Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οργανώνουν τον αγώνα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους

Σήμερα στις 7.30 μ.μ. στον Παλαμά η σύσκεψη των αγροτών της Καρδίτσας. Μηχανοκίνητη πορεία την Τρίτη 12 Νοέμβρη στον Βόλο

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας προχωρούν στην την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, να ζουν από τη δουλειά τους στον τόπο τους.

Παρακαταθήκη έχουν άλλωστε την πλούσια αγωνιστική πείρα, με τις κατακτήσεις που κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να επιβεβαιώνουν πως ό,τι κέρδισαν ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων.

Παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη σήμερα στον Παλαμά

Με στόχο τη συντονισμένη διεκδίκηση των αιτημάτων επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας οργανώνει σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτοκτηνοτόφων, σήμερα, Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία την Τετάρτη, αναδείχθηκε ότι οι αγρότες του νομού έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα διαχρονικά προβλήματα (κόστος παραγωγής, συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ), αλλά και τη μειωμένη παραγωγή στο βαμβάκι σε συνδυασμό με τη μειωμένη του τιμή. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει πολύ περισσότερο τους αγρότες που αντιμετωπίζουν ακόμα τις συνέπειες των περσινών καταστροφικών πλημμυρών.

Από τη σύσκεψη στον Βόλο
Από τη σύσκεψη στον Βόλο
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεκατέσσερις μήνες μετά τον "Daniel" αγρότες και κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε φτωχοποίηση. Εχουμε χαμηλές παραγωγές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα σιτηρά και το τριφύλλι ως αποτέλεσμα και του "Daniel" με την υποβάθμιση των εδαφών. Οι χαμηλές παραγωγές συνδυάζονται και με εξευτελιστικές τιμές, όπως κάτω από 50 λεπτά για το βαμβάκι, κοντά στα 20 λεπτά το καλαμπόκι και 20 - 22 λεπτά τα σιτηρά. Οι τιμές αυτές δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να βγάλουν ούτε καν το κόστος. Προτάσσουμε το αίτημα για αναπλήρωση εισοδήματος και για το 2024».

Κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στη σύσκεψη απηύθυνε και ο Κωνσταντίνος Κόκκουλης, εκπρόσωπος της ομάδας των πληγέντων κτηνοτρόφων του «Daniel».

Την ανάγκη να διεκδικηθεί το αίτημα της αναπλήρωσης του εισοδήματος και των εγγυημένων τιμών «γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός» επισήμανε επίσης ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά, Απ. Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα των αντιπλημμυρικών έργων που δεν προχώρησαν καθώς και της στεγαστικής συνδρομής για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, ζητώντας στο ακέραιο τα χρήματα που δικαιούνται, χωρίς περικοπές και εκπτώσεις που επιχειρούνται με πρόσχημα την προσκόμιση όλων των παραστατικών.

Μηχανοκίνητη πορεία την Τρίτη στον Βόλο

Με σύνθημα «Παλεύουμε για τη σοδειά μας, παλεύουμε να μείνουμε στα χωριά μας», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 12 Νοέμβρη, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ελευθερίας, στις 6 μ.μ.

Για την οργάνωση μάλιστα της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις σε χωριά του νομού Μαγνησίας, όπου συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Συσκέψεις όπου διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες καλλιέργειες παρουσιάζεται έντονη μείωση παραγωγής λόγω της παρατεταμένης ζέστης και των λιγοστών βροχοπτώσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις. Αναδείχθηκε ακόμα το χρόνιο πρόβλημα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων. Επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που είναι χτυπημένοι από μια πυρκαγιά, τις πλημμύρες, την πανώλη και τώρα την ευλογιά.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη όλα τα ΔΣ των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων την περασμένη Κυριακή, όπου συζητήθηκαν τα παραπάνω και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου.

Στο ...ράφι ακόμα οι αιτήσεις για τον παγετό του 2023

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες αμυγδαλοπαραγωγοί της Ελασσόνας απαιτώντας να αποζημιωθούν για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός μέσα στο 2023.

Με την κινητοποίησή τους, που αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα, κατήγγειλαν την αδιαφορία της κυβέρνησης για τις δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την περσινή χρονιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας είπαν τον Ιούνη ότι μόλις πάρουν προσωπικό θα εξετάσουν τις αιτήσεις μας. Φτάσαμε στον Νοέμβρη και μετά από τρεις ακόμη επισκέψεις, μας λένε πως οι αιτήσεις εξετάζονται. Σήμερα μας είπαν ότι οι αιτήσεις είναι στο ράφι και θα εξεταστούν όταν θα έχουν προσωπικό. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί όμως είμαστε εκτεθειμένοι, δεν έχουμε εισόδημα για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, δεν έχουμε χρήματα για το πετρέλαιο, για λιπάσματα. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να αγωνιστούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ