Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ» η Κύπρος

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέα κοινά σχέδια σε Αμυνα και Ασφάλεια, όπως τονίστηκε

Από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

2024 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Μια «εξαιρετική» και «αποτελεσματική» συνάντηση «με συγκεκριμένα παραδοτέα» ήταν αυτή που είχαν προχτές στον Λευκό Οίκο οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Κύπρου, όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από αυτήν, στην πρώτη επίσκεψη Κύπριου ηγέτη στην Ουάσιγκτον μετά από 28 ολόκληρα χρόνια.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, ελάχιστα 24ωρα μετά την έναρξη του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου που συγκρότησαν οι δύο πλευρές, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν τα έθνη μας να πετύχουν, όταν συνεργαζόμαστε». Ξεχωρίζοντας ότι «σήμερα στεκόμαστε εναντίον της ρωσικής βίαιης επίθεσης στην Ουκρανία», τόνισε πως «ενισχύσαμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την Ενέργεια, την ασφάλεια ως την τεχνητή νοημοσύνη» και διαμήνυσε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να παραχωρήσουν την όποια στήριξη μπορούν για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σημειωτέον, ειδικά για το Κυπριακό, ο Χριστοδουλίδης εξέφρασε ειδική ικανοποίηση επειδή η Ουάσιγκτον έθεσε για πρώτη φορά ως διάσταση την «ανάγκη, μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο», εκφράζοντας και ιδιαίτερη χαρά «που αναγνωρίζεται το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας».

Αυτά με φόντο τη συμβολή της Κύπρου στα δολοφονικά σχέδια του Ισραήλ και των συμμάχων του, μέσα από τις βρετανικές βάσεις, σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» που στρώνουν το έδαφος για δραστική συγκέντρωση νέων ευρωατλαντικών εξοπλισμών στην περιοχή αλλά και στις μπίζνες για την «ανοικοδόμηση» της επόμενης μέρας σε Μέση Ανατολή κ.λπ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση η Ουάσιγκτον θα εξέφραζε και «ενδιαφέρον» για τη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Μαρί της Κύπρου, που δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά ούτε και διαψεύστηκαν...

Ανάμεσα σε άλλα, ο Κύπριος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο» αλλά και ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας «στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, της Ενέργειας, της επιβολής του νόμου, της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας» όπως και «ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση» εκατέρωθεν, ενώ δήλωσε ότι τους «προσεχείς μήνες» θα αναγγελθούν «ακόμη περισσότερα» κοινά σχέδια ειδικά για Ασφάλεια και Αμυνα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεχθήκαμε ευχαριστίες για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή - και αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτός ο ρόλος να αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Αμερικανό Πρόεδρο...».

Ακόμα, μίλησε για το «έντονο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών» στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας πόσο γενικά «οι εξελίξεις στην περιοχή (...) επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψιν, καλύτερα, και στην οπτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού»...

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη

Στον απόηχο της επίσκεψης Ν. Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, χτες το απόγευμα, στο Μαξίμου.

Στον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας «επιβεβαιώνει τη στρατηγική διάσταση της σχέσης που έχει η Κύπρος πια αποκτήσει με τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της στρατηγικής σχέσης που και η Ελλάδα έχει». «Και, στο πλαίσιο αυτής της τριμερούς συνεργασίας, πιστεύω ότι και η φωνή των ΗΠΑ, η οποία αναγνωρίζει ότι έχει έρθει πια η ώρα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι και αυτή μια σημαντική στιγμή που έρχεται να προστεθεί στη δυναμική η οποία διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε, όταν όλα τα σχέδια στο τραπέζι νομιμοποιούν τη διχοτόμηση, ενώ ταυτόχρονα αλυσοδένουν το νησί στο άρμα του ευρωατλαντισμού.

«Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και αυτό σίγουρα βοηθάει, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού σε μια κρίσιμη συγκυρία», είπε στο ίδιο μήκος κύματος ο Χριστοδουλίδης, στην κοινή πρεμούρα τους να υπηρετήσουν τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις. Τόνισε άλλωστε ο Κύπριος Πρόεδρος ότι «κινούμαστε με μια κοινή στρατηγική, κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, όπως έπρεπε πάντα να ήταν οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας».

Αλλά και προηγούμενα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο «είναι μία σημαντική απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις ΗΠΑ», παρουσιάζοντάς την ως εξέλιξη «η οποία καταδεικνύει και τα οφέλη στα οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία, η οποία είναι στηριγμένη στον διαρκή συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας». Κι αυτό ενώ όλα αυτά τα σχέδια και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους έχουν βάλει μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή, με τον λαό στην Κύπρο να ανησυχεί π.χ. για στοχοποίησή του από δρώντες στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, δείχνοντας προς μια επιχειρούμενη λύση - πακέτο για όλη τη φλεγόμενη ζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυπριακά δικαιώματα στο πλαίσιο του «κόψε - ράψε» και των συμβιβασμών, επέμεινε ότι «από ένα σημείο διεθνούς ακινησίας, η Κύπρος και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αντιμετωπίζεται τώρα ως μέρος λύσης στην εξίσωση της πιο ευαίσθητης περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη».

«Αμοιβαία επωφελείς λύσεις» αναζητά η Αγκυρα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, μιλώντας την Τρίτη σε δεξίωση για τα 101 χρόνια από την ανακήρυξη της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, δήλωσε, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, «βέβαιος ότι μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, σεβόμενοι ο ένας τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του άλλου και αντλώντας αρμονία αντί για εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλα τα μακροχρόνια προβλήματά μας». Πρόσθεσε δε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ελλάδα και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο εθνών μας και των μελλοντικών γενεών (...) Τα κοινά μας συμφέροντα απαιτούν συνεργασία, ιδίως τώρα που η περιοχή μας αντιμετωπίζει συνεχείς πολέμους και άλλες προκλήσεις».

Να σημειωθεί ότι προχτές, λίγο πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν - Χριστοδουλίδη, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, δέχτηκε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ τους πρέσβεις Ελλάδας και Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Αικατερίνη Νασίκα και Σεντάτ Ονάλ, αντίστοιχα.

Η συνάντηση ήταν μία από σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα, για την προώθηση της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας και Τουρκίας για τον ΟΑΣΕ, που βέβαια έγινε σε μια χρονική συγκυρία γεμάτη πυκνές διεργασίες και στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ