Αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον συριακό στρατό και οργανώσεις τζιχαντιστών άρχισαν από την περασμένη Τετάρτη, με αναφορές μάλιστα την Παρασκευή ότι δυνάμεις της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS - πρώην βραχίονας της «Αλ Κάιντα») είχαν καταλάβει το Χαλέπι.
Αν και κυβερνητικές ή άλλες πηγές δεν επιβεβαίωναν επίσημα την εξέλιξη, πληροφορίες ανέφεραν ότι πάνω από 240 άτομα είχαν σκοτωθεί, περιλαμβανομένων και αρκετών αμάχων, ενώ η αναζωπύρωση εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη από το 2020. Ενδεικτικές ήταν δε και οι καταγγελίες του Ιρανού ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για «επανενεργοποίηση» των ενόπλων αλλά και σημείωσε τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη» του Ιράν στη συριακή κυβέρνηση και τον στρατό. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε τις συριακές αρχές «να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη σε αυτήν την περιοχή και τη συνταγματική τάξη».
Σύμφωνα με το CNN, εκπρόσωποι του νεοσύστατου συνασπισμού ανταρτών με την επωνυμία Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων ανακοίνωσαν ότι «οι δυνάμεις μας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην πόλη του Χαλεπίου» αλλά και ότι πήρε τον έλεγχο του Κέντρου Στρατιωτικής Επιστημονικής Ερευνας της Συρίας στα περίχωρα του Χαλεπίου, μετά από «σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος και ιρανικές πολιτοφυλακές». Από την άλλη πλευρά, ο συριακός στρατός ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μια «μεγάλη επίθεση» από «τρομοκρατικές οργανώσεις» οπλισμένες με βαρύ οπλισμό και drones και ότι «ενισχύει όλες τις τοποθεσίες κατά μήκος των διαφόρων μετώπων μάχης», μιλώντας για «σφοδρές μάχες δυτικά του Χαλεπίου» αλλά επιμένοντας ότι οι τζιχαντιστές «δεν έχουν φτάσει στα όρια της πόλης».
Οβίδα πυροβολικού έπληξε ακόμα και τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις φοιτητές.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι «πάνω από 14.000 άνθρωποι - από τους οποίους σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά - εκτοπίστηκαν» εξαιτίας των νέων εχθροπραξιών.