Εντολή για ενίσχυση του στρατού έδωσε ο Πρόεδρος του Καζακστάν
Εντατικές στρατιωτικές προετοιμασίες πραγματοποιούν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που είναι «σύμμαχοι» με τη Ρωσία στο «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).
Σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, αναμένεται στην Αστάνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κ. Τζ. Τοκάγιεφ, ενώ αύριο Πέμπτη θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του CSTO μαζί με τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.
Οι ηγέτες θα μιλήσουν «για τις αυξανόμενες απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή ευθύνης του Οργανισμού και τις παρακείμενες περιοχές, καθώς και για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ισότιμης - αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία». Τις συνομιλίες θα απασχολήσουν επίσης τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους.
Επιπλέον, «θα ανταλλάξουν απόψεις για βασικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και για τις προοπτικές πολύπλευρης συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO, μεταξύ άλλων μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας και των Συμβουλίων Ασφαλείας».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Πρόεδρος του Καζακστάν έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας να αναπτύξει τη χερσαία άμυνα και τις ειδικές δυνάμεις της χώρας.
Αυτήν τη στιγμή στο κοινοβούλιο του Καζακστάν συζητείται νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί η σύσταση «σχηματισμών αυτοάμυνας», που θα αποτελούνται από «εθελοντές» οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στον στρατό και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αποστολές μάχης προκειμένου «να βελτιωθεί η αμυντική δυνατότητα της χώρας», ένα μοντέλο που υπάρχει ήδη στην Ουκρανία.
Την Παρασκευή ο Τοκάγιεφ είχε ζητήσει από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν να προστατεύσουν τις στρατιωτικές και μη στρατιωτικές υποδομές σε σχέση με την «κλιμάκωση στην Ουκρανία», ύστερα από ρωσική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου και ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους.
Ρωσία και Καζακστάν αναμένεται να υπογράψουν 20 κοινά έγγραφα για διακυβερνητική και οικονομική συνεργασία μετά την επίσκεψη του Πούτιν. «Καλύπτουν κυριολεκτικά τους πιο σημαντικούς τομείς της διμερούς μας συνεργασίας: Από την Ενέργεια και τις Μεταφορές, μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και τη Δικαιοσύνη», σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γ. Ουσακόφ.