Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε απεργία οι εργαζόμενοι, σε «συμφωνία» η ηγεσία της ΓΣΕΕ

Εξι μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 29 Μάη, με την οποία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιστέκονται στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών για να δώσει το «οκέι» στη λεγόμενη «εθνική ασφαλιστική συμφωνία».

Οι εργαζόμενοι, όμως, γυρίζουν τις πλάτες τους στις σειρήνες της συνθηκολόγησης και της υποταγής. Παρά τον προδοτικό ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών, προχωράνε όλοι μαζί, εργάτες στον ιδιωτικό τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι, στη μεγάλη αναμέτρηση. Αυτό το μήνυμα έρχεται από τις εκατοντάδες περιοδείες των στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις συναντήσεις, τις συσκέψεις και τις συζητήσεις που γίνονται από τα στελέχη των δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων σωματείων, που, ήδη, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

Το κλίμα αυτό δεν μπορεί να το ανατρέψει, ούτε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΠΑΣΚΕ, που συνεχίζει να διαφημίζει τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ούτε η τακτική της ουράς των ηγεσιών της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που, ενώ σήμερα δεν προσέρχονται στη συνάντηση, ταυτόχρονα μπλοκάρουν στα συνδικάτα την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.

Με το όπλο της απεργίας, οι εργαζόμενοι της χώρας μας υπερασπίζονται το δικαίωμα στη σύνταξη, στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, αρνούνται να παραδώσουν τα αποθεματικά των Ταμείων τους στα «λαμόγια» του Χρηματιστηρίου, απαιτούν την επιστροφή των κλεμμένων και καταληστευμένων αποθεματικών.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των απεργών έχει οριστεί την Τετάρτη 29 Μάη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 9.30 στην πλατεία Κάνιγγος.

Και ενώ ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει σημάνει πανεργατικό ξεσηκωμό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται για να καθαγιάσει την εθνική ασφαλιστική απάτη. Παρά τα παχιά και ανέξοδα λόγια για «ρήτρες» εγγυήσεων και πλεονασματική λειτουργία, η αλήθεια είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση, αρχίζοντας από το 2003, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει, είναι για το 1% του ΑΕΠ, που πρακτικά αυτό για τον πρώτο χρόνο σημαίνει μια χρηματοδότηση για το νέο ΙΚΑ, 470 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Σημαίνει επίσης, όχι μόνον παραγραφή των 25 και πλέον τρισεκατομμυρίων δραχμών προς το ΙΚΑ, αλλά και εκ των προτέρων υπονόμευση κάθε προοπτικής επιβίωσης του νέου ασφαλιστικού ταμείου, στο οποίο θα υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του ίδιου του ΙΚΑ, η υποχρέωση του κράτους προς το ίδρυμα, με βάση τους υφιστάμενους νόμους και μόνο για το 2002 ανέρχεται σε: 572,7 δισεκατομμύρια για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, 306,5 δισεκατομμύρια ως συμμετοχή του στην τριμερή χρηματοδότηση, 99 δισ. για το ΕΚΑΣ, 2,8 δισ. για τη μητρότητα. Συνολικά και μόνο για το μίνιμουμ των υποχρεώσεων του κράτους, η χρηματοδότηση για το επόμενο έτος διαμορφώνεται στα 980 δισεκατομμύρια δραχμές. Με δεδομένο ότι τα ποσά για τις τρεις πρώτες υποχρεώσεις κάθε χρόνο αυξάνονται περίπου κατά 20% (το αντίστοιχο ποσό για το 2001 ήταν 823 δισεκατομμύρια), γίνεται φανερό ότι η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς το ΙΚΑ το 2003 θα αγγίξει το 1,2 τρισ. δραχμές.

Αντί αυτού του ποσού, η κυβέρνηση δίνει μόνο 470 δισ., ενώ ανάλογα θα είναι και τα ποσά για τα επόμενα χρόνια. Ετσι, το χρηματοδοτικό πακέτο της κυβέρνησης αντιστοιχεί στο 40% περίπου των νόμιμων απαιτήσεων του ΙΚΑ, ενώ τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή του κράτους, αντί να αυξάνεται, θα μειώνεται. Αυτήν την «εθνική συμφωνία», που δίνει τη χαριστική βολή στο ΙΚΑ, πάει σήμερα να συνομολογήσει με τους εργοδότες και την κυβέρνηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και γι' αυτό το έγκλημα, σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, φέρνει ακέραια την ευθύνη.

Στο μεταξύ χτες, η πλειοψηφία με πρόσχημα τη ρύθμιση παρεμφερών θεμάτων γύρω από το Ασφαλιστικό ζητάει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Η κίνηση αυτή προδιαγράφει ότι κυβέρνηση και εταίροι βιάζονται μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας να έχουν «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες, ώστε μέχρι τις 5 Ιούνη, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ