Εκλογές σε... τέσσερα χρόνια τουλάχιστον ανακοίνωσε ο νέος «ηγέτης» της χώρας
Στο φόντο των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη βόρεια Συρία ανάμεσα σε Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και «φιλότουρκους» μισθοφόρους, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS προχωρούν σε κινήσεις εδραίωσής τους στην εξουσία στη Δαμασκό, με «δυτικές» πλάτες.
Δεκάδες είναι οι νεκροί των συγκρούσεων στη βόρεια Συρία από την περασμένη Κυριακή, ενώ πληροφορίες της ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφεραν πως μαχητές των SDF (που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό) εισήλθαν στην πόλη Μανμπίτζ που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο «φιλοτουρκικών» δυνάμεων στις αρχές του Δεκέμβρη.
Εξάλλου, 13 μαχητές «φιλοτουρκικών» παρατάξεων και 2 μέλη των SDF σκοτώθηκαν την Κυριακή σε σφοδρές μάχες στην επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στο φράγμα της Τεσρίν και σε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα πάνω από τον Ευφράτη.
Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ έκανε λόγο για... συνέχιση της τήρησης της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία...
Παράλληλα προχτές σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη όπλων κοντά σε βιομηχανική ζώνη, στα προάστια της Δαμασκού, που σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων. Οι υποψίες για την επίθεση έπεσαν στον ισραηλινό στρατό, που εξακολουθεί τα πλήγματα σε υποδομές της Συρίας αλλά και τις αρπαγές συριακών εδαφών.
Η δε κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό εξέδωσε διάταγμα με 49 άτομα που προάγονται σε αξιωματικούς του μελλοντικού στρατού της νέας ηγεσίας. Δύο άτομα παίρνουν τον βαθμό του στρατηγού, εκ των οποίων ο ένας είναι ο νέος υπουργός Αμυνας Μουρχάφ, στρατιωτικός αρχηγός της HTS, ενώ διάφορες πηγές αναφέρουν ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται και ξένοι τζιχαντιστές.
Ο ντε φάκτο νέος «ηγέτης» της Συρίας, αρχηγός της οργάνωσης τζιχαντιστών HTS, Αχμεντ αλ Σαράα (γνωστός και ως Τζολάνι), ανέφερε σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» πως οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να ενσωματωθούν σταδιακά στον συριακό στρατό και πως στο πλαίσιο συνδιάσκεψης Εθνικού Διαλόγου θα διαλυθεί και η δική του οργάνωση. Τόνισε πως «τα όπλα πρέπει να είναι αποκλειστικά στα χέρια του κράτους» και πως «όποιος ήταν ένοπλος και έχει τις ικανότητες για να ενταχθεί στο υπουργείο Αμυνας θα είναι ευπρόσδεκτος».
Επιβεβαίωσε πως έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους των SDF ώστε να επιλυθεί «η κρίση στη Βορειοανατολική Συρία».
Οι Κούρδοι είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της συριακής κοινωνίας», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι «δεν θα διαμελιστεί η Συρία υπό κανέναν τρόπο» - την ώρα που μεγαλώνει η κατοχή εδαφών από Τουρκία και Ισραήλ - προσθέτοντας πως η χώρα δεν θα γίνει τόπος «εξαπόλυσης επιθέσεων για το ΡΚΚ».
Χαρακτηριστικό εξάλλου για την... «προοπτική ελευθερίας» που έσπευσε να χαιρετίσει σύσσωμη η «Δύση», είναι ότι ο Σαράα απέκλεισε την πραγματοποίηση εκλογών πριν περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, επικαλούμενος πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία για τη σύνταξη νέου Συντάγματος και ένας χρόνος για να γίνει απογραφή πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κυρίως Αλαουιτών σε παράκτιες πόλεις της Συρίας, είπε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, δίχως όμως να προκαλούν βλάβη στους «δημόσιους θεσμούς».
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο αλ Σαράα είπε πως κατά τις επιχειρήσεις που ανέτρεψαν τον Ασαντ, αντικαθεστωτικές δυνάμεις «εγγυήθηκαν τις ιρανικές θέσεις στη Συρία» παρότι το Ιράν ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως αναμένει «θετικές κινήσεις» από την Τεχεράνη, ενώ επισήμανε ότι «η Συρία δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να έχει σχέσεις με μια μεγάλη χώρα με ειδικό βάρος στην περιοχή όπως είναι το Ιράν. Ομως πρέπει οι σχέσεις αυτές να βασίζονται στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των δύο χωρών».
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ανέφερε ότι «είναι σημαντική χώρα (...) Υπάρχουν βαθιά στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας». Διευκρίνισε ότι «όλος ο συριακός οπλισμός είναι ρωσικής προέλευσης και πολλούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τους διαχειρίζονται Ρώσοι ειδικοί». «Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν ορισμένοι», πρόσθεσε.
Επίσης ο αλ Σαράα χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και προέβλεψε πως θα παίξει «μεγάλο ρόλο» στο μέλλον της Συρίας. Χτες, ανακοινώθηκε ότι ο νέος ΥΠΕΞ της Συρίας Ασααντ Σασάν αλ Σιμπάνι θα κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος ανέφερε ότι «αδημονούμε να οικοδομήσουμε στρατηγικές σχέσεις με τους αδελφούς μας στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε όλους τους τομείς».
Ο Σαράα ζήτησε επίσης άρση των αμερικανικών κυρώσεων από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κράτησε αποστάσεις από την πρώην κυβέρνηση της Συρίας. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ταχεία ανατροπή του τέως Προέδρου Μπ. Ασαντ οφειλόταν εν μέρει στην ανικανότητά του να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα. «Μπορούμε ήδη να πούμε ότι ένας από τους λόγους για την επιδείνωση της κατάστασης ήταν η ανικανότητα της πρώην κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού εν μέσω της παρατεινόμενης εμφύλιας σύγκρουσης», ανέφερε, ενώ επισήμανε και τον ρόλο των «κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».
Το Σάββατο, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σχεδιάζουν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία. Σύμφωνα με το TASS, ο ρόλος των δραστών ανατίθεται σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα από τις «νέες αρχές».
Στο μεταξύ, χτες επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ομόλογό του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιάν, συζητώντας τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της ίδρυσης ενός συριακού κράτους όπου επιτυγχάνεται η εθνική ενότητα.
Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε πως ο Αχμεντ αλ Σαράα συναντήθηκε με ουκρανική κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Α. Σιμπιχά. Η είδηση έρχεται με φόντο τα πρόσφατα δημοσιεύματα για εκπαίδευση και στήριξη των τζιχαντιστών από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.