Μια ξεχωριστή εκδήλωση των ΚΟΒ Πρόνοιας και των Κομματικών Ομάδων ΑμεΑ
Η εκδήλωση, στην οποία μίλησαν ο Κώστας Πασακυριάκος, εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», και η Βαγγελιώ Σεφέρη, εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής», έγινε αφορμή να παρουσιαστεί αναλυτικά η πρωτοπόρα για την εποχή της δυνατότητα που έδωσε η εφημερίδα μας στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να «διαβάζουν» την ύλη της ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση.
Συγκεκριμένα, από τα τέλη Σεπτέμβρη 1995, η μέχρι τότε απρόσιτη για τους τυφλούς «ανάγνωση» μιας καθημερινής εφημερίδας, γινόταν κατορθωτή, χάρη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω της αίσθησης της ακοής. Η ύλη του «Ριζοσπάστη» μπορούσε να «αναγνωσθεί» σελίδα σελίδα, όπως τη διαβάζουν και οι άνθρωποι που έχουν την όρασή τους.
Ο «Ριζοσπάστης» είχε ξεκινήσει την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια από τα τέλη του 1992, αλλά μέχρι το 1995 είχε γίνει δυνατή η κυκλοφορία σε ηλεκτρονική μορφή μόνο του κυριακάτικου φύλλου. Από τον Σεπτέμβρη του 1995 η δυνατότητα αυτή επεκτάθηκε και στο καθημερινό, καθώς ολοκληρώθηκε τότε η μηχανοργάνωση της σύνταξης του «Ριζοσπάστη».
Οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης μπορούσαν να προμηθευτούν τον καθημερινό «Ριζοσπάστη» σε δισκέτα και διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή και εκπαίδευση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, να «διαβάζουν» καθημερινά την εφημερίδα.
Αξιοποιώντας κάθε νέα δυνατότητα που έδινε η τεχνολογική εξέλιξη, ο «Ριζοσπάστης» σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη διάδοσης του ίντερνετ στην Ελλάδα, το 1996, έκανε ακόμη πιο ευχερή την πρόσβαση στα δημοσιεύματά του, από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης.
Ηδη από τις 5 Οκτώβρη του 1997, μόλις δύο μήνες μετά την πρεμιέρα της ιστοσελίδας www.rizospastis.gr την 1 Αυγούστου του ίδιου έτους, έδωσε τη δυνατότητα περιήγησης σε όλη την ύλη της τρέχουσας έκδοσής του, με φιλικό τρόπο για το ειδικό λογισμικό αυτόματης ανάγνωσης ιστοσελίδων, δηλαδή ως «Μόνο κείμενο». Ετσι η ακρόαση των κειμένων έγινε πιο εύκολη, χωρίς παρεμβολές για τις ενσωματωμένες εικόνες, συνδέσμους και κουμπιά αλληλεπίδρασης.
Λίγα χρόνια αργότερα, στη λειτουργία αυτή προστέθηκαν σύνδεσμοι, που οδηγούν στους τίτλους των δημοσιευμάτων των ρεπορτάζ όχι μόνο της τρέχουσας αλλά και παλαιότερων εκδόσεων, έτσι που οι έχοντες προβλήματα όρασης να μη χάνουν κανένα φύλλο του «Ριζοσπάστη», επειδή ενδεχομένως δεν κατάφεραν να συνδεθούν αυθημερόν, και ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση και στην ύλη προηγούμενων ημερών, μηνών ή ετών.
Σε αναγνώριση αυτών των προσπαθειών της εφημερίδας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών βράβευσε τον «Ριζοσπάστη» στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, τον Γενάρη του 1999.
Παρότι η παραπέρα τεχνολογική εξέλιξη ίσως έχει περιορίσει τη χρησιμότητα αυτής της λειτουργικότητας, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να είναι η μόνη εφημερίδα που στην ιστοσελίδα της προσφέρει όλη την ύλη της στο διαδίκτυο, με αυτόν τον φιλικό για τους αυτόματους αναγνώστες τρόπο.
Παράλληλα, ο «Ριζοσπάστης» ξεκίνησε την ίδια εποχή να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα ντοκουμέντα των Συνεδρίων και άλλα σημαντικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ και σε ηχητική μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν προβλήματα όρασης για ακόμη πιο απροβλημάτιστη ακρόαση αυτών των μεγάλων και απαιτητικών κειμένων.
«Ποιο ήταν το κίνητρο γι' αυτήν την πρωτοποριακή δουλειά της εφημερίδας μας;» ανέφερε στην ομιλία του ο Κ. Πασακυριάκος και απάντησε: «Η παρότρυνση από τους συντρόφους που δρουν στο κίνημα των αναπήρων έπαιξε σίγουρα καταλυτικό ρόλο.
Το κύριο όμως ήταν ετούτο: Γνωρίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο του "Ριζοσπάστη" στην ενημέρωση, στη διαφώτιση και πάνω απ' όλα στην καθοδήγηση της καθημερινής δράσης, έγινε γρήγορα αντιληπτή από το Κόμμα μας η ανάγκη να αποκτήσουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα απευθείας ανάγνωσης του "Ριζοσπάστη". Ετσι και έγινε, με τη βοήθεια και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, που πρόσφερε πλέον αυτήν τη δυνατότητα».
Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η Βαγγελιώ Σεφέρη αναφέρθηκε στην προτεραιότητα και στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ, ώστε η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και τα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στο προοδευτικό βιβλίο.
Μετά τις ομιλίες ο Σώστης Καραγιαννόπουλος πραγματοποίησε επίδειξη χρήσης της επιλογής «Μόνο κείμενο» που εξασφαλίζει προσβασιμότητα σε όλα τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» στους τυφλούς και σε ανθρώπους με περιορισμένη όραση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα και πολιτικά τραγούδια από το συγκρότημα νέων της ΣΕΑΑΝ, το οποίο καταχειροκροτήθηκε.