριν ακόμα ξεκινήσει το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου.
Υπουργείο και κυβέρνηση παριστάνουν, 3 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, ότι ασχολούνται με τα προβλήματα και τον σχεδιασμό, προαναγγέλλοντας τροπολογίες. Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται για την προίκα των οργανισμών, στην προοπτική ενός "αδιοίκητου" πλαισίου, όπως βλέπουμε 5 χρόνια τώρα στο ΚΕΘΕΑ.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τους ωφελούμενους των υπηρεσιών, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Μόνη λύση είναι να καταργηθεί ο νόμος 5129/2024».