Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ
«Ανησυχίες», προσδοκίες και επισημάνσεις από «συμμάχους» και ανταγωνιστές

Κινητικότητα από Παρίσι και Βερολίνο | Για «κλήση αφύπνισης» μιλούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

Από παλιότερη συνάντηση του Εμ. Μακρόν με τον Ο. Σολτς

Copyright 2024 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση του Εμ. Μακρόν με τον Ο. Σολτς
Διεργασίες και σχεδιασμούς για την ενίσχυση της περιβόητης «αυτονομίας και κυριαρχίας» της ΕΕ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ φαίνεται ότι επιταχύνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μετά την επιβεβαίωση της επανεκλογής Τραμπ οι ηγέτες της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία «για έναν στενότερο συντονισμό» και συμφώνησαν «να συνεργαστούν για μια περισσότερο ενωμένη, περισσότερο κυρίαρχη Ευρώπη στη νέα αυτή συγκυρία (...) συνεργαζόμενοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις αξίες μας», σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Χτες το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, αναμενόταν να φτάσει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Σ. Λεκορνί. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο αξιωματούχοι θα συζητούσαν τη στρατηγική για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αλλά και την «αμυντική» στρατηγική της ΕΕ.

Από τη μεριά τους οι Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι έσπευσαν να περιγράψουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ως «μια κλήση αφύπνισης για τη Γερμανία και την Ευρώπη», ζητώντας «να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπάρχουσες στρατηγικές προκειμένου να ενισχύσουμε τη δική μας ανταγωνιστικότητα και την αμυντική ικανότητά μας, και να αντιμετωπίσουμε την Κίνα με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό».

Σε ανακοίνωσή της η BDI (Ενωση Γερμανικής Βιομηχανίας) εξέφρασε ανησυχία ότι στο εξής «οι τόνοι στη διατλαντική σχέση θα γίνουν πιο σκληροί και θα συνεχιστεί με συνέπεια η πορεία προστατευτισμού» της αμερικανικής οικονομίας, διατυπώνοντας προβληματισμούς ειδικά για τα σχέδια Τραμπ για πολλούς νέους δασμούς αλλά και για «τα επικριτικά σχόλια του κ. Τραμπ σχετικά με τη ρήτρα αρωγής στο ΝΑΤΟ», που «απειλούν την αξιοπιστία της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ΕΕ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου».

Παρατήρησε δε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλογές για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει αποφασιστικά στους νέους δασμούς σε αγαθά από την ΕΕ και, εφόσον χρειαστεί, να λάβει αντίμετρα».

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ευελιξία και ανοιχτό πνεύμα σε ισορροπημένους συμβιβασμούς και να υποβάλει προτάσεις στις ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι διμερείς δασμοί, αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος», καθώς - θύμισε - οι ΗΠΑ είναι σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και της ΕΕ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Μ. Ζέντερ (Χριστιανοκοινωνιστές) δήλωσε ότι «η Αμερική ψήφισε - και μάλιστα ξεκάθαρα (...) αλλά κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν για τη Γερμανία». Ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν φυσικά ο σημαντικότερος εταίρος μας», πρόσθεσε ότι «φυσάει όμως ένας διαφορετικός άνεμος» και «πρέπει να καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να συμβαδίσουμε», για να καταλήξει ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν μαζικά: Αντί για 2% του ΑΕΠ, χρειαζόμαστε αμυντικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 3% και πραγματική στρατιωτική θητεία».

Ζήτησε ακόμα σε ό,τι αφορά την οικονομία «πλήρη αναθεώρηση, με φόρους και τιμές Ενέργειας συγκρίσιμες με τις ΗΠΑ», σχολιάζοντας δε τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις είπε ότι «μια αδύναμη και διχασμένη γερμανική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε έναν ενισχυμένο Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν συνομίλησε χτες τηλεφωνικά με τον Τραμπ, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν «τη βούλησή τους να εργαστούν για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας», απέναντι στις «μεγάλες διεθνείς κρίσεις που είναι σε εξέλιξη», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Ο Μακρόν «υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου της Ευρώπης και είπε στον Τραμπ ότι είναι «διατεθειμένος να συνεχίσει αυτήν τη συζήτηση και να εργαστούν από κοινού γι' αυτά τα θέματα», κυρίως για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Στα μηνύματα από τους ευρωενωσιακούς θεσμούς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Ντ. Τραμπ, σημειώνοντας παράλληλα: «Ας εργαστούμε μαζί για μια διατλαντική εταιρική σχέση που συνεχίζει να αποδίδει στους πολίτες μας». Υπενθύμισε δε ότι «δισεκατομμύρια στο εμπόριο και τις επενδύσεις σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού εξαρτώνται από τον δυναμισμό και τη σταθερότητα της οικονομικής μας σχέσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, υποστήριξε ότι «ΕΕ και ΗΠΑ έχουν μια ανθεκτική συμμαχία και έναν ιστορικό δεσμό», ωστόσο - πρόσθεσε - «η ΕΕ θα συνεχίσει την πορεία της σύμφωνα με τη στρατηγική ατζέντα ως ισχυρός ενωμένος, ανταγωνιστικός και κυρίαρχος εταίρος, ενώ παράλληλα θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

«Κέρδισαν η λογική και το πάθος»

Την ίδια στιγμή, μια σειρά δυνάμεων στην Ευρώπη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογή Τραμπ.

Στην Ιταλία, ο ηγέτης της κυβερνητικής συνιστώσας της «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι, είπε ότι «και στις ΗΠΑ κέρδισαν η λογική, το πάθος και το μέλλον!», αναφερόμενος στην «καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, στη μείωση των φόρων, στις χριστιανικές ρίζες και την επιστροφή στην ειρήνη».

Η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι «τώρα θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο» τη «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, μίλησε για «άκρως απαραίτητη νίκη για τον κόσμο».

Στη Γερμανία, η ηγέτιδα της AfD, Αλίς Βάιντελ, δήλωσε ότι «αυτές τις εκλογές δεν τις έκρινε το woke Χόλιγουντ, αλλά οι εργαζόμενοι Αμερικανοί».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις «θα ενισχυθούν» αλλά και ότι «οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις και πόλεμοι, κυρίως το παλαιστινιακό ζήτημα και ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα τερματιστούν».

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, συγχάρηκε τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι «η Σερβία έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για σταθερότητα, ανάπτυξη και ειρήνη», ενώ ο ηγέτης της «Σερβικής Δημοκρατίας» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μ. Ντόντικ, έκανε λόγο για «μια από τις σημαντικότερες εκλογικές νίκες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ και ολόκληρου του κόσμου».

Οι αντιδράσεις Κίνας - Ρωσίας

Στην Κίνα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε και να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, εξήγησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Τραμπ, θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι μια «μη φιλική χώρα που εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα στον πόλεμο εναντίον του κράτους μας». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας πρώτα να δει «συγκεκριμένα λόγια και πράξεις». Ανέφερε πάντως ότι «έχουμε πει επανειλημμένα πως οι ΗΠΑ είναι σε θέση να βοηθήσουν να τερματιστεί η σύγκρουση. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ