Τι «τράβηξε το ενδιαφέρον» του Τραμπ στο «σχέδιο νίκης»
Press service of 24 Mechanised |
Το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, που παρουσιάστηκε στον Τραμπ νωρίτερα το φθινόπωρο, περιλαμβάνει διάφορα σημεία που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν μια «προσέγγιση συναλλαγής» με τις ΗΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, ενδεχομένως με άλλες μορφές, όπως π.χ. επενδύσεις στην ουκρανική βιομηχανία όπλων κ.ά.
Αξιωματούχοι του Κιέβου τονίζουν πως «η Ουκρανία πρέπει να δείξει τι μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ».
«Εχουμε τεράστιους εθνικούς πόρους. Εχουμε έναν ισχυρό στρατό με απαράμιλλη πολεμική εμπειρία και μια τεράστια χώρα που μπορεί να θρέψει σχεδόν τον μισό κόσμο. Η Ουκρανία πρέπει να εργάζεται νυχθημερόν για να προωθήσει αυτά τα μηνύματα», επισημαίνουν, περιγράφοντας τη «γραμμή» της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Η Ουκρανία ανέπτυξε το «σχέδιο νίκης» λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ επισημαίνει δημοσίευμα των «Financial Times», υπογραμμίζοντας άλλωστε ότι στη σύνταξη του σχεδίου συμμετείχαν «σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων», οι οποίοι έχουν συμβάλει στη διαμόρφωσή του.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, όταν ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» στον Tραμπ τον περασμένο Σεπτέμβρη, αυτός έδειξε ενδιαφέρον τουλάχιστον για δύο σημεία του σχεδίου: Αυτό που αναφέρει αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη με ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες μετά το «τέλος» του πολέμου και αυτό που προβλέπει τη χρησιμοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της Ουκρανίας από «δυτικούς» επιχειρηματικούς ομίλους.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως παρουσιάστηκε στον Tραμπ η δυνατότητα της Ουάσιγκτον να ελέγχει τους επενδυτές στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή κινεζικών κεφαλαίων.
Η Μόσχα δεν αναμένει μείζονα αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ όταν αναλάβει Πρόεδρος ο Τραμπ δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξηγώντας πως διαχρονικά όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις επιδιώκουν την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
«Αισθάνονται πιο άνετα όταν αποδυναμώνουν τη Ρωσία και την επιρροή της», είπε και ισχυρίστηκε πως «σε τελευταία ανάλυση, όλα όσα γίνονται μπορούν να αναχθούν στην επιθυμία της Ουάσιγκτον για την εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή».
Ο Λαβρόφ θα αντιπροσωπεύσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στη σύνοδο της G20 στη Βραζιλία την επόμενη εβδομάδα, όπου δεν αποκλείονται επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εφόσον αυτές ξεκινήσουν από τον Τραμπ, αλλά τυχόν συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στις «πραγματικότητες» των ρωσικών προωθήσεων στο μέτωπο, τόνισε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Μόσχας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκ. Γκαμπλόφ.
«Αν αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί κάτι, ότι θα ξεκινήσει διπλωματική διαδικασία, είναι καλοδεχούμενο», είπε και πρόσθεσε πως τυχόν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται στις «πραγματικότητες επί του εδάφους», τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι σε θέση άμυνας στον πόλεμο.
Ο Ζελένσκι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη την περασμένη βδομάδα πως παραχωρήσεις στη Ρωσία θα ήταν «απαράδεκτες για την Ουκρανία και αυτοκτονικές για όλη την Ευρώπη».
Ο Γκαμπλόφ δήλωσε πως η εκλογή του Τραμπ είναι μια νέα δυνατότητα για διάλογο με τις ΗΠΑ, όμως μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων δεν είναι πιθανή «ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές μετατοπίσεις».
Σε αυτήν τη φάση του πολέμου στο πεδίο οι ρωσικές δυνάμεις προωθούν και απειλούν να «σπάσουν» πολλά στρατηγικά σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, ενώ οι ρωσικές επιδρομές με πυραύλους και drones έχουν καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες την κατάληψη του χωριού Βοζνεσένκα κοντά στο Κουράχοβε, στο Ντονέτσκ, έναν από τους τομείς του μετώπου όπου τα στρατεύματά της προχωρούν απέναντι στον ουκρανικό στρατό που υποχωρεί εδώ και μήνες.
Η Βοζνεσένκα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. βόρεια του Κουράχοβε, μιας πόλης που είναι κοντά σε σημαντικό κοίτασμα λιθίου.
Βορειότερα, η πόλη Ποκρόφσκ, σημαντικός σιδηροδρομικός και οδικός κόμβος για τα ουκρανικά στρατεύματα, απειλείται επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε πιο στοχευμένες κυρώσεις από την ΕΕ κατά του «σκιώδους στόλου» που αποτελεί «σανίδα οικονομικής σωτηρίας» για τη Μόσχα, καθώς με αυτόν παρακάμπτει ευρωατλαντικές κυρώσεις και το «πλαφόν» στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου.
Το ψήφισμα που ενέκρινε χτες η Ευρωβουλή καταγγέλλει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί παλιά δεξαμενόπλοια, συχνά ανασφάλιστα και με ασαφή ιδιοκτησία, για να εξάγει το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα της στο εξωτερικό, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ και της G7.
«Υπό το πρίσμα των συστηματικών προσπαθειών για την υπονόμευση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, αυτός ο "σκιώδης στόλος" αποτελεί σανίδα οικονομικής σωτηρίας για τη Ρωσία», τονίζεται.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα κατά των εν λόγω πλοίων στις επόμενες δέσμες κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων όλων των πλοίων ξεχωριστά καθώς και των πλοιοκτητών, των φορέων εκμετάλλευσης, των διαχειριστών, των λογαριασμών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών τους.
Ζητά επίσης τη συστηματική επιβολή κυρώσεων στα πλοία που διαπλέουν ευρωπαϊκά ύδατα χωρίς να γνωστοποιούν αν είναι ασφαλισμένα και καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τις ικανότητες επιτήρησης, ιδίως την παρακολούθηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους, αλλά και να διενεργήσει στοχευμένες επιθεωρήσεις στη θάλασσα.
Οι ευρωβουλευτές, που στήριξαν το εν λόγω ψήφισμα, ζητούν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ να ορίσουν ποια λιμάνια είναι ικανά να χειρίζονται πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και να κατάσχουν το παράνομο φορτίο χωρίς αποζημίωση.
Το ψήφισμα καλεί επίσης τις χώρες της G7 να επιβάλουν αποτελεσματικότερα το ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλεται στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, να μειώσουν σημαντικά το πλαφόν αυτό και να εξαλείψουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την ανασυσκευασία και πώληση του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών της σε τιμές αγοράς.
Τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων κυρώσεων και η οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία θα εξακολουθήσουν να υπονομεύονται όσο η ΕΕ εισάγει ρωσικά ορυκτά καύσιμα, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της να απαγορεύσουν όλες τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να επαναξιολογήσει σοβαρά τη διμερή συνεργασία της με τρίτες χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις.