2024, The Associated Press. Al |
Οι άμαχοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχώς αυξάνονται |
Ο απολογισμός των 13μηνων επιθέσεων στη Γάζα είναι τρομακτικός. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 43.764 και οι τραυματίες τους 103.490, πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες άλλους που αγνοούνται αφότου θάφτηκαν ζωντανοί στα ερείπια των καθημερινών βομβαρδισμών. Οι εκτοπισμένοι αποτελούν το σύνολο ενός πληθυσμού περίπου 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ με τους συνεργούς του στη Γάζα καταγράφηκε στις 14 Νοέμβρη και σε επίσημη έκθεση Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία μελέτησε τα δεδομένα των ισραηλινών επιχειρήσεων στην περιοχή από τις 7 Οκτώβρη 2023 έως τον Ιούλη του 2024. Μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν τη συστηματική παρεμπόδιση και τον δραστικό περιορισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη μετατροπή της πείνας σε όπλο πολέμου, όπως και τη σκόπιμη στέρηση υπηρεσιών Υγείας ή την καταστροφή των υποδομών για καθαρό νερό, αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροδότηση κ.ά.
Επιπλέον τονίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός, με τη χρήση και εφαρμογών και μέσων τεχνητής νοημοσύνης, βάλλει κατά του πληθυσμού αμάχων, επισημαίνοντας τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και τη λογοκρισία των ΜΜΕ στο Ισραήλ αλλά και την απαγόρευση παρουσίας σε ξένους δημοσιογράφους στη Γάζα. Καταδικάζει επίσης τις επιθέσεις και τις εκστρατείες δυσφήμισης του ΟΗΕ και δη της Υπηρεσίας Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, UNRWA, από το Ισραήλ.
Ενα 24ωρο πριν από την έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ (στις 13/11) και με τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που καταφθάνουν στη Γάζα καθημερινά να είναι λιγότερα από 40, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέχισε τον εμπαιγμό του Παλαιστινιακού λαού. Εκπρόσωπός του δήλωσε ανερυθρίαστα ότι το Ισραήλ «δεν παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο» και κάνει κινήσεις «προς τη σωστή κατεύθυνση» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Την Παρασκευή, εκατοντάδες Αραβες που ζουν στο Ισραήλ πραγματοποίησαν κινητοποίηση δίπλα στα σύνορα με τη Γάζα, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Το ίδιο διάστημα, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώνεται με στόχο τον τερματισμό του πολέμου καθώς όλες οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» ενόψει και των διεργασιών στις ΗΠΑ για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Στις 15 Νοέμβρη ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία εφόσον το Ισραήλ τηρήσει μια συμφωνία. Κάλεσε τον νέο Πρόεδρο στις ΗΠΑ να πιέσει το Ισραήλ ώστε να τερματίσει την επίθεση ζητώντας «επ' αόριστον εκεχειρία», επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στις εστίες τους στη Γάζα, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών απαραίτητων για την έναρξη ανοικοδόμησης.
Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα η κυβέρνηση Νετανιάχου απαντά με σχέδια σταδιακής προσάρτησης της Δυτικής Οχθης σε τρία στάδια. Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς (ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών) στην αρχή της βδομάδας, μιλώντας στην Κνέσετ, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την προσάρτηση εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης. Σε πρώτη φάση εκείνων που βρίσκονται μεταξύ Ραμάλα και Σαλφίτ, σε δεύτερη φάση αυτών σε Βηθλεέμ και Χεβρώνα και στη συνέχεια στις περιοχές Τζενίν, Τουμπάς, Τουλκαρέμ, Καλκίγια κ.α.
Σχεδιάζει σε αυτό το πλαίσιο μια νέα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής των Παλαιστινίων και, εντείνοντας το απαρτχάιντ, σκοπεύει να απαγορεύσει ακόμη και την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων μεταξύ πόλεων της Δυτικής Οχθης και τη δημιουργία νέων οδικών αξόνων και γεφυρών αποκλειστικά για έποικους. Ο Σμότριτς και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ, καθώς σχεδιάζουν απροκάλυπτα τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής και την «εκκαθάριση» των περιουσιακών στοιχείων της παλαιστινιακής κυβέρνησης, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μέρος για έναν «πυρήνα» παλαιστινιακής πολιτικής διοίκησης στη Ραμάλα.