Επαφές με τα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή ξεκίνησε χτες ο Φρανσουά Μπαϊρού, που την Παρασκευή ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, ύστερα από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ο Μπαϊρού δήλωσε ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς» και προετοιμάζοντας το έδαφος για το αντιλαϊκό έργο που καλείται να συνεχίσει, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το έλλειμμα και το χρέος είναι ένα ζήτημα που εγείρει ηθικά ερωτήματα».
Από τη μεριά της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN), η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, Μαρίν Λεπέν, μετά τη συνάντησή της με τον Μπαϊρού δήλωσε χτες ότι «είναι ίσως λίγο νωρίς για να πούμε αν ακουστήκαμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι «καταρχήν, αυτός (ο Μπαϊρού) θα ήθελε να έχει τακτικά ραντεβού με πολιτικά κόμματα» και καταλήγοντας: «Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος είναι πιο θετική (...) ο πρωθυπουργός μας είπε ότι θέλει να αντιμετωπίζονται όλα τα μέλη του κοινοβουλίου ισότιμα, να ακούγεται κάθε πολιτική ομάδα, να γίνεται σεβαστή, κάτι που προφανώς αποτελεί πηγή ικανοποίησης για εμάς».
Ετοιμότητα για συνεργασία εξέφρασε από τη μεριά των Ρεπουμπλικάνων (LR) ο επικεφαλής της ΚΟ τους, Λορέν Βοκιέζ, που δήλωσε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπαϊρού πρέπει να παραμείνουν σε θέματα όπως το Μεταναστευτικό και ξεκαθαρίζοντας ότι «εάν πρόκειται να συμμετάσχουμε (στη νέα κυβέρνηση), του είπαμε ότι θέλαμε η πολιτική μας οικογένεια να εκπροσωπείται με ουσιαστικό τρόπο» και ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει γρήγορα τον οδικό της χάρτη».
Από τη μεριά του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Γερουσία, Πατρίκ Κανέρ, είπε ότι ακόμα «περιμένει» και ότι δεν μπορεί να πει «θα φτάσουμε σε κάποιο σημείο», προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρξει τίποτα (από τον πρωθυπουργό), εμείς θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής». Θυμίζουμε ότι μετά την ορκωμοσία Μπαϊρού η ηγεσία του PS έστειλε επιστολή στον νέο πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι οι σοσιαλιστές «θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο» και ζητώντας «ουσιαστικές εγγυήσεις για να αποφευχθεί νέα πρόταση μομφής».
Το παζάρι θα οξύνει και η στάση άλλων κομμάτων, όπως π.χ. και των Οικολόγων (EELV), όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία. Για παράδειγμα η βουλευτής τους Σαντρίν Ρουσό εμφανίστηκε να συζητά μια ψήφο ανοχής, αφού εξάρτησε τη στάση της από τη συμμετοχή συγκεκριμένων πολιτικών όπως π.χ. του Μπερνάρ Καζνέβ (προερχόμενου από το PS).