Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
Εισηγητικά ο Θ. Λιάππης αναφέρθηκε στην κατάσταση των αθλητικών υποδομών του ΕΑΚ Κέρκυρας, τις οποίες επισκέφτηκε πριν την εκδήλωση, και σημείωσε την αποφασιστικότητα των ανθρώπων του Αθλητισμού που συνάντησε εκεί να συνεχίσουν να διεκδικούν τη βελτίωσή τους. Επεσήμανε ακόμα ότι σήμερα ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις και την αστική τάξη σαν εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόσβαση αφορά λίγους και εκλεκτούς. Οι συνεχείς περικοπές κρατικών επιχορηγήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες από τις κυβερνήσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για όσο το δυνατόν λιγότερο κράτος στον Αθλητισμό, όπως ορίζουν οι επιταγές της ΕΕ, και αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους λένε ότι ο Αθλητισμός πρέπει να είναι «έξω από την πολιτική». Εστίασε στις σημερινές συνθήκες, όπου με τα εξαντλητικά ωράρια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μείωση του ελεύθερου χρόνου και την ακρίβεια σε είδη διατροφής, όλο και πιο σοβαρές ασθένειες επηρεάζουν και τις παραγωγικές ηλικίες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη περίθαλψης ή φαρμακευτικής αγωγής από νεαρή ηλικία, κάτι που το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Ο Θ. Λιάππης τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθεί ο λαός από τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα, που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους), και να επιμείνει στη μέγιστη δραστηριοποίηση στα σωματεία, στις ενώσεις, στις ομοσπονδίες.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα των υποδομών επικέντρωσε στον ρόλο που παίζουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα οι δήμοι της Κέρκυρας, αλλά και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Εκτός του ότι δεν έχουν συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς τους ούτε μία σύγχρονη αθλητική υποδομή και εκτός από τις προγραμματικές συμβάσεις που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο, κυρίως έχουν σοβαρές ευθύνες που σιωπούν, δεν αντιδρούν, δεν πιέζουν αλλά αποδέχονται και υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων, απαξίωσης των αθλητικών υποδομών. Αναφέρθηκε επίσης στη δράση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που με επιμονή και πολύπλευρα έχει αναδείξει το ζήτημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των αθλητικών υποδομών στην Κέρκυρα και στα αλλά νησιά.
Ο Νίκος Πέρρος, προπονητής και συντονιστής τμημάτων χειροσφαίρισης του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, παρουσίασε τα οφέλη του Αθλητισμού, εξηγώντας ότι βοηθάει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου. Ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στη Φυσική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - στο πλαίσιο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία - έχει μειωθεί πολύ ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών, άρα και η δυνατότητα να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό. Επιπλέον, η σωματική άσκηση - μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής ως μέρους του σχολικού προγράμματος - έχει υποβαθμιστεί. Τα σχολεία δεν έχουν σύγχρονα μέσα και υποδομές, οι ώρες από το ημερήσιο πρόγραμμα έχουν μειωθεί στο Λύκειο. Στάθηκε επίσης στην επιβάρυνση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων μέσω του «τιμοκαταλόγου» που έχει καταρτίσει ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας για τις σχολικές αυλές και τις αίθουσες, που αξιοποιούνται από τις ομάδες ελλείψει επαρκών χώρων άθλησης.
Ο Αλέκος Βέργης, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίτσας «Το Αλσος», επεσήμανε την ανάγκη οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να ασχολούνται με όλα όσα απασχολούν τα μέλη τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη δράση του Συλλόγου αναφορικά με το ΕΑΚ Κέρκυρας, που βρίσκεται στη γειτονιά τους και είναι σε άσχημη κατάσταση. Ευχαρίστησε το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων και όσων διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών ζωής, όχι ευκαιριακά και προεκλογικά, αλλά με σταθερό τρόπο. Και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου κινήματος διεκδίκησης των αθλητικών υποδομών που αξίζουν στον λαό και στα παιδιά του.
Ο Μπάμπης Αρβανιτάκης, προπονητής ποδοσφαίρου και γγ της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας, έκανε εκτενή αναφορά στην εγκατάλειψη των ποδοσφαιρικών γηπέδων σε όλο το νησί της Κέρκυρας, αλλά και στους Παξούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του αριθμού των ποδοσφαιρικών ομάδων, αφού δεν αντέχουν το κόστος χρήσης ιδιωτικών γηπέδων. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσμενείς αλλαγές στην Ομοσπονδία Προπονητών, που εξελίχθηκε σε μια απλή Ενωση - μέλος της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα την κατάργηση της αυτονομίας της. Τέλος επεσήμανε την ετήσια χρηματική επιβάρυνση των προπονητών για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και την υποβάθμιση του πτυχίου των γυμναστών με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, με την υποχρεωτική παρακολούθηση ιδιωτικών σεμιναρίων.
Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Ηρακλής» (τάε κβον ντο), μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία σε ό,τι αφορά τη δράση και το κόστος λειτουργίας τους. Τόνισε την παντελή έλλειψη στήριξης των σωματείων από το κράτος και, καταλήγοντας, ανέδειξε την έλλειψη χώρων άθλησης για ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θ. Λιάππης κάλεσε τους παρευρισκόμενος να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση που περιγράφηκε αλλά να οργανωθούν, να κάνουν την Κέρκυρα ένα πρότυπο αγώνα και διεκδίκησης ασφαλών και σύγχρονων αθλητικών υποδομών, αντίστοιχων με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της εποχής μας.