Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Πνίγεται» στο σκάνδαλό της η κυβέρνηση

Εγκλωβισμένη στα αποτελέσματα της ίδιας της πολιτικής της βρίσκεται η κυβέρνηση Σημίτη. Ενδεικτική είναι και η υπόθεση του σκανδάλου της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ετσι, υπό την ασφυκτική πίεση των αξιώσεων που ασκούν οι Γερμανοί, επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση με διαρροές προς τον Τύπο, προκειμένου να εξιλεωθεί από τις... αμαρτίες του σκανδάλου. Υπ' αυτό το πρίσμα την περασμένη Κυριακή, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία και πληροφορίες που τεκμηριώνουν τις προκλητικές αξιώσεις των Γερμανών. Τα στοιχεία αυτά, περιέχονται σε επιστολή των τελευταίων προς την κυβέρνηση. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων, που αφορούν τις γνωστές απαιτήσεις για αναθέσεις νέων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό, την ανάληψη των ζημιών από το ελληνικό δημόσιο, τη μη ενεργοποίηση ρητρών που αφορούν την καθυστέρηση εκτέλεσης παραγγελιών του ΟΣΕ κ.ο.κ., αποτυπώνουν το επίπεδο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους προκριθέντες αγοραστές, που κινείται σε σκανδαλώδη πεδία, πράγμα που επισημαίνεται και από τους υπέρμαχους των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης φέρεται να έχει καλέσει τη HDW/FS να υπογράψει την τελική συμφωνία μεθαύριο Πέμπτη, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν η τελική υπογραφή συνδυαστεί με την ικανοποίηση του συνόλου των προκλητικών αξιώσεων των Γερμανών ή μέρος αυτών. Μπορεί ακόμα να διακόψει τις συνομιλίες με τους Γερμανούς και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ν. Ταβουλάρη, που κρίθηκε ως μειοδότης του διαγωνισμού.

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος διεκδικητής του Σκαραμαγκά, Ν. Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, φέρεται ότι σήμερα θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας το καθεστώς αναθέσεων στο Σκαραμαγκά και τις κρατικές επιδοτήσεις. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας, λίγο πριν περίπου 2 μήνες, ανακοίνωσε επισήμως ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους Γερμανούς. Το μνημόνιο συνεργασίας προέβλεπε την κατάτμηση του ναυπηγείου σε πέντε διαφορετικές εταιρίες και ο Ν. Ταβουλάρης θα έλεγχε τουλάχιστον τις δύο. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί τον ξεγέλασαν, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στο τεράστιο σκάνδαλο, με αποτέλεσμα, όταν πήραν αυτό που ήθελαν, τώρα να παριστάνουν πως δεν τον ξέρουν, προκαλώντας την οργή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ